Hlavní navigace

Stravenka na oběd nestačí, restaurace své obědové menu opět zdražily

16. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.isifa.com
Zaměstnavatelé by měli na stravenkách přidat. Jedna stravenka totiž na oběd nestačí, Češi musejí v průměru doplácet až 25 korun.

Až 25 korun musejí Češi doplácet při obědě v případě, že platí stravenkou. Ceny obědových menu se zvýšily, v meziročním srovnání přiznalo zdražení až 90 procent oslovených restaurací. Vyplývá to z analýzy portálu Lunchtime.cz a mezinárodního vydavatele stravenek Chèque Déjeuner.

Nejvyšší ceny obědů jsou tradičně v Praze

V průměru se ceny obědových menu zvýšily o 4,7 procenta. Nejvíce si za oběd meziročně připlatí obyvatelé krajských měst. Nejvíce za oběd zaplatí lidé v Praze, obědové menu vychází v průměru na 98 korun. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Také za klasický řízek si v restauracích při obědě připlatíte.

Ve srovnání s loňskem vzrostla cena o necelých 7 korun. V ostatních českých krajích s velkoměsty nad 100 000 obyvatel se v poledne najíte o 10 či 11 korun levněji, komentuje analýzu ředitel portálu Lunchtime.cz Igor Třeslín.
Nejvíce obědy podražily na jižní Moravě. Tam vzrostla průměrná cena o 9 procent. Největší podíl na zdražení má tradičně Brno. Růst cen obědových menu se ale nevyhnul ani obyvatelům menších měst. Například průměrná polední nabídka v moravskoslezském Třinci oproti loňsku zdražila o 7,8 procent, což značně přesahuje celorepublikový průměr.

Zaměstnavatelé se však snaží zvyšování cen obědů nahradit i zvýšením nominální hodnoty stravenek. Potvrzuje to společnost Chèque Déjeuner, vydavatel stravenek: Cenová hodnota námi poskytovaných stravenek se oproti loňsku v průměru zvýšila z 63,46 Kč na 65,78 korun, uvádí generální ředitel společnosti Jiří Kráčmar a zároveň doplnil: Nejzajímavější však je, že zatímco průměrná tuzemská hodnota stravenek vzrostla o 3,7 procent, Praha a Zlínský kraj přitom v růstu cen zaostaly. Se svým nárůstem o pouhých 1,9 a 1,7 procent jsou dosti vzdálené od zbytku republiky, který rostl minimálně o 3 procenta, říká Kráčmar.

VIDEO: Pro hospody a restaurace hraje stále větší roli Facebook

V rámci meziročního srovnání hraje roli i inflace. Ta se podle srpnových údajů Českého statistického úřadu zvýšila o 1,3 procenta, což mělo za následek i vyšší ceny surovin. Ty byly spolu s rostoucími cenami energií také nejčastěji uváděným důvodem ke zdražování v celorepublikovém průzkumu provedeným portálem Lunchtime.cz ve více než 210 restauracích. Na zvýšené výdaje reagovalo zdražováním 9 z 10 dotazovaných podniků.

Restaurace nerady zdražují

Majitelé restaurací ale ke zdražování obědových menu přistupují neradi. U třetiny dotázaných tvoří polední menu více než polovinu celkového obratu. Jen 12 procentům dotázaných provozoven se však tržby z denního menu zvýšily, propad naopak zaznamenala polovina restaurací. 

Z průzkumu však pro českou gastronomii vyplynula i jedna pozitivní zpráva, majitelé podniků nechtějí šetřit na kvalitě surovin. Jsou si vědomi, že méně kvalitní jídlo za stejnou cenu by hosty spíš odlákalo. Než bychom měli nakupovat levnější a nekvalitní suroviny na úkor jídel, abychom se vtěsnali do menu za padesát korun, to raději restauraci zavřu, uzavírá Michaela Vjaterová, provozní restaurace jihomoravského Penzionu na Veselce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).