Hlavní navigace

Nový obchodní rejstřík: Výpisy zdarma a chytré formuláře pro zápisy a změny

14. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na konci března se naostro spustí nová aplikace obchodního rejstříku. Podnikatelům má ušetřit čas a peníze. Můžete ji však vyzkoušet už nyní.

Toto pondělí představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil novou aplikaci obchodního rejstříku, která by podnikatelům měla ušetřit čas i peníze. Nově jim například nabídne jednodušší vyhledávání, chytré interaktivní formuláře a elektronické výpisy zdarma. Do budoucna chce Pospíšil povolit notářům, aby mohli elektronicky zapisovat změny do rejstříku přímo i oni.

Novinky naostro od konce března

Už v pondělí odpoledne došlo ke spuštění nové aplikace obchodního rejstříku, která má ulehčit život podnikatelům i veřejnosti. Zatím však jde o testovací provoz, naostro bude aplikace zprovozněna 31. března letošního roku. Už nyní si ji ale lze vyzkoušet a takříkajíc osahat. Aplikace totiž podnikatelům přináší několik novinek. Jedná se zaprvé o usnadnění zápisů a změn v rejstříku, a to za pomoci interaktivního formuláře, který ohlídá všechny náležitosti. Dále jde o jednodušší vyhledávání v rejstříku a o možnost elektronického výpisu zdarma. 

Nová podoba obchodního rejstříku

Zdroj: https://or.jus­tice.cz/ias/u­i/rejstrik-$

Chytré formuláře

V současnosti podnikatelé často chybují při podání zápisu či změn do obchodního rejstříku. Formulář je totiž poměrně složitý a podle statistik ministerstva spravedlnosti musí být až 50 % zápisů vráceno k doplnění nebo k přepracování. Díky tomu se prodlužuje doba, než se novinky zanesou do rejstříku a podnikatelé musí navíc opakovaně jednat s rejstříkovými soudy, což je stojí cenný čas a potažmo i peníze.

Nová aplikace obchodního rejstříku by tyto peripetie měla za pomoci chytrých interaktivních formulářů odbourat. Formulář sám pohlídá, zda je správně a celý vyplněn, a tím předejde tomu, aby rejstříkový soud musel podnikatele vyzývat k doplnění návrhu. Zápis či změnu údajů v obchodním rejstříku si tak občan lépe dokáže zařídit sám, bez rady právníka. Pomocí formulářů půjdou do rejstříku zakládat i účetní výkazu typu výsledovky nebo rozvahy. Stačí vyplnit formulář, připojit elektronický podpis a odeslat na příslušnou elektronickou podatelnu. Existuje samozřejmě možnost dotazník vyplnit na počítači, poté ho vytisknout a donést nebo poslat na rejstříkový soud. Čtěte také: Účetní závěrka se zasílá do obchodního rejstříku

Vyhledávání a výpisy zdarma

Další novinku tvoří vyhledávání, které se značně zjednodušilo. Zatímco doposud existovalo několik vyhledávacích okének, každé určené pro jiný údaj, v současnosti už lze vyhledávat pomocí jednoho vyhledávacího políčka. Nemusíte komplikovaně hledat, do jakého políčka co napsat, stačí, když do jediného vyhledávacího políčka napíšete buď IČO, název společnosti, nebo spisovou značku. Aplikace pak hledanou společnost najde. Nutno však podotknout, že v tomto ohledu ministerstvo teprve dohnalo soukromé subjekty, které rovněž data z obchodního rejstříku na internetu nabízejí. Standardně u nich lze už nějakou dobu vyhledávat pomocí jednoho políčka a navíc zpravidla funguje i “našeptávač”. Oficiální rejstřík našeptávání zatím nemá.

