Hlavní navigace

exPRESS: Kohoutky s plynem stále uzavřeny

10. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Přestože to včera již vypadalo, že Gazprom se s Ukrajinou dohodne a dodávky plynu do Evropy se znovu obnoví, nakonec se tak nestalo. K dohodě nedošlo a situace se komplikuje. Český premiér proto zamířil jednat do Moskvy.

Topolánek jednal s Putinem. Dodávky plynu nebyly stále obnoveny

Dodávky zemního plynu do České republiky nebyly z ruské strany stále obnoveny. Premiér Mirek Topolánek o nich ve čtvrtek jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ruským premiérem Vladimirem Putinem. Výsledkem byla dohoda o podmínkách rozmístění monitorovacích komisí na všech relevantních místech dodavatelského toku plynu z Ruska.

Společnost RWE Transgas dnes uvedla, že zásobování všech zákazníků zemním plynem je i nadále stoprocentní. Do České republiky proudí zemní plyn severní cestou a zahraniční dodávky doplňujeme čerpáním zemního plynu z podzemních zásobníků.Zatím neuvažujeme o vyhlášení regulačních stupňů, které by omezily dodávky pro zákazníky, uvedl Martin Chalupský, tiskový mluvčí společnosti RWE Transgas.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Zisk společnosti ČEZ krize neohrozí

Společnost ČEZ v letošním roce očekává opětovný nárůst čistého zisku, který převýší ten loňský. Pomohly ji v tom obchody na rok 2009 uskutečňované v době, kdy byla cena energie vyšší než nyní. Analytici očekávají, že se zisk ČEZ zvýší o více než 18 % na 56,3 miliardy ko­run.

Obamův plán by mohl být schválen již v únoru. Právě včas

Plán na záchranu americké ekonomiky by mohl být schválen již v únoru, informoval americká média kongresman Steny Hoyer. Podrobnější informace Obamova plánu nejsou zatím známy. Měl by však přijít co nejdříve, neboť analytici potvrzují zhoršující se vývoj americké ekonomiky.

Nošovická Hyundai ohlásila omezení výroby

Automobilka Hyundai v Nošovicích ve středu oznámila, že omezí výrobu na čtyři dny v týdnu. Jako důvod označila globální krizi. Vozy nižší střední třídy se budou po celý leden vyrábět od pondělí do čtvrtka. S omezováním výroby chce automobilka začít 9. ledna.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Zemědělci dostanou z Pozemkového fondu ČR další miliardu na dorovnání plateb

Zemědělci dostanou další miliardu korun na dorovnání přímých plateb. Peníze by jim měl stát poskytnout z Pozemkového fondu České republiky. Kabinet to umožnil díky schválení návrhu novely, která umožní zmiňovanou miliardu převést.

Vláda schválila návrh zákona o volném pohybu služeb. Podnikání v EU i doma bude jednodušší

Vláda na svém pondělním zasedání schválila návrh zákona o volném pohybu služeb. Ten tak implementuje do práva České republiky směrnici EU, která by podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) měla malým a středním podnikům usnadnit podnikání doma i v celé EU.

Konečný deficit veřejných rozpočtů plní limity maastrichtského kritéria

Deficit všech veřejných rozpočtů dosáhne za rok 2008 1,2 % HDP, čímž Česká republika splní dané maastrichtské kritérium. Definitivní schodek státního rozpočtu je ve výši 19,4 miliardy korun.

Ze kterých operačních programů je možné čerpat podporu podnikání?

Operační programy fondů Evropské unie nabízejí podnikatelům vhodnou alternativu ve financování projektů zvyšujících konkurenceschop­nost. Podnikatel.cz proto přináší aktuální přehled programů podpory z Operačního programu Podnikání a inovace, v nichž je nyní možné odevzdávat Registrační žádost.

Premiér jmenoval členy Národní ekonomické rady, mimo jiné Martina Jahna a Jiřího Rusnoka

Premiér Mirek Topolánek definitivně ustavil desetičlennou Národní ekonomickou radu vlády (NERV). Oficiálními rádci předsedy vlády se stali přední čeští ekonomové Michal Mejstřík, Miroslav Zámečník, Jiří Weigl, Jiří Kunert, Vladimír Dlouhý, Jiří Rusnok, Jiří Schwarz, Martin Jahn, Pavel Kohout a Tomáš Sedláček.

Co je podle vás potřeba prioritně změnit?

  • Zjednodušil/a bych výpočet daní.
    3 %
  • Minimalizoval/a bych sociální a zdravotní pojištění.
    28 %
  • Zjednodušila bych veškerou administrativu, až příliš se papíruje.
    19 %
  • Je toho moc, všechny výše uvedené věci.
    49 %
  • Nevím, příliš o tom nepřemýšlím.
    1 %
exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Podnikatelé ve službách mají možnost upozornit na překážky v jejich činnosti

Pro všechny podnikatele, kteří působí ve službách, vznikla koncem minulého roku na půdě Evropské unie Pracovní skupina pro přístup na trh ve službách (Market Acces Working Group on Services). Skupina se prozatím zaměřuje na oblasti doručovatelských a distribučních služeb.

Obchodní bilance je oproti loňsku výrazně horší. České firmy podstatně méně vyvážejí

V listopadu klesl v meziročním srovnání vývoz o 18 % a dovoz o 13,2 %, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Obchodní bilance skončila schodkem 0,5 miliardy korun, což oproti minulému roku znamená zhoršení o 13 miliard korun. Na saldu se nejvíc odrazilo snížení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Pozitivně naopak přispěl obchod s chemickými výrobky.

Najděte si svého zaměstnance se zelenou kartou přes internet

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vede na svých webových stránkách elektronickou databázi, kde si podnikatelé mohou nalézt novou pracovní sílu se zelenou kartou přes internet. Projekt Zelené karty tak díky elektronizaci mezi orgány státní správy usnadní získávání zahraničních pracovníků, kteří jsou jejich držiteli.

Podnikatelé mohou na CzechPOINTECH využívat nové služby

Kontaktní místa CzechPOINT zavedla od Nového roku další služby, které mohou podnikatelé využívat. Nově mohou občané na místech CzechPOINT získat například i výpis bodového hodnocení z Registru řidičů či výpis ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů.

skoleni_15_4

Firmy navzdory krizi investují více peněz do bezpečnostních technologií

I přes pokračující finanční krizi firmy stále více investují do bezpečnostních informačních technologií a častěji zavádějí mezinárodní standardy informační bezpečnosti.

Soukromí zemědělci se k demonstracím proti vládě nepřidají

Zemědělci z Asociace soukromého zemědělství v ČR (ASZ) v pátek potvrdili, že se nezúčastní protestních akcí, které proti zemědělské politice vlády a klesajícím cenám mléka připravuje Agrární komora ČR. Podle slov Václava Perníka, místopředsedy ASZ ČR, totiž není k demonstracím dů­vod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).