Hlavní navigace

Firmy zvažují další zaměstnanecké benefity. Co nabídnou v roce 2019?

27. 12. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na trhu práce je stále téměř liduprázdno. Firmy vědí, že musí „přitlačit na pilu“. Nové lidi tak nelákají pouze na finanční ohodnocení, ale i na benefity.

O zavedení nových zaměstnaneckých benefitů přemýšlí až tři čtvrtiny větších podniků. Co nového chystají?

Zaměstnanecké benefity, jako jsou stravenky, příspěvky na penzijní pojištění, pátý týden dovolené, ale i mimořádné finanční odměny a zdravotní benefity, stále fungují jako dobré lákadlo na nové zaměstnance. Jak ale vyplynulo z průzkumu Hospodářské komory ČR, firmy jimi bojují také o spokojenost svých stávajících zaměstnanců. 

Čtěte také: Získejte nové zaměstnance pomocí motivačního a náborového příspěvku

Co nového firmy chystají?

Zaměstnavatelé se chystají stávající nabídku zaměstnaneckých benefitů rozšířit například o závodní jídelnu nebo občerstvení na pracovišti. Další plánovanou skupinou benefitů jsou sociální benefity v podobě příspěvků na důchod, pátého týdne dovolené nebo možnosti zkrácení pracovního úvazku kvůli studiu či péče o děti. Firmy chtějí také v rámci benefitů pro příští rok poskytnout finanční příspěvky a cílené zdravotní programy, konkrétně jde o rehabilitační, rekondiční a preventivní zdravotní programy. 

Tip: Od roku 2018 je možné využít zajímavý zaměstnanecký benefit, a to příspěvek na tištěné knihy. Odborníci se shodli na pravidlech v souladu se zákonem. Příspěvek zaměstnancům na tištěné knihy? Novinka má zásadní nedostatek

Pátý týden dovolené ze zákona? 

Jak připomněla Hospodářská komora ČR, komunisté spolu se sociálními demokraty a odboráři požadují, aby zaměstnanecký benefit – zaměstnavateli dobrovolně poskytovaný pátý týden dovolené – byl nově plošně uzákoněnou povinností. To však HK ČR kritizuje: Omezování nebo rušení benefitů, kterými zaměstnavatelé zvyšují svou atraktivitu na trhu práce by bylo po zvyšování minimální mzdy a zrušení karenční doby způsob, jak přidusit ekonomiku a dovést zemi do hospodářské recese.

Podle HK ČR  by povinný pátý týden dovolené nejvíce dolehl na menší podniky, které si to ani v době hospodářského růstu často nemohou dovolit. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).