Hlavní navigace

Začít s golfem můžete už za pár stovek

10. 4. 2009
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 291931
Golf ztrácí punc snobismu a vyzkoušet si ho dnes může úplně každý. Lekce s trenérem nebo seznamovací kurz totiž vyjdou jen na pár stovek. Kdo to myslí s golfem vážně a chce získat handicap, ten však zaplatí tisíce.

S příchodem jara se zaplnila golfová hřiště. Ostřílení golfisté vyrazili na green – už nemusí trénovat pod střechou, případně zkoušet golf na sněhu. Nová golfová sezona je ovšem také příležitostí pro ty, kdo chtějí s golfem teprve začít.

Své golfové hřiště nebo golfový klub si dnes v Česku najde každý, je z čeho vybírat. Podle údajů České golfové federace je aktuálně v České republice 131 golfových klubů a 78 znormovaných hřišť. Jsou mezi nimi hřiště devíti, osmnácti, sedmadvaceti i šestatřiceti­jamková. Počet hráčů sdružených v asociaci přesahuje 40 tisíc. Vždyť má také golf v Česku tradici, která jde až do konce 19. století. Čtěte více: Golf – novodobá psychická relaxace

Hrajete golf?

  • Ano, mám zelenou kartu.
    22 %
  • Ano, ale teprve začínám.
    53 %
  • Ne, tento sport mě neláká.
    24 %

Golf jako business seznamka

Právě Česká golfová asociace na svých internetových stránkách nabízí jakýsi informační balíček pro začátečníky. Golf je podle něj hra velmi demokratická – je pro všechny. Je to sport (při jedné tří až čtyř hodinové hře golfu na hřišti plné délky se prý spálí 1500 kalorií) i hra, při které se dá seznámit s novými lidmi, a to třeba i novými obchodními partnery. To před časem business serveru Podnikatel.cz potvrdil Pavel Rada ze společnosti ProTrade: Business se dělá hlavně v kanceláři. Na golfu se business moc nedělá, ale dají se tam získat úžasné kontakty na lidi, se kterými se business pak dá domluvit – nejčastěji na večeři nebo v kanceláři. Čtěte více: Jak na velkou firmu? Nabídněte nejlepší produkt za výhodnou cenu 

Bez bot ani ránu

Pro začátečníky existují různé možnosti, kde začít hrát golf, případně si ho jen vyzkoušet. Jsou to například:

  • Indoor = vnitřní tréninková golfová sportoviště; hodí se však spíše pro zimní sezonu.
  • Driving Range neboli cvičná louka = louka s řadou odpalovacích míst na okraji.
  • Veřejné hřiště = ustálený název pro hřiště bez omezení výkonnosti hráče, tedy hřiště, na kterém není vyžadovaný handicap čili golfový „řidičák”.
  • Golfová akademie = místo, na kterém se soustředí více tréninkových možností.
Golf, green, hráč golfu

Jednotlivá hřiště pak nabízejí nováčkům konkrétní možnosti, jak začít golf trénovat:

  • možnost domluvit si hodiny s trenérem,
  • zaplatit si kurz, který může nebo nemusí končit zkouškou a získáním handicapu,
  • výjimečně i možnost navštívit zdarma ukázkové hodiny pro širokou veřejnost (je to jakýsi golfový den otevřených dveří).

Pro první seznámení s golfem navíc není třeba investovat do drahého vybavení, vše potřebné je možné zapůjčit na hřišti. Nutností jsou jen pohodlné sportovní boty.

Vitalia - logo transparent

Speciál Začínáme s golfem na Vitalia.cz »

Golf je hra, jejímž cílem je dopravit míček z bodu A nazývaného odpaliště do bodu B, který má podobu jamky. Jak prosté! Nutno ovšem dodat, že míček je potřeba do jamky dopravit tak, že ho udeříte golfovou holí – ne že ho tam donesete v kapse nebo ho dokopete nohou. Celý speciál o golfu na Vitalia.cz

Vitalia: Mapa golfu

Databáze golfových hřišť »

Najděte si na interaktivní mapě golfové hřiště nebo přidejte vlastní. Hledat můžete také podle typu hřiště nebo počtu jamek. Přejít na databázi golfových hřišť na Vitalia.cz

Kde a jak začít s golfem?

Nějakou formu tréninků pro začátečníky nabízí prakticky každé golfové hřiště, minimálně si je možné zaplatit individuální kurzy s trenérem a následnou zkoušku pro získání handicapu 54. To v případě, že to nováček myslí s golfem vážně a chce se mu věnovat. To ale není podmínkou, existují i kurzy vyloženě ochutnávkové, kde si zájemce golf vyzkouší, ale dál se mu věnovat nebude.

