Hlavní navigace

Lahůdkové Cafe ´87 není jen pro milovníky retra

17. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Zvenku lahůdky, uvnitř kavárna. Olomoucké Cafe ´87 nabízí příjemnou retro atmosféru, velký výběr dortíků a doporučeníhodné mléčné koktejly.

Univerzitní město Olomouc hodně žije mladými lidmi, kteří mu dodávají jakousi mile uvolněnou atmosféru. Studenty, ale nejen ty, také velmi seriózní dámy a pány, je možné potkat ve zvenku nenápadném Cafe ´87 v šedivé budově Muzea umění. A to Čechy i cizince.

Cafe ´87 fasáda
Kavárna: Cafe ´87
Lokace: Denisova 47, Olomouc
Typ: Kavárna ve stylu 80. let

Kdo miluje nejmodernější design, si tu asi moc na své nepřijde. Poměje se ale ten, kdo upřednostňuje umně zařízené retro interiéry. V kavárně totiž zachovali něco ze socialistických lahůdek s jejich prosklenými výlohami, podlouhlým chladícím pultem, zrcadlem nad ním i trochu podivnou oranžovou výmalbou. Kombinace s nábytkem ve skandinávském stylu dává dohromady interiérový kompromis – kdo retro až tak nemusí, najde ho tu ve snesitelné dávce.

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může kavárna nabídnout?

Parkování: vzhledem k lokalitě komplikované, tramvajová zastávka je kousek od kavárny, která je v centru města
WiFi: ne
Kouření: ano i ne
Vhodné pro obchodní schůzku: ano, především vzhledem k výborné lokaci a příjemnému neformálnímu prostředí, v kavárně je také poměrně klid

Pomalu a líně

Po usazení v proutěných křesílkách nebo na barových židlích u vysokých stolků je možné vybírat z menu, rovnou u pultu očima či podle nabídky napsané křídami na tabulích. S výhledem na kostel přes ulici, lidi procházející kolem, občas pomalu projíždějící tramvaje nebo se zapůjčeným denním tiskem není kam spěchat.

Cafe ´87 výhled

Na malý hlad jsem zvolila sýrové toasty se zeleninou. Jak jsem se již mnohokrát přesvědčila, i na takto jednoduchém jídle („rychlovce”) se může ledacos nepodařit. Místní toasty lze ale jen doporučit. Je jich poměrně velká porce, jsou křupavé a čerstvé zeleniny je tak akorát. Vlastně jsem si na „obyčejných” toastech už docela dlouho tak nepochutnala.

Káva latte mě uspokojila o něco méně. Za nízkým barovým pultíkem může host dobře pozorovat její přípravu, a tak mu neunikne, že personál například v případě latte připravuje mléčnou pěnu pod ne zrovna nejčistší tryskou. A představa nánosu zaschlého mléka na trysce chuti kávy moc nedodá. Jenže stačí, aby se personál proměnil a je vše jinak, tryska je pečlivě vypulírovaná… Příště budu mít možná větší štěstí. Na druhou stranu by stačilo, kdyby v kavárně fungovaly stejně zaběhané postupy bez ohledu na to, kdo zrovna kávu (nebo cokoliv jiného) připravuje. Tipovala bych ale, že se personál rekrutuje právě z řad studentů – a v takovém případě je jistá nevyváženost pochopitelná a řekla bych, že pro podobné podniky i docela příznačná. Vlastně to lze považovat za jejich kouzlo.

Vrcholem návštěvy se tedy nakonec nestala káva, dokonce ani chválené toasty, ale jahodový mléčný koktejl. Připadá mi, že je navíc s osmdesátými lety trochu spojený – mám na mysli bývalou pražskou Korunu, kde se ho dala za pár tehdejších korun zakoupit pořádná sklenice. V Cafe ´87 v něm plavou jahody (není to tedy žádná náhražka z prášku), není přeslazený a podává se v objemné sklenici s brčkem k nekonečnému línému usrkávání. V nabídce není jediný, dopřát si ho mohou i ti, kdo mají v oblibě jiné ovoce.

Celá objednávka stála 117 korun, takže se dá říci, že se tu host dobře (ač lehce) nají a napije více méně za stovku. Když jsem si při placení ještě pečlivě prohlédla vystavené dorty a zákusky, usoudila jsem, že jsem opravdu zaváhala. Nabídku tu totiž mají velikou a prakticky všechny kousky vypadaly krásně.

skoleni_15_4

Na běžnou pracovní schůzku se Cafe ´87 hodí dokonale. Ve spodní „lahůdkové” části se nekouří. Jedinou nevýhodou snad může být absence WiFi – kavárna ale zároveň slouží jako internetová, takže v její jedné části jsou počítače s přístupem na internet. Ti, kdo musí na pracovní schůzku s dětmi, ocení dětský koutek. Výhodou je i to, že si je možné jídlo nechat zabalit s sebou.

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Konají se tu také kulturní akce a výstavy. Kavárna ale nemá internetové stránky, kde by bylo možné sledovat právě třeba program nebo si přečíst menu – což se ale vlastně k prostoru ve stylu československých osmdesátých let také docela hodí. A hostů je tu zjevně dost i bez toho. Kdyby ještě v Cafe ´87 trochu vylepšili přípravu kávy, určitě by si zasloužilo pět Gurmánských hvězdiček. Takto uděluji čtyři – ovšem s vědomím, že příště klidně mohu mít v kavárně pětihvězdičkové štěstí.

Gurmán - hodnocení 4

Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).