Hlavní navigace

Vinohradské Grosseto je dobrá italská volba

9. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Italská kuchyně je pro horké léto ideální. Vinohradská Pizzeria Grosseto nejen dobře vaří, ale navíc nabízí posezení ve stinném dvoře, stranou od městského ruchu a hluku.

Vnitřní trakty pražských činžovních domů skrývají často netušeně hezké prostory. Z Michle a exkluzivní zahrádky Magické zahrady se Gurmán přesunul na Vinohrady. Pizzeria Grosseto tu totiž v jedné ze svých poboček na rohu Francouzské a Rumunské ulice, respektive na náměstí Míru, v létě otevírá také zahradu, přesněji dvorek. Posezení pod kaštany tu připomíná spíš nějaký stylový hostinec než pizzerii. Ale kaštanovou romantiku bohužel narušuje to, že ne zcela zdravé stromy, ze kterých padá listí i v létě, jsou pod korunami zajištěné sítí. Zahrádka by si také zasloužila víc zeleně, kterou těžko nahradí pistáciově nahozená zeď. Na druhou stranu je tu však klid, nedolehne sem hluk aut ani blízkých tramvají a když všude jinde praží slunce, je tady příjemný chládek.

Restaurace: Pizzeria Grosseto
Lokace: Francouzská 2, náměstí Míru, Praha 2 – Vinohrady
Typ: Italská kuchyně
Grosseto 04

Do vnitřní části vinohradského Grosseta chodím docela často a vlastně nikdy jsem nebyla zklamaná. Jídlem, pitím ani obsluhou. Při své předposlední návštěvě jsem ochutnala pizzu s liškami z aktuální nabídky – ta rozhodla, že nazrál čas na zařazení Grosseta do rubriky Gurmán. Byla totiž opravdu nesmírně dobrá a pozorovat šikovného pizzaře, jak si s ní při přípravě pohazuje ve vzduchu, byl zážitek.

Hlavní rozdíly mezi vnitřní restaurací a zahrádkou jsou dva: venku je mnohem horší obsluha a všude se kouří (uvnitř je restaurace rozdělená na kuřáckou a nekuřáckou část). S kouřením nemusí být při dobrém odhadu směru proudění vzduchu tak velký problém. S obsluhou je to o něco horší.

Při poslední návštěvě náš stůl obsluhoval jeden číšník a dvě servírky. Je to sice lepší, než kdyby si nás nikdo nevšímal, museli jsme zas ale na totožné otázky odpovídat opakovaně (třeba co si ještě dáme, když už jsme u někoho jiného předtím požádali o účet). Jejich stálé kroužení kolem stolů bylo až trochu znervózňující. Ačkoliv jsme si ve dvou objednali každý jen jeden chod, nepřinesli nám jídlo dohromady. Při větší objednávce bych to pochopila, ale takto…

O chvíli déle jsem se tedy mohla věnovat ošatce chleba s bylinkovým máslem, který tu jako předkrm a příkrm dávají. Bílý chléb s opečenou kůrkou je výborný a čerstvý, máslo pokojové teploty. Dobře se roztírá a není nijak výrazně ochucené, takže chuťové buňky před jídlem spíš jen příjemně naladí. Čtěte více: Pizzeria Franko – požitek z pravé italské kuchyně

Jako zalidněná piazza

Objednali jsme si Calzone primavera (za 120 korun) z aktualit na jídelním lístku – tedy malou pizzu plněnou mozzarellou, gorgonzolou, prosciuttem crudem, rukolou, cherry rajčátky, parmazánem a bazalkou. A také Risotto ai funghi porcini – italskou rýži Carnaroli s hříbky, zjemněnou máslem a sypanou parmazánem (za 165 korun). A zapíjeli jsme červeným Lambruskem (dvě deci za 44 korun); původně jsme si sice chtěli dát bílé, ale to v nabídce neměli. Čtěte více: Plechárna a její sestry – gastronomická chlouba jižní Moravy

Vyhledáváte v létě restaurace se zahrádkou?

Malá pizza, která je prý spíše předkrmem, naprosto stačila na střední hlad. Na dva kusy rozpůlená kapsa z pizzového těsta byla hojně naplněná slibovanými ingrediencemi. Zelenina byla naprosto čerstvá, což mám ostatně ve vinohradském Grossetu mnohokrát vyzkoušené. Dát si tu cokoliv s čerstvou zeleninou je dobrá volba, z poslední doby si vybavuji třeba ochutnaný grilovaný kozí sýr servírovaný na hnízdě z mladého špenátu a rukoly – to je lahůdka (Insalata di spinaci e formaggio, za 185 korun).

Grosseto 02

Risottu by nebylo co vytknout, kdyby nebylo trochu mdlé chuti, což zcela nezachránil ani parmazán. Navíc nám misku se sýrem odnesli hned s prvním vyprázdněným talířem, takže jsem ho na zbytku rizota musela oželet. Čtěte více o houbách na serveru Vitalia.cz: Rostou. Pozor, ať se neotrávíte!

Grosseto 03

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může pizzerie nabídnout?

Parkování: vzhledem k lokalitě s problémy a placené
Kouření: ano i ne
Platba kartou: ano
Vhodné pro obchodní schůzku: ano, v restauraci, je-li plno, však může být docela hluk, zahrádka je mnohem klidnější; jí se tu však velmi dobře

Naše návštěva v Grossetu se neobešla ani bez vtipné historky. Když mému spolustolovníkovi spadl na zem nůž, za mými zády se sice promptně ozval pokyn vyměň pánovi nůž, číšník však bleskově odnesl můj čistý nůž a nahradil ho novým. Byl tak rychlý, že jsem ani nestačila zareagovat. Ale…sveďme to na nesoustředěnost z horka.

Nicméně si z venkovní návštěvy vinohradského Grosseta odnáším jedno poučení: lepší je tu – přes poměrnou příjemnost zahrádky – chodit do vnitřní části restaurace. Jde jim to tam prostě nějak lépe od ruky. I když trochu teatrální interiér s výmalbou architektury a připomínající zalidněnou italskou piazzu (náměstí) nemusí sedět každému.

Daně x

Grosseto má otevřeno denně od půl dvanácté do 23 hodin a stůl je možné si rezervovat. To je také doporučeníhodné zvlášť v exponovaných hodinách kolem oběda nebo večeře.

Grosseto 01

Hodnocení

Ačkoliv moje poslední návštěva vinohradské Pizzeria Grosseto proběhla s výhradami a zasloužila by si tak tři Gurmánské hvězdičky, při hodnocení musím přihlédnout ke svým předchozím vynikajícím zkušenostem. Personál je tu běžně velmi profesionální, od uvedení hosta ke stolu, přes obsluhu, až po placení. S jídlem jsem byla vždycky spokojená. Proto celkově hodnotím restauraci čtyřmi Gurmánskými hvězdičkami.

Gurmán - hodnocení 4

Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).