Hlavní navigace

Dobrá trafika kouzlí atmosféru "starých časů"

3. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244086
Na Újezdě a v Korunní ulici v Praze se nachází dvě pobočky kavárny Dobrá trafika. Trafiku nemají v názvu náhodou - opravdu v sobě snoubí kavárnu a trafiku s rozličnými doutníky a tabáky. Ale pečlivě myslí i na nekuřáky.
Kavárna: Dobrá trafika
Lokace: Újezd 37 Praha 1; Korunní 42, Praha 2
Typ: kavárna, trafika, vinárna, čajovna

Dobrá trafika se v Praze usídlila na dvou místech. Jedna je na Újezdě, druhá na Vinohradech. V obou případech je to podnik, který pod jednou střechou skrývá hned několik provozoven najednou. Host vstoupí do trafiky s rozsáhlou nabídkou doutníků, cigaret a tabáků, časopisů i mnohojazyčných novin, zároveň do obchůdku s pohledy, suvenýry, knížkami, obrázky, čajem i vínem (na Újezdě je v obchodě samostatná podzemní vinárna)… A pak projde dál do kavárny. Na obou místech je přízemní kavárna umístěná směrem do zadní části domu a v létě se z ní prochází na zahrádku. Ostatně i kvůli pěkným prostorám stojí obě kavárny za návštěvu. Čtěte více: Wash Cafe je kavárna, bar s doutníky i pradlenka v jednom

Prvorepubliková nostalgie

Interiérem kavárna sází na umírněnou nostalgii po prvorepublikových kavárnách, dřevěný nábytek je v obou případech laděný do tmavě hnědé. V Dobré trafice na Újezdě stojí pár nádherných kousků čtecích lamp (stojacích lamp se zabudovaným stolečkem, kam si čtenářka nebo čtenář mohli a mohou odložit knihu, kávu, sklenici vody nebo popelník). Kavárna na Korunní je prostornější, stoly jsou dále od sebe, takže hosté mají trochu víc soukromí.

Dobrá trafika 5

Vchod do Dobré trafiky na Újezdě.

Dobrá trafika 2

Vchod do Dobré trafiky na Korunní.

Dobrá trafika 1

Interiér Dobré trafiky na Korunní.

Na Újezdě jsme ochutnali:

  • Espresso z jávské kávy (35 Kč + mléko 3 Kč),
  • Café Latte (42 Kč),
  • Sherry suché (4 cl za 35 Kč),
  • Pitu lehkou sýrovou (35 Kč),
  • Linecké kolečko (15 Kč) a
  • Marokánku (17 Kč).

Na Korunní jsme ochutnali:

  • Espresso z etiopské kávy (35 Kč + mléko 3 Kč),
  • Café Dobrá trafika (45 Kč),
  • Porto Ruby (4 cl za 40 Kč) a
  • Linecké srdíčko (8 Kč).

Na Újezdě byla kavárna lidmi doslova přecpaná, takže personál měl opravdu napilno. Kromě zákusků jsme si vše objednali najednou a obsluha nám jídlo a pití nosila na stůl tak, jak jí přišlo pod ruku, ne v nějakém logickém pořadí. Podobně tomu pak bylo i v Korunní, kde jsem – ačkoliv jsme tu byli skoro sami – dostala linecké na stůl až docela dlouhou dobu po kávě. Čtěte více o kávě na serveru Vitalia.cz: Odborník na kávu: Češi chtějí svého turka

Tak nejprve k jídlu. Pita se dvěma druhy sýra je dobré rychlé jídlo na malý hlad. Kromě různě plněných pit lze vybírat také například z toustů nebo si nechat udělat vejce.

Wikipedie: Pita je druh pšeničného chleba ve tvaru placky připravovaný z mouky a kvasnic. Jedná se o tradiční jídlo blízkovýchodní a středozemní kuchyně.

Linecké kolečko a marokánku nezbývá než pochválit. Poměrně velká marokánka byla plná kandovaného ovoce a oříšků a byla dobrou volbou v těsně povánočním čase.

