Hlavní navigace

Vypátrali jsme: Podvodníci se vás snaží nachytat s předraženými doménami

11. 7. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 258398
(EXKLUZIVNĚ) Doménoví podvodníci opět útočí na podnikatele. Pomocí manipulativních telefonátů prodávají předražené domény. Kdo podlehne, vyhodí z okna tisíce. Kdo nezaplatí, hrozí mu soud.

Doménoví podvodníci opět útočí na podnikatele. Pomocí nátlakového a manipulativního telefonátu se je snaží přimět k nevýhodnému nákupu domén, které jim chce údajně zabrat jiná firma. Ti, kteří podlehnou, vyhodí z okna v lepším případě několik tisíc korun. Opakuje se tak situace z předchozích let, kdy podvodníci pod jménem firmy Česká doménová centrála nachytali podle odhadů až několik stovek podnikatelů. Policie sice celou věc vyšetřovala, ale nakonec ji odložila, jelikož nenašla pachatele. V současnosti zřejmě ti samí lidé tak působí pod značkou firmy Registrace internetových domén a nachytávají další podnikatele.

Česká doménová centrála stála u zrodu manipulativních telefonátů

Říká vám něco jméno firmy Česká doménová centrála? Pokud ne, lehce vám osvěžíme paměť. Pracovníci této firmy během let 2009 a 2010 obvolávali jiné společnosti a „varovali“ je, že někdo chce koupit stejnou doménu, jako mají ony, jen s jinou koncovkou. Pokud jste tedy vlastnili například doménu elektrogusta.cz, volající vám tvrdil, že jiný klient si chce koupit doménu elektrogusta.eu. Pracovníci České doménové centrály však byli tak „hodní“, že nejdříve kontaktovali vás, aby vám doménu nabídli přednostně. Vše doplnili manipulativními větami a tlakem na urychlené vyjádření. Řada podnikatelů byla telefonátem natolik zmatená, že souhlasila. Aniž by si to uvědomili, uzavřeli po telefonu smlouvu na koupi domény. Není třeba ani dodávat, že o doménu firem s cizí koncovkou nikdo neusiloval. Čtěte více na Lupa.cz: Česká doménová centrála obvolává se zvláštní nabídkou

Brzy pak firmám přišla faktura, nad kterou se většinou zděsily. Česká doménová centrála si účtovala za doménu 3999 korun bez DPH a navíc každý rok požadovala udržovací poplatek 599 korun bez DPH. Vzhledem k tomu, že domény .eu či .com stojí pár stovek, šlo o vskutku vysokou částku. Těm podnikatelům, kteří fakturu ignorovali a vyhodili, však po několika měsících přišel dopis o postoupení pohledávky mezi firmou Česká doménová centrála a firmou Altea Europe. Postoupení bylo doplněno citací paragrafů z insolvenčního zákona, pak už jen následovaly maily s výhrůžkami na podání insolvenčního návrhu, resp.žaloby, předání věci orgánům činným v trestním řízení, samozřejmě s krátkými termíny požadavku o zaplacení, bez ochoty poskytnout dokumenty, popsal na blogu sdružení CZ.NIC Roman Arbeiter.

Podvedené firmy se však nedaly. Některé z nich podaly stížnost k České obchodní inspekci (ČOI), kde však neuspěly, jelikož ČOI neřeší vztahy mezi dvěma podnikatelskými subjekty. Ty upravují příslušná ustanovení obchodního zákoníku, proto jsme neprováděli kontroly. Pokud nedojde k dohodě mezi smluvními stranami sporu (podnikatelskými subjekty), může poškozená strana záležitost řešit pouze soudní cestou, upřesnila Miloslava Fléglová, tisková mluvčí ČOI. Poškozené firmy se tak spojily a podaly na firmu Česká doménová centrála trestní oznámení. Policie začala případ vyšetřovat, avšak spravedlnosti se oklamaní podnikatelé nedočkali, případ byl totiž na začátku letošního dubna odložen. Nepodařilo se zjistit pachatele, vysvětlil serveru Podnikatel.cz pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. Stránky České doménové centrály již nejsou funkční. Čtěte také: Mít web s koncovku .sex nebo .pivo? Víme, kdo si to může dovolit

Doménoví podvodníci opět na scéně

Rok se s rokem sešel a podnikatelům v současnosti opět volá “hodná” paní operátorka s tím, že jejich doménu chce někdo koupit. Tentokráte se však nejedná o firmu Česká doménová centrála, nýbrž o společnost Registrace internetových domén. To je však jediná změna oproti situaci před rokem. Jak si navíc ukážeme později, k tomu pouze kosmetická. Příběh zůstává stejný, podnikatele tlačí firma k rychlému rozhodnutí a nákupu domén, tomu, kdo podlehne, přijde následně faktura a případně posléze dopis o postoupení pohledávky. Počet nachytaných firem není opět zřejmě zanedbatelný. Na blogu sdružení CZ.NIC se už v diskuzi ozývají podvedení podnikatelé a řeší, jak by měli dále postupovat

Obrátili se na mě z Registrace internetových domén s.r.o. a jelikož s jednou konkurenční firmou se dost nemáme rádi, tak jsem jim to sežrala i s navijákem. Pak mi to přišlo divné, je to přece jen dost drahé a po dotazu na nic.cz mě odkázali na tento blog. Z Registrace internetových domén s.r.o. mi již poslali i fakturu a zřejmě si myslí, že jsem s nimi po telefonu uzavřela smlouvu, napsala na blogu v půlce června letošního roku Blanka Štarmanová. Má již někdo zkušenost, co se stane dál, když neuhradíme fakturu a pohledávku předají inkasní agentuře (jak nám již sdělili)? Jedná se samozřejmě o již několikrát zmíněnou firmu Registrace internetových domén s.r.o., připojila se o několik dní později Milena F. Tytéž zkušenosti. Protože ceny domén znám, nenaletěl jsem jim, ale fakt byli přesvědčiví. Nechápu, jak někdo může v takové firmě pracovat, podotkl v diskuzi Ctirad Poštolka.

