Hlavní navigace

Bio Zahrada je kavárna s nápadem, která si na nic nehraje

6. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Neokázalá kavárna propojená s bio obchodem na pražských Vinohradech hosta neuzemní rozsáhlou nabídkou ani honosným interiérem. Spíše svou opravdovostí, dobrou kávou a mimo jiné výbornými koláči.

V září se business server Podnikatel.cz ve svém seriálu Gurmán zaměřuje na kavárny a restaurace, které svým hostům nabízejí produkty v bio kvalitě. Ať už výhradně nebo okrajově. Čtěte více: Eko měsíc a potraviny s příběhem

Kavárna: Bio Zahrada
Lokace: Belgická 33, Praha 2 – Vinohrady
Typ: kavárna nabízející také bioprodukty s důrazem na lokální zdroje

V Bio Zahradě (nebo jen Zahradě) na pražských Vinohradech, pět minut od stanice metra náměstí Míru a několika tramvají, se zalíbí tomu, kdo:

  • upřednostňuje jednoduchost a čistotu interiérů i nabídky nápojových a jídelních lístků, stejně tak jako čerstvost,
  • upřednostňuje nekuřácké provozovny,
  • touží po klidné kavárně bez hlučné hudební produkce,
  • zároveň ale požaduje WiFi a platbu platební kartou,
  • a kdo si rád posedí na (i když malé) zahrádce,
  • případně vyrazí do kavárny s kočárkem a nechce se bát, že se na něj někdo bude dívat skrz prsty,
  • nebo tomu, kdo bude chtít absolvovat klidnou obchodní schůzku.

Bio Zahrada v sobě spojuje klidnou kavárnu a obchod. Zároveň tu organizují bedýnkový systém nákupu čerstvé zeleniny, ovoce, masa, vajec, mléčných výrobků, zkrátka sezonních potravin, přímo od domácích farmářů. Ale pojďme popořádku. Čtěte více: Biopotraviny a jejich boom

Kavárna mezi ulicí a zahradou

Z Belgické ulice vypadá kavárna docela nenápadně a nenápadná vlastně je i uvnitř. V době přeplácanosti a dravé komerce tahle nenápadnost, možná přesněji neokázalost a jednoduchost, působí na příchozího velmi příjemným a pozitivním dojmem. Bílé stěny s fotkami, jednoduchý bar, tmavé dřevo stolů a židlí. V první místnosti je bar – prodejní pult, stolky u okna do ulice, lednice na čerstvé potraviny a police se zbožím. V druhé místnosti pokračuje obchůdek a třetí je zase věnovaná výhradně kavárně. Poslední částí podlouhlé Bio Zahrady je malá venkovní teráska ve vnitrobloku se stromy a keři.

Zahrada 2

V pátečním odpoledni jsme sem zašli na kávu s něčím sladkým „na zub”. Na první pohled je jasné, že kombinace kavárny a obchodu je dobrý tah. Kavárenští hosté procházejí kolem vystaveného zboží a většinou jim to asi nedá, aby si něco nekoupili i domů (ostatně stejně, jako jsem to udělala já). Ti, kdo sem jdou původně jen za nákupem, se zase určitě často nechají zlákat kávou nebo koláči.

Na kávě jsme si tu totiž skutečně pochutnali. A pro šťouraly je dobrá zpráva, že tu s přehledem ovládají i přípravu mléčné emulze třeba na cappuccino. Espresso, voňavé a chuťově maximálně uspokojivé, mi správně naservírovali se skleničkou vody. Dobrá káva v nekuřácké kavárně, co více si přát. Jenže tady ještě nabízejí vynikající koláče, kvůli kterým také stojí za to se vracet. Aktuálně sice neměli všechny z nabídky – některé už byly odpoledne snědené -, ale ty, co na nás vyšly, byly skvělé. Řez meruňkového koláče byl jen minimálně slazený, takže místo toho, aby „vynikal” přeslazenou chutí, vynikal nakyslou chutí meruněk. Makovo – švestkový koláč byl díky proslazenému máku výrazně sladší, ale tak dobrý…! Navíc – původ toho, co tady host dostane na stůl, je jasný, příběhy jídel jsou tu k doptání nebo je lze předem načíst na webu kavárny. Čtěte více: Kávový speciál: Pravé espresso je jen jedno

Zahrada 1

Objednávka nás upokojila nejen chuťově, ale také cenově. Espresso s teplým mlékem, latte (neservírované ve sklenici, ale v hrnku) i tři deci pomerančové šťávy stály jednotně po 43 korunách. Dražší makovo – švestkový koláč byl za 34 korun a meruňkový za 24 korun.

Považujete podnikání v ekozemědělství a produkci biopotravin za perspektivní?

Podnikání s puncem opravdovosti

Kavárna stojí za pozornost vlastně i jako podnikatelský projekt. Tři přátelé, jejichž životopisy visí na webu kavárny, šli do podnikání, které konvenuje s jejich osobním životním stylem a tím své kavárně dodávají punc opravdovosti. Ano, vážně, měli jsme tu pocit, že tu o nás jako o hosty stojí, že tu jsme proto, abychom si návštěvu užili, ne proto, abychom tu hlavně utratili své peníze. A tato, jen zdánlivá, samozřejmost, se dvojnásob počítá. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Jsou bio potraviny lepší?

Daně x

Kavárna má otevřeno od pondělí do soboty. Ve všední dny od půl deváté ráno do osmi hodin večer, v sobotu pak od dvou odpoledne do osmi večer. Až sem půjdeme příště, neodoláme zřejmě polévce nebo sendviči a určitě setu kávy, koňaku a bonbonu, který jsme také objevili na nápojovém lístku. A bedýnky? Pro registrované do místního spotřebitelského družstva (bedýnkového systému) v nich putují čerstvé potraviny z několika českých a moravských farem.

Hodnocení

Kavárna si na nic nehraje. Nabídku nemá rozsáhlou, díky tomu se ale nestane, že by něco, co si tu host objedná, mělo lepší časy dávno za sebou. Vlastně to připomíná chvíli, kdy jde člověk na návštěvu – ani tehdy hostitel nebo hostitelka většinou nenabízí z desítek položek. Zato je jisté, že všechno, co nabídne, připravil/a před chvílí a těší se, že bude hostům chutnat. Princip Bio Zahrady nám připadá podobný. Bio Zahrada si proto zaslouží plných pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Pět hvězdiček - maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout. Čtěte více: Pravidla hodnocení

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).