Hlavní navigace

Inovujete své produkty či služby? Můžete ušetřit na daních

16. 4. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.SXC.hu
České podniky mají zákonný nárok na využití odpočtu na podnikový výzkum a vývoj. Této výhody však využívá necelá desetina.

Dle zákona o daních z příjmů si může jakýkoliv podnik, který realizuje inovace svých produktů, výrobních postupů či služeb, snížit daňový základ o náklady spojené s vlastním výzkumem a vývojem.

Typicky se jedná o mzdy a povinné odvody zaměstnanců podílejících se na výzkumu a vývoji, odpis majetku, který je při výzkumu a vývoji využíván, či materiál a energie.

Z jednoho milionu korun vynaloženého na výzkum a vývoj tak mohou české podniky ušetřit
190 000 Kč (při dani z příjmu 19%). Přestože se jedná o poměrně lehce dosažitelnou úsporu, řada podniků tento odpočet neuplatňuje, či o něm dokonce ani neví. Dle odhadů společnosti eNovation v roce 2010 měla cca 7000 firem nárok na odpočet, reálně však úsporu využila necelá desetina.

Co spadá pod výzkum a vývoj?

K uplatnění odpočtu je nutné splnit následující znaky definující výzkum a vývoj:

  • vyjasnění výzkumné či technologické nejistoty

Při práci na novém produktu musí vývojáři překonávat nejistotu ohledně způsobu, jakým docílí požadovaných vlastností daného produktu.

  • docílení ocenitelného prvku novosti
Ilustrační obrázek
Autor: www.SXC.hu

Podniky si mohou od základu daně odečíst 100 % nákladů vynaložených v daném zdaňovacím období. 

Cílem vývojových aktivit musí být také produkt či služba s novými technickými, užitnými či jinými vlastnostmi, kterými se bude jednoznačně kvalitativně odlišovat od dosavadní produkce firmy.
Je nutné zdůraznit, že předpokládaná novost a překonávání technické nejistoty nemusí být absolutní z pohledu určitého trhu či dané branže, ale je postačující, pokud se toto odehrává v rámci daného podniku. Novost a technická nejistota jsou tedy relativní ve vztahu k znalostem a plánům daného podniku.

Po splnění těchto zákonných požadavků si tak podniky mohou od základu odečíst
100 % nákladů vynaložených v daném zdaňovacím období. Zjednodušeně řečeno, náklady na výzkum a vývoj si účtuje podnik de facto dvakrát, díky čemuž dosahuje faktické podpory ve výši 19 % z hodnoty těchto nákladů.

Co je třeba udělat?

1. Projekt

Zákonným požadavkem na uplatnění odpočtu na výzkum a vývoj je vyhotovení písemného Projektu, který musí mj. popsat obsah plánovaných výzkumných a vývojových aktivit, identifikovat předpokládané oblasti technické nejistoty stejně tak jako ocenitelný prvek novosti. Projekt nikam neposílá, firma jej jednoduše vypracuje, založí do archivu a následující rok si může uplatnit zákonný odpočet. 

2. Správná evidence nákladů

Pro úspěšnou administraci podkladů je nutné ve společnosti zavést či upravit některé procesy týkající se evidence a vykazování, účetních postupů a také postupy týkající se archivace.
Pro správné uplatnění odpočtu nákladů již realizovaných je nutné precizně evidovat a rozlišit náklady týkající se výzkumu a vývoje.

3. Posudek externího poradce

V rámci Projektu je dobré mít vypracován také posudek externího posuzovatele, nejlépe odborníka z daného odvětví, který svým podpisem doloží, že daná činnost opravdu spadá pod hlavičku výzkumné a vývojové činnosti. Právě ten se totiž může hodit v případě možné kontroly ze strany finančního úřadu, který kontroluje správnost uplatnění odpočtu.

Nutno také zmínit, že firmy si mohou odpočty uplatnit i tehdy, pokud jejich výzkumné aktivity nemají reálný přínos do praxe, tedy i tehdy, pokud je výzkum a vývoj neúspěšný. Firmy také mohou vést i více projektů souběžně, jestliže má každý z nich odlišný předmět výzkumu a vývoje.

Pro server Podnikatel.cz připravila společnost eNovation, s.r.o. 

enovation
Seriál: Jak na daně
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Milan Struna působí ve společnosti eNovation s.r.o., je specialistou na administraci dotačních projektů OPPI.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).