Jiná firma, stejní lidé?

Velice zajímavé na celé kauze je, že navzdory tomu, že policie v případě České doménové centrály nezjistila pachatele, dotyčný podvodník (či podvodníci) v klidu fungují asi dále pod jinou vlajkou – Registrace internetových domén. Že jde možná o tytéž lidi, ukazuje několik faktorů. Nejdůležitější z nich tvoří způsob založení firmy, který byl v obou případech společný, a to dokonce i přes stejného člověka. Přesněji řečeno, firma Česká doménová centrála vznikla dne 11. března 2009 (tehdy ještě pod jménem Snellis s.r.o.), jejím prvním jednatelem a majitelem se stal jistý Petr Lavička a firma Nektia. Ve funkci jednatele však Lavička vydržel jen týden, aby poté přešlo jednatelství a vlastnictví firmy na Estonce se jménem Aime Kass.

Podíváme-li se po historii firmy Registrace internetových domén, narazíme na identický postup a dokonce na téhož člověka v podobě Petra Lavičky. Firmy Registrace internetových domén vznikla pod hlavičkou Cinamon Praha s.r.o. 27. října 2010. Jednatelem není nikdo jiný než Petr Lavička, tentokrát však s firmou Aitken s.r.o. (Firma Nektia už nyní patří někomu jinému). V případě firmy Aitken však situace už vypadá logičtěji, firma se totiž živí prodejem ready-made společností. Následně firma Cinamom přechází (a mění se i jednatel) znovu do zahraničních rukou. Tentokrát ještě o něco dále – do Finska jistému Jarno-Mikael Lindellovi. Kolo uzavřeno, zopakováno, jen na jeho konci s Finem místo Estoncem.

Drobnou perličkou dokazující provázanost mezi oběma firmami jsou kromě Petra Lavičky i názvy jeho firem Nektia a Aitken. Pozpátku Nektia je totiž Aitken. Podvodníci tedy ve všech případech zakoupili firmu přes společnosti Petra Lavičky. Čtěte také: Jak by měla správně vypadat vaše podnikatelská doména snů?

Nikomu po telefonu neříkejte své údaje

Vraťme se ale zpátky k telefonátům od firmy Registrace internetových domén. Jak se jim bránit a co dělat, když už podlehnete nátlaku a domény si za nekřesťanské peníze koupíte? Hlavně myslete na to, že i smlouva uzavřená po telefonu je platná. Proto pokud vám někdo zavolá a něco nabídne, rozhodně nesouhlaste s nabídkou a ani mu nediktujte jakékoli údaje o sobě či své firmě. Zároveň se nenechte zatlačit do kouta časovým presem a jakékoli informace vždy ověřte.

Pokud smlouvu uzavřete, dostáváte se do problémů. Když si včas uvědomíte, že jste naletěli, zkuste si rychle domény zaregistrovat u jiné doménové firmy za klasickou cenu několika stokorun. Jak uvedli někteří nachytaní podnikatelé, ve smlouvě je uvedeno, že začíná platit s registrací domén. Pokud je tedy předběhnete, utratíte až 20krát tolik. Jestliže podvod včas neodhalíte, máte sice stále šanci, jak ale dokazují zkušenosti, dosti malou. Jak radil před rokem a půl pro server Lupa.cz právník Josef Aujezdský ze serveru eAdvokacie.cz, především lze napadnout, že jednání doménového spekulanta nese formální znaky podvodu. Spekulant uvádí svého „zákazníka“ v omyl tím, že mu sděluje nepravdivé skutečnosti, a to za účelem získání majetkového prospěchu, uvádí Aujezdský.

Podle Aujezdského je právní úkon neplatný, jestliže jej jednající osoba učinila v omylu, vycházejícím ze skutečnosti, jež je pro jeho uskutečnění rozhodující, a osoba, které byl právní úkon určen, tento omyl vyvolala nebo o něm musela vědět. Právní úkon je rovněž neplatný, jestliže omyl byl touto osobou vyvolán úmyslně. Čtěte více na Lupa.cz: Česká doménová centrála obvolává se zvláštní nabídkou

Problém však nastává, když odmítnete doménovým spekulantům zaplatit a oni postoupí vaši pohledávku společnosti Altea Europe. Zkušenosti podnikatelů s firmou Altea Europe u soudu jsou totiž veskrze negativní. Osobně jsme spor u soudu pravomocně prohráli, mluvil jsem s advokátem Altea Europe, prý ještě nic neprohráli, uvedl na blogu Nic.cz Pavel Sachr. Dnes dávám odpor za mého obdobně podvedeného klienta, ale mám obavu, že to bude s obranou velmi těžké. Mají ten systém opravdu „vymakaný“, uzavřel na blogu právník Jan Vobr.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).