Hlavní navigace

Jak na zdravotko u podnikajících studentů?

28. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stát platí zdravotní pojištění za neopatřené děti, tedy za děti do konce povinné školní docházky a za ty studenty, kteří se poté soustavně připravují na budoucí povolání. Za soustavnou přípravu se považuje studium na středních a vysokých školách.

Existuje však výjimka, a to v případě dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, pokud je dotyčný v době studia výdělečně činný nebo pokud má nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Nejasnosti mnohdy vznikají u studentů vyšších odborných škol. Tyto instituce totiž spadají pod střední školy. Pokud je tedy student na dálkovém programu na vyšší odborné škole a přivydělává si podnikáním, musí platit kromě pojistného i minimální zálohy. Čtěte také: Zvládáte studium bez problémů? Začněte při něm podnikat a vyděláte si

Pokud by šlo o denní formu středoškolského studia a souběžné podnikání, pak by pojistné na zdravotní pojištění stát platil. Student by byl povinen hradit za sebe pojistné jako OSVČ, ovšem nemusel by dodržet minimální vyměřovací základ OSVČ a platil by tedy pojistné ze svého skutečného příjmu, doplnil Jiří Rod, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).