Dobrá trafika 3

Linecké kolečko netradičně promazané jablečnými povidly a posypané plátky mandlí bylo dobře proleželé a velmi chutné.

Dobrá trafika 4

Linecké srdíčko bylo na můj vkus příliš pocukrované (to je ale otázka individuální chuti) a druh marmelády se mi v podstatě nepodařilo odhalit. Možná by si zasloužilo také ještě trochu změknout. Nicméně v kombinaci s několika doušky kávy jsem už na něj pohlížela smířlivěji.

Kávu vaří v Dobré trafice podle jména – dobrou. Káv je tu velký výběr, a to ze všech koutů světa, stačí si vybrat (mimochodem i v čajích je z čeho vybírat, stejně jako mezi alkoholickými i nealkoholickými nápoji). Osobně jsem si více pochutnala na kávě etiopské než jávské, v obou případech ale mělo espresso pěnu a připravené bylo bez výhrad. Café Dobrá trafika je espresso smíchané s čokoládou ve větším hrnku. Je pro ty, kteří mají právě chuť na netradiční kávový nápoj. Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

  • Kouřím a proto chodím do kuřáckých kaváren.
    18 %
  • Nekouřím, ale kuřácké kavárny mi nevadí.
    7 %
  • Nekouřím a proto vyhledávám kavárny, kde se nekouří nebo je v nich prostor pro nekuřáky.
    69 %
  • Nechodím do kaváren.
    6 %

Sherry jsme si objednali na zapití posledního dne roku a portské na přivítání roku nového (a mimochodem Dobrá trafika byla jedním z mála podniků otevřených na Korunní na Nový rok). Sherry by bylo vhodnější servírovat ve vyšších užších sklenkách přímo na sherry, než v nízké buclaté sklence na koňak nebo brandy. Portské jsme dostali ve skleničkách určených právě pro tento nápoj, které se ostatně od těch na sherry zase tak zásadně neliší. Čtěte více: Jak na pravidla společenského chování

Daně x

Újezd vs. Korunní

Kavárna na Újezdě má výbornou polohu nedaleko Malostranského náměstí a živou atmosféru. To může být zároveň i nevýhoda – není vždy záruka, že tu host najde ve frekventovanou dobu místo a také tu nemá moc klid a soukromí.

Kavárnu na Korunní pro její polohu ocení asi spíše vinohradští usedlíci, je tu ale větší klid, více soukromí a více místa.

Na Korunní jsme se usadili v nekuřácké části kavárny. Na Újezdě bylo místo jen v části kuřácké. Ačkoliv jsme nekouřili, kouření nám tu moc nevadilo – odvětrávání tu mají zřejmě dobře vyřešené. Specifikem kavárny je také způsob placení – kavárenská obsluha hostům vystaví konzumační lístek, který pak zaplatí u pokladny trafiky u vchodu (pouze hotově, platební karty v Dobré trafice neakceptují).

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může kavárna nabídnout?

Parkování: na Újezdě problematické, lepší je přijít pěšky, přijet tramvají nebo metrem, na Korunní respektive v okolí lze při troše štěstí zaparkovat na placených parkovacích zónách
Kouření: ano i ne
Platba kartou: ne
WiFi: ne
Vhodné pro obchodní schůzku: ano, ale rozhodně spíše pro schůzku neformální, popřípadě tehdy, pokud má obchodní partner či partnerka v oblibě kávy a doutníky různých proveniencí

Hodnocení

Pro ty, kteří si více než na moderní design potrpí na vzhled, vůni a atmosféru „starých dobrých časů”, je Dobrá trafika jako stvořená. Sice lze mít občas malé výhrady k servírování či obsluze, na druhou stranu v takovéto kavárně, která si zkrátka na nic nehraje, je možné nad tím přimhouřit oko. Plus má kavárna určitě za velký výběr káv i čajů. Dobré trafice na Újezdě i v Korunní ulici proto udělujeme čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4

Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).