Úsporu peněz by podnikatelům měla přinést poslední novinka, kterou se nová aplikace obchodního rejstříku chlubí. Tou je možnost elektronického výpisu zdarma. Data obsažená v databázi už nově nebudou pouze informativní, ale závazná. Elektronický originál výpisu si podnikatelé mohou zdarma stáhnout ve formátu PDF, a nebudou si tedy muset pořizovat výpis přes CzechPoint. Nahraný soubor bude mít právní platnost, a jak doplnil ministr Jiří Pospíšil, pokud podnikatel bude potřebovat výpis třeba u soudu, stačí si soubor nahrát na flash disk a donést k soudu. V současnosti se za stránku ověřeného výpisu platí 70 korun a za stránku neověřeného výpisu 50 korun. Čtěte také: Víte, co se v roce 2012 změnilo v obchodním právu?

Co je obchodní rejstřík

Obchodní rejstřík je veřejný elektronický seznam, do kterého rejstříkové soudy zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.

Získají notáři právo přímo elektronicky zapisovat změny?

Aktuálně spuštěnou aplikaci obchodního rejstříku a její nové funkce podnikatelé vítají, jelikož jim podle jejich slov ušetří čas i peníze. Aplikace podnikatelům pomůže. Hospodářská komora ČR dlouhodobě podporuje veškeré kroky ministerstva, které šetří administrativní zátěž podnikatelské veřejnosti v souvislosti s podáními do obchodního rejstříku či zrychlují vyřízení daného podání, potvrdila serveru Podnikatel.cz Lenka Vodná z tiskového oddělení Hospodářské komory ČR.

Přesto je podle některých odborníků stále co zlepšovat. Ani nový rejstřík totiž neumožňuje strojové čtení dat, omezuje počet přístupů na 3000 denně a firmy nemají stabilní url (dá se však obejít přes IČO). Podnikatelům by podle Hospodářské komory ČR také pomohlo, kdyby obchodní rejstřík umožňoval i další funkce. Především pak notářům zapisovat údaje do obchodního rejstříku přímo, elektronicky, bez ingerence soudu. Tímto řešením by se snížil počet úkonů potřebných k zakládání společností v České republice a celý proces by se výrazně zjednodušil a urychlil, vysvětluje Vodná.

Tuto skutečnost si uvědomuje i ministerstvo spravedlnosti, které chce výhledově aplikaci notářům zpřístupnit a dovolit jim dělat do rejstříku přímo zápisy a změny. V pondělí to potvrdil ministr Jiří Pospíšil. Čtěte také: Zápis do obchodního rejstříku půjde rychleji a levněji. Víme, co se chystá

Tip pro prolinkování

Pokud chcete dát na vaše (či jiné) internetové stránky odkaz na výpis vaší firmy v oficiálním obchodním rejstříku, na webu obchodního rejstříku zadejte IČO  firmy a výsledná url adresa pak na přehled stabilně povede. Například na výpis firmy Internet Info, která provozuje server Podnikatel.cz, se dostanete přes odkaz https://or.jus­tice.cz/ias/u­i/rejstrik-dotaz?dotaz=25648071

Propojení se základními registry se blíží

Zavedení nové aplikace obchodního rejstříku vyšlo celkem na 80 milionů korun. Evropské fondy zaplatily 85 % ceny a zbylých 15 % Česká republika ze státního rozpočtu.
Nový obchodní rejstřík by neměl usnadnit činnost jen podnikatelům, ale také rejstříkovým soudům. Aplikace povede i soudní úředníky krok za krokem a ohlídá všechny jejich důležité úkony ve stanovených lhůtách. Jinými slovy, co šlo podle ministerstva zautomatizovat, to se zautomatizovalo. Rozhodnutí o zápisu návrhu či o jeho odmítnutí pak samozřejmě bude vždy příslušet soudci či vyššímu soudnímu úředníkovi, upřesnila Tereza Palečková, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Na začátku letošního července navíc dojde k ostrému spuštění základních registrů veřejné správy a nová aplikace obchodního rejstříku by se tak měla v budoucnu provázat i s dalšími databázemi. Díky tomu umožní poskytování dat jak pro databáze resortu ministerstva spravedlnosti (insolvenční rejstřík, rejstřík trestů apod.), tak pro externí databáze a základní registry. V tomto roce by měla být aplikace obchodního rejstříku též napojena na Evropský obchodní registr, uzavřel Jiří Pospíšil.

Perexový obrázek: https://or.jus­tice.cz/ias/u­i/rejstrik-$

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).