Hlavní navigace

Všechny podrobnosti kolem příspěvku 5000 Kč na dítě

26. 6. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Kdo všechno bude mít skutečně nárok na příspěvek na dítě? Připravili jsme velký manuál, který je plný otázek a odpovědí.

Přinášíme Týdeník, přehled nejdůležitějších témat za uplynulý týden. Nové články odebírejte také do mailu. Zapněte si newsletter, který můžete odebírat každý den nebo dle volby každý týden. 

Příspěvek 5000 Kč na dítě v otázkách a odpovědích

Příspěvek se bude vyplácet na děti do 18 let věku. Nárok budou mít domácnosti s příjmy do 1 milionu korun hrubého. Vláda očekává, že peníze by mohla začít posílat v srpnu.

Na příspěvek budou mít nárok rodiče (nebo rodič), se kterými dítě ke dni podání žádosti o příspěvek žije a kteří měli v roce 2021 příjmy do 1 milionu Kč hrubého. Dítě musí mít trvalý pobyt a bydliště v ČR. Detailní manuál si přečtěte v samostatném článku.

Budete žádat o příspěvek 5000 korun na dítě?

Vydělají restaurace na nealkoholických nápojích? Víme přesně, kolik si za ně účtují

Server Podnikatel.cz provedl na základě zveřejněných nápojových lístků srovnání cen několika nealkoholických nápojů ve vybraných gastronomických podnicích napříč republikou.

Jak jsme psali, například v restauraci U Šumavy plánovali zvednout ceny kvůli zdražení energií a cen dodavatelů, a to jak u jídla, tak nápojů. Sylvio Spohr, majitel Café Louvre a prezident asociace Apron, vysvětloval, že když hostinský potřebuje peníze, tak je jedno, co zdraží – musí získat více peněz, aby přežil, a je jedno, jestli půjdou z nápojů nebo jídel. To si musí rozhodnout každý podnikatel sám v rámci své strategie, doplňuje. Více v článku.

Může hnát zaměstnavatel svoje lidi do práce i o víkendu? Co na to zákoník práce?

Rozvržená pracovní doba v malé firmě je pravidelně ve všední dny, tedy pondělí až pátek. Zaměstnavatel však požaduje, aby zaměstnankyně dorazila namísto v pátek v sobotu. 

Vzhledem k tomu, že se jí požadovaná změna nehodí, obrátila se tedy na Státní úřad inspekce práce s dotazem, zda je povinna požadavek splnit. Jak takové situace řeší zákoník práce? Popisujeme v tomto textu

Naplánovala si letní dovolenou. Šéf jí ale termín zrušil. Má na to právo?

Jak uvádí zákoník práce, dovolená je nejméně čtyři týdny v kalendářním roce. Pokud se jedná o soukromý sektor, je možné dobrovolné navýšení dovolené. 

U některých zaměstnanců ale vzniká ze zákona nárok dokonce na pětitýdenní dovolenou. Pokud jde o stanovení termínu dovolené, většinou je možná dohoda zaměstnance se zaměstnavatelem. Poslední slovo v této věci má vždy zaměstnavatel. Nejenže schvaluje termín dovolené, ale podle zákona může termín zrušit, nebo zaměstnance dokonce z dovolené odvolat. Může šéf zrušit termín naplánované dovolené? Přečtěte si odpověď

Takhle vypadá podvodný e-mail upozorňující na problémy s daňovým přiznáním 2021

Finanční správa ČR už v minulém týdnu informovala o podvodných e-mailech, které se objevují v e-mailových schránkách poplatníků a upozorňují na chyby v daňových přiznáních. 

E-mailové zprávy obsahují přílohy, které by rozhodně neměli příjemci stahovat. Tento e-mail není legitimní a nebyl odeslaný Finanční správou ČR,upozorňuje úřad.

Berňák nyní také upozorňuje na nebezpečné znaky pokročilejší phishingové kampaně, které lze pozorovat. Zároveň si prohlédněte náhled podvodného e-mailu.

Limit pro registraci DPH i pro paušální daň OSVČ se zvýší na 2 miliony Kč, rozhodla vláda

Vláda dnes na svém zasedání schválila daňový balíček, který s účinností od 1. ledna 2023 zvýší roční limit pro povinnou registraci k DPH z 1 milionu Kč na 2 miliony Kč. Na 2 miliony korun vzroste také hranice maximálních ročních příjmů pro vstup do režimu paušální daně. 

Hlavní novinkou daňového balíčku je možnost odhlásit se z plátcovství DPH při ročním obratu až do dvou milionů korun. Na dvojnásobnou částku dvou milionů pak od příštího roku vzroste také podmínka pro využívání paušální daně, tedy placení daní, sociálního i zdravotního pojištění jednou pravidelnou měsíční částkou bez daňových přiznání a bez přehledů pojistného. Očekáváme, že příští rok by se díky tomu mohlo k paušální dani nově přihlásit až 30 tisíc živnostníků,komentoval ministr financí Zbyněk Stanjura. Podrobnosti v samostatné aktualitě.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).