Hlavní navigace

Kempy se pomalu plní. Co musíte splnit, aby vás v nich ubytovali?

14. 6. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Kempy a další ubytovací zařízení už mají otevřeno a rezervace na léto se jim plní. Hodně se věnují také informováním návštěvníků o aktuálních podmínkách.

Jak jsme psali dříve, od 24. května došlo k dalšímu rozvolnění týkajícího se hotelů, penzionů a také kempů. Jejich hosté se musí prokázat negativním testem, potvrzením o prodělané nemoci nebo certifikátem o prodělaném kompletním očkování. Ubytovací zařízení byla uzavřena od 18. prosince s tím, že mezi výjimky patřilo ubytování spojené s výkonem zaměstnání nebo podnikatelské činnosti a případně také za poskytnutím zdravotní služby.

Co se dozvíte v článku
  1. Rezervace přibývají
  2. Budou lidé trávit dovolenou v ČR?
  3. Lidé se raději informují
  4. Podívejte se do kempu Džbán:
  5. Náklady rostou

Rezervace přibývají

Hotely otevřely rezervační systém v průběhu května, ale poptávka nebyla příliš vysoká. Například v Hotelu Gustav Mahler v Jihlavě měli na prázdninové termíny minimum rezervací, ale jedná se spíše o kongresový než turistický hotel. Podobně v Penzionu U Matyáše byla poptávka minimální oproti předchozím rokům. Nesídlí v turistické lokalitě, tudíž úbytek českých turistů pro ně není nikterak zásadní, ale chybí jim zahraniční hosté jezdící k nim pracovně.

Autokempu Žíchovec jsou chatky zaplněny cca z 90 %. Podle Jaroslava Bárty mají lidé o ubytování zájem, což však částečně fungovalo i před pandemií. Chování návštěvníků je zhruba stejné, samozřejmě se více vyptávají na pravidla, za jakých mohou být ubytováni. Ale to je v celku logické, doplňuje. Rudolf Korčák, majitel firmy RICCO a provozovatel koupaliště-autocamp Příbor serveru Podnikatel.cz prozradil, že zájem je cca o 20 % menší než před dobou covidovou a ubytovací kapacita je obsazena na 70 %.

Budou lidé trávit dovolenou v ČR?

I v loňském roce nebylo jisté, jestli budou Češi trávit dovolenou v tuzemsku nebo i přes nejistou situaci a omezení vyrazí do zahraničí. To ovlivnilo například půjčovny kol, které doufaly, že čeští zákazníci nahradí nedostatek zahraniční klientely. Podle Rudolfa Korčáka to bude 50 na 50. Lidé však v ČR vyhledávají klidné lokality, kde budou sami, maximálně v úzkém kruhu se svými přáteli, podotýká. Jaroslav Bárta si myslí, že to bude podobné jako loni: velká část lidí, kteří jezdí do zahraničí, tak pojede. Zmiňuje však i nový trend: týden doma, týden v zahraničí. Osobně se domnívám, že v ČR bude více lidí trávit dovolenou, dodává.

Lidé se raději informují

V loňském roce se před létem rozvolnila mnohá opatření, nebylo nutné nosit roušky ani dodržovat vzdálenost od ostatních lidí, ale rozestupy patřily k doporučeným praktikám. Provozovatelé kempů se shodli, že se návštěvníci jejich zařízení hlídat nedají ani nenechají. V podstatě na to ani nemají právo, takže vše musí nechat na lidech. Spoléhají tedy na jejich ukázněnost a osobní zodpovědnost. Rudolf Korčák uvádí, že návštěvníky informují dostatečným způsobem a pravidelně. Občas se objeví nějaký dotaz, ale nejedná se o nic zásadního. Lidé podle něj mají dostatek informací denně také z médií. Do autokempu Žíchovec lidé píší a volají, protože je zajímá, co musí mít, aby nedošlo k tomu, že nebudou ubytování.

To je častým tématem na sociálních sítích. Ve facebookové skupině zaměřené na kempování se například ptala Lenka, jak je to v době covidu s ubytováním v kempu u OSVČ. U dětí už vím o čestném prohlášení, ale co má doložit OSVČ? Stačí test ze slin? Také čestné prohlášení? Roman odpovídá, že jezdí po kempech už tři měsíce a zatím nedokládal nic. Podle něj tam, kde k tomu přistupují normálně, stačí čestné prohlášení. Čestné prohlášení OSVČ o negativním antigenním testu… Takhle to stačí…, přidává se Jára. Vlastimil radí zavolat do kempu, kam chce Lenka jet, kde jí to přesně řeknou, protože každý k tomu přistupuje po svém.

skoleni_15_4

Martin zase řešil situaci, kdy jedou do kempu na prodloužený víkend a berou s sebou i spolužáky jejich dětí. Volal na infolinku Covid 1221, aby se zeptal na testování ATG po uplynutí 72 hodin. Já jako zákonný zástupce, i s plnou mocí od rodičů, můžu provést na místě i svými testy další test a svým čestným prohlášením stvrdím provedení testu a jejich výsledek, popisuje řešení. Ministerstvo zdravotnictví od 8. června 2021 sjednotilo podmínky pro tzv. OTN (očkování, testy, potvrzení o prodělané nemoci). K prokázání bezinfekčnosti platí všechny druhy testů na covid včetně samotestů nebo čestné prohlášení.

Podívejte se do kempu Džbán:

Náklady rostou

V autokempu PŘÍBOR neprováděli žádné změny, protože samotná příprava autokempu, koupaliště a sportovišť je vysoce nákladná. Firma Rudolfa Korčáka navíc byla od září naprosto izolována a bez sportovních, kulturních, restauračních a ubytovacích aktivit. I přes neustále se zvyšující vstupy a soustavné zdražování surovin však ceny ponechali na těch loňských. Ve všech chatách došlo k výměně WC, máme nové osvětlení v restauraci, nové zahradní sety na zahrádce, natírali jsme celou správní budovu včetně restaurace, zvyšovali odtok vody z bazénu, vyjmenovává Jaroslav Bárta s tím, že jde o poměrně dost věcí, ale ne vše je viditelné na první pohled. V kempu došlo také k malému navýšení cen, které se pohybuje v řádu do 5 %, a to jak za ubytování, tak i v restauraci. V zásadě se jedná jenom o částečné pokrytí navýšených nákladů, doplňuje dále.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).