Hlavní navigace

Možnosti zrušení konkurenční doložky v pracovní smlouvě

4. 8. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jaké jsou hlavní atributy konkurenční doložky dle zákoníku práce se zaměřením na možnosti jejího ukončení? A to jak ze strany zaměstnavatele, tak ze strany zaměstnance?

Institut konkurenční doložky v pracovních vztazích je upraven v ustanovení § 310 a násl. zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, v platném znění (dále jen „zákoník práce“). 

Za jakých podmínek lze konkurenční doložku se zaměstnancem sjednat?

Konkurenční doložka představuje závazek zaměstnance o tom, že po určitou dobu po ukončení svého zaměstnání u zaměstnavatele, nejdéle však po dobu 1 roku, se zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla totožná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu. S ohledem na totožnost činnosti zaměstnance s předmětem činnosti zaměstnavatele nebude rozhodujícím kritériem totožnost v předmětu podnikání (zapsaném například v obchodním rejstříku), ale k věci je třeba přistupovat především z faktického hlediska. 

Formálně totožný předmět podnikání (např. výkon živnosti volné) tak nebude vždy rozhodný při posuzování případného porušení konkurenční doložky zaměstnancem, jelikož v takovém případě by zaměstnanec byl vyloučen z výkonu takřka jakékoliv činnosti. Totožnost činnosti zaměstnance s činností zaměstnavatele by však byla možná dovodit například v případě, kdy by bývalý vedoucí zaměstnanec cestovní kanceláře, jejímž předmětem podnikání je živnost volná, vykonával v rozporu s konkurenční doložkou ve svém novém zaměstnání u konkurenční cestovní kanceláře rovněž činnost vedoucího zaměstnance. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).