Hlavní navigace

Jsou e-knihy v Česku dobrý byznys, nebo jenom koníček?

25. 8. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Jsou e-knihy u nás perspektivní obor podnikání, nebo zatím spíš jen aktivita pro nadšence? Zeptali jsem se těch, kteří už prodej elektronických knih rozjeli.

Tištěné knihy mají svou konkurenci v knihách elektronických (e-knihy, e-books). Byznys s elektronickými knihami je v Česku docela mladý, více (a konečně) se rozjel až ve druhé polovině loňského roku. Server Podnikatel.cz tedy zjišťoval, co se na trhu děje a jak e-knihy ovlivňují trh s knihami klasickými. Ptal se ale také na to, zda se vyplatí do byznysu s e-knihami pustit.

Česko je tištěný knižní ráj

Česko je rájem knížek, napsal serveru Podnikatel.cz Zdeněk Fekar, který má na starosti marketing a public relations v akciové společnosti Kanzelsberger, která provozuje knižní malo- i velkoobchod. Dodává však, že si není zcela jistý, jestli je to příznivý nebo nepříznivý faktor. Ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi tady knih vychází neskutečně moc, takže na jednu stranu mají zákazníci neuvěřitelný výběr, na druhou stranu je možná problém odlišit zrno od plev; dobrá knížka se špatnou propagací snadno zapadne a naopak brak s dobrou reklamní kampaní se stane bestsellerem, popisuje zkušenosti z dnešního domácího knižního trhu. Čtěte více: Chcete vydat knihu a nevíte jak na to? Zkuste všechny možnosti

Marcela Turečková, tajemnice Sdružení českých knihkupců a nakladatelů, vidí od předloňského roku český knižní trh jako poměrně stabilizovaný. Přechod od 5% DPH na 9 a následně na 10% vesměs vzali na svá bedra nakladatelé. Negativně se to zatím odrazilo v segmentu odborných knih a učebnic, kde během posledních dvou let klesl počet vydávaných titulů, rekapituluje.

Jak se podniká v oboru elektronických knih?

Na takto stabilizovaný knižní trh vstoupily teprve relativně nedávno specializované servery, které nabízejí e-knihy. Jednoznačnou překážku vidím v neznalosti trhu na všech frontách. Z mnoha průzkumů vyplývá, že lidé nevědí, co je elektronická kniha, odpovídá Martin Lipert ze společnosti eReading, která se prodejem e-knih zabývá, na otázku, zda je český trh pro prodej elektronických knih příznivý. Většina lidí si podle něj stále ještě mylně představuje, že e-kniha znamená čtení textu z monitoru nebo z jiného LCD panelu. Nedokáží tedy ocenit a porovnat výhody s e-knihou spojené. Čtěte rozhovor s Martinem Lipertem na serveru Root.cz: Martin Lipert: Kindle je největším zlem pro eknihy v Česku

Minimální je navíc i znalost autorů o elektronickém publikování. Trh se na straně nabídky výrazně posunul. Nyní nakladatelé již chápou situaci a přemlouvají své autory k elektronickému publikování, dodává Lipert. Pro všechny, kteří uvažují o tom, že se do podnikání v oblasti e-knih pustí, však říká upřímně, že poptávka je zatím nízká a obrat firmy stále nepokrývá provozní náklady – elektronické knihy tak zatím nejsou profitabilní byznys. Jako ekonom musím nad celou finanční stránkou zavírat oči. Pokud by ale kdokoli chtěl dělat e-knihy z nadšení, odměnou mu budou zajímaví lidé a příjemná atmosféra, tvrdí s tím, že růst poptávky po e-knihách je nicméně patrný, což ho do budoucna naplňuje optimismem.

Martin Staněk z firmy eLibellus, což je další firma zabývající se e-knihami, připomíná, že podle průzkumů přečtou domácí čtenáři za rok více knih než ostatní Evropané. Stejně tak se dá předpokládat, že se vybavenost čtenářů čtečkami pro elektronické knihy bude rychle zvyšovat, podobně jako je tomu např. u mobilních telefonů, pokrytí internetem apod., kde ČR patří k evropské špičce, říká také optimisticky a upozorňuje, že teprve v posledním roce český trh s elektronickými knihami prakticky vznikl, což je samo o sobě průlomové. I nakladatelé tak relativně nedávno přešli z vyčkávací fáze k uvádění elektronických knih na trh.

