Hlavní navigace

Vládo, co místo neustálých kontrolních zákonů podnikatelům krapet důvěřovat?

2. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek
Většina zákonů, které prosadila či prosazuje stávající vláda vůči podnikatelům, má společného jmenovatele – vesměs posilují nad podnikateli kontrolu. [KOMENTÁŘ]

Vláda se nachází v druhé polovině svého volebního období a tak se již dají ohodnotit změny a zákony, které prosadila vůči podnikatelům. A hodnocení to není veselé, jen včera například prošly do třetího čtení další dva “dohledové” zákony. Vláda se totiž místo důvěry rozhodla vsadit na kontrolu. A každá kontrola stojí čas a peníze, a to nejen úřady, ale hlavně samotné podnikatele.

V daňové byrokracii jsme hluboko pod průměrem

Přestože jsou to podnikatelé, kteří tvoří hodnoty a drží ekonomiku nad vodou, vláda je “trestá” jedním zákonem za druhým. Místo toho, aby jim co nejvíce usnadňovala činnost, klade na ně pod rouškou až mystického boje proti daňovým únikům jednu povinnost za druhou. Přitom už nyní patří Česko mezi země, kde je placení daní a s tím spojená byrokracie nabubřelá. Podle pravidelné studie Světové banky Doing Business patří Česku až 122. příčka ze 189 zemí v parametru “placení daní”. Problém není ani tak v daňových sazbách, i když i zde jsme za průměrem OECD. Největší průšvih je čas, který musí podnikatelé na daně obětovat. Tuzemští podnikatelé totiž stráví administrativou spojenou s daněmi ročně v průměru 405 hodin, průměr OECD přitom činí 177 hodin. Už nyní je navíc jasné, že si v tomto parametru díky kontrolním hlášením a dalším novinkám zřejmě nepolepšíme.

Bez kontroly ani ránu

Právě zavedení kontrolních hlášení k DPH asi nejlépe vystihuje přístup stávající vlády k podnikatelům, a to i jazykově. Slovo “kontrola” se totiž prolíná naprostou většinou opatření, která vláda schvaluje. U kontrolních hlášení se nyní kontroluje, zda plátci DPH evidují pravdivě příjmy a výdaje. Za několik měsíců čeká hotely a restaurace elektronická evidence tržeb (EET), kdy začnou být kontrolovány, jaké tržby vykazují. Během následujících dvou let se k nim přidají všichni podnikatelé, kteří přijímají tržby v hotovosti. A aby toho nebylo málo, do třetího čtení včera prošel zákon o prokazování majetku a také centrální evidenci účtů. Že jde skrz na skrz o kontrolní opatření, asi netřeba připomínat.

Od roku 2016 platí i další novinka v oblasti DPH, přiznání (a také další podání) musí všichni plátci podávat elektronicky. Důvodem má být snazší kontrola uvedených údajů. Elektronicky musejí již přes rok podávat svá přiznaní také podnikatelé se zpřístupněnou datovou schránkou. Opět jde o opatření, které má zautomatizovat kontrolu. Že pak dochází na úřadech k absurdním situacím, kdy úřednice přiznání vytiskne a kontroluje ručně, je pouhou perličkou. Každopádně samozřejmě platí i nové pokuty, které podnikatelům hrozí, pokud přiznání elektronicky nepodají. Jenom letos zaplatilo několik tisíc podnikatelů pokutu 2000 Kč za to, že povinnost elektronického podání nesplnili.

Kontrolovat, že podnikatelé plní své povinnosti, je samozřejmě potřebné a nutné. Samotná kontrola by však měla podnikatele zatěžovat co nejméně, měla by viset především na bedrech úředníků a při nových kontrolních opatřeních by se vždy měly vážit jejich přínosy a náklady. A zde je ono pověstné “jádro pudla”. Už předchozí ministr financí Miroslav Kalousek totiž začal některé kontrolní činnosti přenášet na samotné podnikatele. Připomeňme ručení za nespolehlivé plátce DPH či při platbě na jiné než registrované účty. Tato vláda však posílení kontroly posunula na další úroveň. Sami podnikatelé totiž musí vynaložit čas a peníze navíc, aby je úředníci mohli jednodušeji zkontrolovat.

Kontrolní hlášení zabralo podnikatelům 2,5 milionu hodin

Jak ukázal nedávný průzkum Hospodářské komory ČR (HK ČR), v případě kontrolního hlášení nejde rozhodně o pár minut a korun. Pětině plátců zabralo vyplňování sice méně než jednu hodinu, více než polovina plátců DPH však musela do vlastního vyplňování kontrolního hlášení investovat více hodin a méně než 1 den, pětině pak vyplňování trvalo 1 až 3 dny. Z propočtů pak vychází, že všem čtvrtletním plátcům vyplnění kontrolního hlášení zabralo celkem až 1,2 milionů hodin, měsíčním plátcům DPH téměř 1,3 milionů hodin.

Co se týče nákladů na zpracování kontrolních hlášení, mikro, malé a střední podniky zaplatily obvykle do 10 tisíc Kč. Jak upřesnila HK ČR, z velkých podniků byly náklady vyšší, třetina z nich za tuto agendu zaplatila řádově desítky tisíc Kč, další třetina pak dokonce více než 100 tisíc Kč. A to kvůli čemu? Aby je úřady mohly snáze kontrolovat.

Čtěte více: 2,5 milionu hodin strávili podnikatelé nad hlášením k DPH, chtějí kompenzace

Při pohledu na přehlídku schválených zákonů, ke kterým můžeme ještě doplnit rozšíření zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a tzv. regulaci hazardu, která umožní ministerstvu financí blokovat weby, člověka napadá, zda by si podnikatelé nezasloužili něco lepšího. Něco, co by podnikatelům ukazovalo, že je vláda nepovažuje vesměs za podvodníky, u kterých je třeba kontrolovat každou korunu, ale že si jich váží pro to, co všechno pro tuzemskou ekonomiku dělají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).