Hlavní navigace

Jak na režim revers charge u DPH?

8. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Od nového roku platí režim přenesení daňové povinnosti také u stavebních a montážních prací. Kolem problematiky uplatňování DPH proto vyvstává řada otázek.

Česká daňová správa chce podnikatelům pomoci s „revers charge“ (tzv. režim přenesení daňové povinnosti) a zveřejnila na svém webu odpovědi na nejčastější otázky, které se této problematiky týkají. Od roku 2012 totiž platí nová pravidla pro uplatňování DPH při poskytování stavebních a montážních prací. Kvůli nim nově musí příjemce stavebních nebo montážních prací přiznat na výstupu DPH. Čtěte více: Tuzemský reverse – charge: od ledna 2012 i pro stavební a montážní práce

Plátce DPH musí použít režim revers charge v případě, že jde o plnění od nebo pro jiného plátce, místem plnění je Česká republika a jde o stavební či montážní práce spadající podle klasifikace CZ CPA do položek 41–43 (tj. od běžných zednických, tesařských, malířských, pokrývačských a dalších jiných prací při stavbě budov, nebytových prostor, přes práce při stavbě silnic, mostů, tunelů, inženýrských sítí, demoliční práce atd.). Čtěte speciál k DPH 

Revers charge

Režim reverse-charge neboli „samovyměření daně“ znamená přenesení povinnosti plátce (poskytovatele plnění) přiznat a zaplatit daň na výstupu za uskutečnitelné zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku v zákonem stanovených případech na plátce, který toto plnění přijal (příjemce plnění).

Jak upozornila Jaroslava Musilová z Generálního finančního ředitelství ČR, v rámci mechanismu uplatňování DPH je tento režim specifický. Oproti standardnímu uplatňování DPH, kdy povinnost přiznat a zaplatit daň na výstupu má poskytovatel plnění (dodavatel), v režimu revers charge je tato povinnost přiznat přenesena na příjemce tohoto plnění (odběratele). Ve vystaveném daňovém dokladu tak dodavatel nebude uvádět výši DPH, ale pouze sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Na straně odběratele pak bude odpovědnost za správnost uvedené daně, doplnila Musilová.

skoleni_15_4

Odběratel i dodavatel musí navíc vést za každé zdaňovací období zvláštní evidenci poskytnutých plnění. Ta povinně obsahuje:

  • identifikační číslo plátce, který plnění uskutečnil/pro kterého bylo uskutečněno
  • datum uskutečnění zdanitelného plnění
  • základ daně
  • rozsah a předmět plnění

Tato evidence (záznamní povinnost) se pravidelně předkládá finančnímu úřadu ve lhůtách pro podání daňového přiznání k dani z přidané hodnoty. Formát a strukturu uvádí ministerstvo financí na svých internetových stránkách – Výpis z evidence k režimu přenesení daňové povinnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).