Jiří Pechoč ze společnosti Warbler provozující portál wknihy.cz, upozorňuje na další aspekt prodeje e-knih: v Česku je velmi rozvinutý šedý trh s e-knihami. V relativních číslech se podle něj trh s e-knihami rozvíjí velmi dobře – měsíční nárůst tržeb je o 20 – 40 %. V absolutních číslech je to však podle jeho názoru horší, pokud srovnáváme vývoj s pohybem na šedém trhu, kde se měsíčně „prodá“ nejméně 100 tisíc knih, což je spodní odhad.

Také Jiří Pechoč považuje podnikání v e-knihách za poněkud rizikovou aktivitu, hlavně kvůli tomu, že je český trh malý a maximálně ho lze spojit s jazykově blízkým trhem slovenským. Byznysu na atraktivitě pak nepřidává ani již zmíněný šedý trh. Martin Staněk zase říká, že už pominula doba, kdy bylo možné se stát v tomto oboru průkopníkem trhu. Dá se tedy podle něj očekávat, že i na trh s e-knihami vstoupí silní hráči. Z těchto důvodů bych doporučil vstup pouze podnikateli, který má zajištěné partnerství silného investora, radí podnikatelům, které byznys láká. Čtěte více: Z autoráku za knihu a e-knihu musíte odvést i DPH

Knihy vs. e-knihy?

Je otázkou, zda e-knihy mění knižní trh jako takový. Podle Zdeňka Fekara zatím ne, spíš je to trend, o kterém se jen hodně mluví a píše. Určitě je to ale trend, se kterým je nutné do budoucna počítat, uvádí pro business server Podnikatel.cz.

O tom, že v Česku není trh s e-knihami až tak vyvinutý, hovoří Marcela Turečková ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Subjekty, které se věnují distribuci e-knih, narážejí nejen na stále nízkou nasycenost trhu hardwarem (ačkoli odhady počtu čteček na trhu se různí), ale hlavně na nedostatek českých knih převedených do elektronického formátu, popisuje. Mnozí nakladatelé podle ní také zatím s převodem knih do elektronického formátu váhají. Obávají se totiž jak pirátského šíření e-knih, tak toho, aby se následně nesnížil prodej tištěných knih. Ty, kteří se pro převod do elektronické podoby rozhodnou, pak čekají další úskalí, jako je třeba nutnost nového typu autorské smlouvy, nákup nových práv od zahraničních majitelů na překladové knihy, nebo výběr vhodného formátu e-knihy a způsobu její ochrany. Čtěte více: Jiří Vlček: Proč se bát zneužití e-knih? Papírové knihy též lehce okopírujete

Na to, že stav českého autorského práva bývá považovaný za překážku masovějšího vydávání e-knih, poukazuje i Jiří Pechoč, ačkoliv se sám s tímto pohledem neztotožňuje. Tvrdí však, že asi největší překážkou nebo ohrožením je to, že nabídka elektronických knih začala u nás pozdě. V této atmosféře prohibice si čtenáři pomohli sami, a tak zde máme velmi rozvinutý šedý trh s elektronickými knihami, kde je zdarma dostupných odhadem 15 tisíc beletristických děl česky a podobné číslo publikací odborných. Čtěte více: Autorská práva e-knih a „papírových“ knih nejsou stejná

Brand24

Jak tištěným knižním trhem zamíchá zvýšené DPH?

Marcela Turečková říká, že právě letos se všeobecný strach z utrácení projevil i v nákupech knih. Poklesy v tržbách prý hlásí téměř všichni prodejci. Pokud k tomu přidáme i nejistotu, v níž se knižní svět pohybuje kvůli plánovanému zvýšení DPH na knihy (14 a následně 17,5 %), prožíváme opravdu nepříliš optimistické období, uvádí pro server Podnikatel.cz. Stále však věří, že v rámci druhého a třetího čtení zákona o DPH bude poslanci podán a schválen pozměňovací návrh na výjimku pro knihy.

Právě chystané zvýšení DPH na knihy je pro nakladatele a knihkupce aktuálním tématem zasahujícím do podnikání jednotlivých subjektů na tištěném knižním trhu. Plánované zvýšení DPH už totiž prakticky zaznamenali i knihkupci. Jak potvrzuje Zdeněk Fekar z firmy Kanzelsberger, někteří vydavatelé již upravují ceny nově vydávaných knih tak, aby je s vyšším DPH následně nemuseli zdražovat.

Reklama
Knihkupectví Kanzelsberger – hlavní partner seriálu Léto s (e)knihou
Síť knihkupectví po celé ČR, online prodej. Nabízíme více než 56 000 denně aktualizovaných záznamů knih všech žánrů: beletrie, dětské knihy, učebnice, slovníky, odbornou a technickou literaturu, historie, encyklopedie, hudebniny, mapy a atlasy: www.kanzelsber­ger.cz | www.facebook.com/kni­hy.kanzelsber­ger

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).