Hlavní navigace

Práce na dálku, úskalí a nové povinnosti od října 2023

27. 11. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak je to s povinností náhrady nákladů spojených s prací na dálku a možnostech jejich neposkytnutí či snížení? Pozor na záludnost u paušálu.

Novela zákoníku práce účinná od října 2023 upravila možnosti práce na dálku. Aktuálně musí mít všichni zaměstnanci pracující mimo pracoviště zaměstnavatele písemnou dohodu o práci na dálku. To se týká jak ujednání o práci na dálku po novele, tak práce na dálku dohodnuté se zaměstnancem již před novelou zákoníku práce.

Písemná dohoda o práci na dálku

Povinnost písemné dohody ukládá zákoník práce v ustanovení § 317. Nezáleží, zda je práce na dálku vykonávána každodenně či jen příležitostně, např. jediný den v měsíci. Musí se skutečně jednat o individuální dohodu se zaměstnancem, dohodu nelze nahradit úpravou interní směrnice či ujednáním v kolektivní smlouvě.

Zákoník práce nestanoví povinné náležitosti dohody. Doporučuje se však sepsání dohody nepodcenit. Pozornost je třeba věnovat především místu výkonu práce. Doporučuje se místo (případně místa) jasně definovat, případně i vyloučit, kde zaměstnanec pracovat nesmí. I při práci doma se může přihodit pracovní úraz. Důkazní břemeno je zde na straně zaměstnance. Avšak zaměstnavatel se nemůže zprostit zodpovědnosti, i když zaměstnanec pracuje na dálku (rizika dle ustanovení § 102 zákoníku práce). Dohodě o práci na dálku se již server Podnikatel.cz věnoval samostatným článkem.

Nepodceňte dohodu o práci na dálku. Vypadá jednoduše, ale není Přečtěte si také:

Nepodceňte dohodu o práci na dálku. Vypadá jednoduše, ale není

Náhrady nákladů při výkonu práce na dálku

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).