Hlavní navigace

Museli jste zůstat doma s dětmi? Zažádejte si o ošetřovné. Má nárok také OSVČ?

11. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Koronavirová infekce uzavřela školy, mnozí zaměstnanci zůstávají s dětmi doma. Mají tak nárok na tzv. ošetřovné. Mohou dávku čerpat také OSVČ?

V souvislosti s rozhodnutím vlády o uzavření základních, středních i vysokých škol kvůli šíření koronavirové infekce informuje ČSSZ o nároku na nemocenskou dávku tzv. ošetřovné. Tu mohou čerpat rodiče dětí, pokud v důsledku tohoto rozhodnutí zůstanou doma s dítětem mladším 10 let.

Ošetřovné náleží zaměstnanci také tehdy, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno z důvodu epidemie, havárie nebo jiné nepředvídané události. Nárok na ošetřovné se v tomto případě uplatňuje na tiskopise Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), který zaměstnanci vydá zařízení, které dítě navštěvuje (škola).

Vyplněný tiskopis zaměstnanec předá zaměstnanec svému zaměstnavateli, který ho spolu s podklady pro výplatu ošetřovného předá příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, která dávku vyplácí, informuje ČSSZ. 

Ošetřovné lze čerpat maximálně 9 kalendářních dnů. Výjimkou jsou případy, kdy je rodič samoživitel, ten může čerpat ošetřovné až 16 kalendářních dnů. Základem pro výpočet ošetřovného je průměrný denní příjem za rozhodné období (zpravidla za 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vznikla potřeba péče). Ten se dále podle zákona o nemocenském pojištění upravuje pomocí tří redukčních hranic, tím se získá tzv. redukovaný denní vyměřovací základ. Ošetřovné se vyplácí za kalendářní dny (od prvního dne) a činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu.

Ošetřovné a OSVČ?

U osoby samostatně výdělečně činné nárok na ošetřovné nevniká, ani pokud je dobrovolně přihlášena k nemocenskému pojištění. Nicméně zvažuje se forma kompenzace pro OSVČ v karanténě. 

školení květen 24 - novinky

Proč nemá OSVČ nárok na ošetřovné? Klíčovým argumentem státu je pracovní doba

O tom, jak v praxi dopadá nemožnost čerpat ošetřovné na OSVČ, které teď aktuálně musely zůstat doma s dětmi školou povinnými, přineseme na serveru Podnikatel.cz článek zítra. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).