Hlavní navigace

exPRESS: Velkých počet a vliv českých živnostníků

19. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikání se v Česku se daří. Potvrzují to čísla za první čtvrtletí letošního roku, během něhož se zvýšil počet podnikatelů o rovný tisíc. Jak se jim žije? Tak to zjistil unikání průzkum serveru Podnikatel.cz a Poštovní spořitelny. exPRESS zná výsledky.

Výsledky ankety: Jak se žije podnikatelům v ČR? »

V hotelu Imperial v Praze byly tento týden představeny výsledky průzkumu business serveru Podnikatel.cz, který probíhal v cílové skupině mezi středními a malými podnikateli během měsíce března. Ankety se zúčastnilo na 344 podnikatelů z celé České republiky, kteří odpovídali na 8 otázek, hodnotících podnikatelské prostředí v ČR. Garantem projektu byla Poštovní spořitelna.

Na otázku, „jakým způsobem nejčastěji živnostníci financují rozvoj svého podnikání?“ Byla odpověď u 78% dotázaných, že financují svůj rozvoj z vlastních zdrojů a rodinných zdrojů. Jen 2,9 procenta dotázaných využívá finanční prostředky z dotací. Valná většina podnikatelů nevyužívá úvěrové nabídky bank a silně se vyhýbají dotačních fondů Evropské unie. Z dotačního servisu ale vychází, že 35 procent podnikatelů by mohlo využít evropské peníze, bohužel o tom jen nevědí, komentoval výsledky průzkumu Tomáš Basista, manažer segmentu SME Poštovní spořitelny.

Mezi respondenty ankety vládla shoda u otázky, jak vnímají současnou situaci na trhu práce. Přes 80 procent živnostníků je s ní v dnešní době nespokojeno, ale většina se brání otevírání trhu zahraničním pracovníkům. Na otázku jestli respondenti využili dotace z evropských fondů, nebo je hodlá využít mezi lety 2007–2013, řeklo 69,5 procenta NE. Malé a střední podnikatele trápí vesměs podobné problémy. V žádném kraji nedošlo v odpovědích na jednotlivé otázky k výrazným výkyvům. Překvapivě hlavním nepřítelem podnikatelů nejsou daně, ale často se měnící legislativa, změny v právním řádu a komplikovaná administrativa na úřadech. Podporu státu v oblasti zaměstnanecké politiky vnímají podnikatelé jako nedostatečnou a bylo by třeba zvýšit informovanost živnostníků v tomto segmentu.

Kompletní výsledky ankety a průzkumu ke stažení jsou k dispozici v textu Jak se žije českým podnikatelům v ČR.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

V Česku je 919 tisíc podnikatelů

Jejich počet se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil o tisíc. Jedná se o osoby samostatně výdělečně činné, a to včetně soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců. Údaje vyplývají z dat České správy sociálního zabezpečení.

Studie: H & M je nejcennější značkou

Vyplynulo to ze studie Mezinárodní poradenské firmy Interbrand, která se zaměřuje na oceňování značek, zveřejnila studii Brands that have the power to change the retail world (Značky, které mají sílu změnit svět maloobchodu). Za nejcennější značku Evropy prohlásila švédský módní řetězec Hennes & Mauritz (známý zkráceně jako H & M). Značku poradenská firma ohodnotila zhruba na 10,4 miliardy eur.

Volksbank chce ukořistit více klientů z řad podnikatelů

Svědčí o tom připravovaná rozsáhlá kampaň, která se soustředí na úvěrové produkty pro retail a malé a střední podniky. U nich dosahuje Volksbank aktuálně 2,2% tržního podílu a v tomto segmentu by ráda rostla. „Přáli bychom si čtyřprocentní tržní podíl, i když zájmem většiny bank je minimálně podíl pětiprocentní,“ řekl business serveru Podnikatel.cz Václav Vitha, člen představenstva Volksbank CZ.

Expanze nákupních center v Česku pokračuje

V České republice by mělo letos přibýt 12 nových nákupních komplexů, což je ve srovnání s loňským rokem dvojnásobný počet. Vyplývá to z průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha.

Spar chce v Česku otevřít i malé prodejny

Spar by se tak stal konkurencí sítí Žabka a Tesco, které už pilotní prodejny na rušných místech v centru Prahy otevřely. Polská Žabka, vlastněná investiční skupinou Penta, chce ještě letos vybudovat v Praze dalších 49 prodejen a do tří let 250 obchodů v dalších městech.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Stát zjednoduší a zpřísní kontrolu daňových přiznání

Firmy budou od příštího roku finančním úřadům posílat výkazy o mzdách a daních za své zaměstnance elektronicky. Ministerstvo financí tak chce usnadnit podávání daňového přiznání pro fyzické osoby a omezit možnost daňových úniků.

Fúze podle nového zákona

Zákon, kromě samotných mechanismů přehraničních i vnitrostátních fúzí, rozpracovává například také problematiku vedení účetnictví a ocenění majetku fúzujících společností nebo ochrany věřitelů.

Jsou k dispozici finance na česko-slovenskou spolupráci 

Je možné předkládat žádosti o finanční příspěvek na Info Bod v Brně nebo na Společný technický sekretariát v Bratislavě. Žádosti se přijímají průběžně. Program má dvě prioritní osy: Podpora společensko-kulturního a hospodářského rozvoje přeshraničního regionu a spolupráce, Rozvoj dostupnosti přeshraničního území a životního prostředí.

skoleni_15_4

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Přímý prodej je unikátní možnost drobného podnikání

Zisky z osobního prodeje v Česku totiž meziročně rostou. V Česku roste také počet prodejců. Osobnímu prodeji se v drtivé většině věnují ženy, ale jako možnost přivýdělku ho využívají i manažeři.

ČOI: Nekalých praktik obchodníků loni ubylo

Podle údajů České obchodní inspekce ubylo případů porušení předpisů o téměř tři procenta. Podaných stížností od zákazníků naopak přibylo.

Jak trávíte víkend?

  • U televize.
    6 %
  • U internetu.
    36 %
  • Doma, ale u netu ani u TV nesedím.
    5 %
  • Sportovně, aktivně.
    7 %
  • V nákupním centru.
    1 %
  • Venku, v přírodě.
    20 %
  • V práci.
    7 %
  • Jinak než z uvedených možností.
    18 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).