Hlavní navigace

exPRESS: Vláda skončila, ohrozí to boj proti krizi?

27. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Opozice slavila tento týden vítězství. Pátý pokus se vydařil a kabinet Mirka Topolánka 101 poslanců odepsalo. Podnikatelé tak veselí nejsou, ve vládě v demisi vidí jen riziko neúspěchu v boji proti krizi.

Vláda padla. Čekají nás předčasné volby? »

Páté hlasování o nedůvěře vláda již neustála. Vaz jí zlomily hlasy rebelujících poslanců Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela a exzelených Věry Jakubkové a Olgy Zubové. Prezident Václav Klaus se k situaci nechce vyjadřovat, nicméně již avizoval, že sestavením vlády pověří toho, kdo bude schopen doložit 101 hlasů v poslanecké sněmovně. Pokud se nepodaří sestavit vláda, která by dokončila řádné volební období, došlo by zřejmě k předčasným volbám, po kterých volá Mirek Topolánek. Podle odborníků na ústavní právo existují dvě možnosti, jak se dostat k předčasným volbám. Ty se však podle ústavního práva mohou konat až 60 dnů po rozpuštění sněmovny, reálně tedy asi nejdříve na konci léta.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Maloobchod následoval průmysl. Jeho tržby stáhly dolů automobily

Tržby maloobchodu následovaly průmysl a taktéž se v lednu propadly. Oproti rekordnímu poklesu v tuzemském průmyslu se však tržby maloobchodníků meziročně snížily méně. Na negativním výsledku se především podepsal motoristický segment. Vyplývá to z údajů Českého statistického ú­řadu.

ČNB ponechala úrokovou sazbu na 1,75 %

Česká národní banka (ČNB) dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba tak zůstala na úrovni 1,75 %. Rozhodujícím faktorem pro ponechání sazeb se podle analytiků stala klesající kurz koruny.

EU schválila záchranný balíček pro zemědělství. Do Česka zamíří 870 milionů korun

Ministři zemědělství evropské sedmadvacítky pod vedením českého ministra Petra Gandaloviče schválili záchranný balíček pro evropské zemědělství. Plán počítá s více než jednou miliardou eur, která by měla k rolníkům směřovat. Do jakých konkrétních sektorů zemědělství budou peníze směřovat, zůstane na rozhodnutí jednotlivých států.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Mřížky se asi stanou minulostí, odpočet DPH pro všechna auta schválil i Senát ČR

Senát schválil novelu zákon o dani z přidané hodnoty (DPH), která podnikatelům umožní odečíst si DPH z každého osobního automobilu, který si zakoupí. Pokud novelu podepíše i prezident, měla by začít platit již od dubna.

O České aerolinie se uchází čtveřice zájemců

Ministerstvo financí dnes oficiálně informovalo o zájemcích, kteří se přihlásili do veřejného výběrového řízení na prodej 91,51procentního podílu v akciové společnosti České aerolinie. O aerolinie má zájem konsorcium UNIMEX – TVS, které tvoří společnosti UNIMEX GROUP a TRAVEL SERVICE, dále AIR FRANCE – KLM, DAROFAN ze skupiny AEROFLOT a ODIEN AV III ze skupiny ODIEN. První kolo je podle Ministerstva financí ČR pouze kvalifikační, ve druhém kole pak rozhodne o kupci pouze nabídnutá cena. O novém majiteli podílu ve společnosti bude rozhodovat vláda.

Zákon o významné tržní síle je podle Svazu obchodu a cestovního ruchu zbytečný 

Svaz obchodu a cestovní ruchu nesouhlasí s návrhem zákona o významné tržní síle a jejím zneužití, který by tento týden měla opětovně projednávat poslanecká sněmovna. Za posledních 6 let tomu tak bude již po osmé, co se tento zákon dostane na jednání poslanců.

skoleni_15_4

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Do zavedení datových schránek zbývají necelé čtyři měsíce

Už jen pár měsíců zbývá do zavedení datových schránek, kterými se zavede elektronické doručování. Jak již dříve informoval business server Podnikatel.cz, společnosti s ručením omezeným mají zavedení datové schránky povinné.

Nejste spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou? Změňte ji.

Každý pojištěnec může změnit svou zdravotní pojišťovnu jednou za 12 měsíců, a to vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí. Výjimkou jsou případy, kdy dochází k likvidaci nebo slučování zdravotních pojišťoven. Pokud vstoupí pojišťovna do likvidace, může pojištěnec měnit zdravotní pojišťovnu i v kratší době, nejdříve k 1. dni kalendářního měsíce.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

  • Státy a centrální banky.
    73 %
  • Trhy.
    6 %
  • Všichni zúčastnění.
    18 %
  • Nikdo, krize je jen shodou náhod.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).