Handicap
je podle definice České golfové federace číselné vyjádření herních schopností hráče golfu. Čím lepší hráč, tím nižší handicap.

Server Podnikatel.cz vybírá několik kurzů pro základní orientaci v jejich typech a především cenách:

Ypsilon Golf Resort Liberec (18 jamek)

V resortu funguje golfová škola nabízející například čtyřdenní intenzivní kurz golfu pro začátečníky zakončený zkouškou pro získání handicapu 54. Kurz obsahuje celkem dvacet lekcí tréninku, a to nácvik hry, seznámení s pravidly golfu a golfovou etikou, praktickou a teoretickou přípravu na zkoušku a závěrečnou písemnou a praktickou zkoušku. Cena kurzu je 7900 korun. Zkoušku lze dvakrát bezplatně opakovat, cena zahrnuje míče na Draving Range, půjčení holí a poplatky za hru na hřišti.

Golf Ropice (18 jamek)

Na prahu Beskyd je možné absolvovat základní golfový pětihodinový kurz vhodný pro ty, kdo se chtějí s golfem opravdu jen seznámit. Nahlédnou do pravidel a etiky golfu, vyzkouší si hru, uvidí hru profesionála na golfovém hřišti a dostane se jim odborné pomoci při nákupu golfového vybavení. To vše za 8100 korun pro jednu osobu (za 9700 korun pro tři osoby, 10 900 korun pro pět osob atd.). Půjčení golfového vybavení a vstupy jsou v ceně.

V Ropici lze absolvovat také intenzivní kurz zakončený zkouškou na získání handicapu 54 za cenu 26 200 korun pro jednu osobu. V ceně je mj. dvacet tréninkových hodin.

Zajímavosti ze světa golfu

Celosvětový odhad počtu hráčů golfu přesahuje 70 milionů lidí.

Na světě existuje více než 34 tisíc golfových hřišť.

Rok 1904 je rokem vzniku prvního golfového hřiště na území dnešní České republiky, a to v Karlových Varech. Mělo tehdy 9 jamek.

International Association of Golf Tour Operators vyhlásila v roce 2007 Českou republiku za Undiscovered Golf Destination of the Year.

Golf Club Praha Motol (9 jamek)

Základní dvoudenní seznamovací kurz stojí v pražském Motole 3000 korun na osobu při účasti dvou zájemců. Opět platí, že čím více hráčů, tím levněji kurz vyjde pro jednotlivce. Výuka zabere celkem pět hodin. Na motolském hřišti je ale možné také absolvovat kurz zaměřený na získání handicapu 54 za 9750 korun pro jednoho v případě účasti dvou kurzistů.

Golf Hostivař Praha (9 jamek)

Podobné kurzy nabízí také hostivařský golf – jeden základní, seznamovací, druhý zaměřený na získání handicapu 54. Seznamovací kurz trvá jednu hodinu a vyjde na 300 – 500 korun podle počtu účastníků. Kurz pro získání handicapu pak vyjde na 13 200 korun; zkouška stojí navíc maximálně 3000 korun. V Hostivaři nabízejí také kurz s hlídáním dětí. Třicetiminutová lekce s trenérem tu vyjde maximálně na 500 korun.

Prakticky stejně rozvržené kurzy, tedy na testovací a přípravné na zkoušku, mají i další golfová hřiště. Například Golf Club Hluboká nad Vltavou (18 jamek) nebo Golf Resort Paradise Benátky nad Jizerou (18 jamek). Jiné nabízejí alespoň služby trenéra nebo kurzy vytvořené zájemcům na míru. Ochutnávkové kurzy jsou mimo jiné tipem pro ty, kdo hledají nějakou jarní aktivitu pro setkání se svými obchodními partnery. Akce na míru (na klíč) totiž hřiště nabízejí právě i pro firmy.

Tip: v případě golfových kurzů a tréninků jsou poměrně časté množstevní slevy – pokud se účastní více hráčů, vyjde akce každého jednotlivce levněji, než kdyby se účastnil sám. Nevýhodou může být, že se mezi více účastníků bude dělit také pozornost trenéra.

Anketa: Profesionálové radí, jak s golfem začít a čím se nenechat odradit

Business server Podnikatel.cz se zeptal odborníků z golfových klubů a hřišť v Česku na jejich doporučení pro začátečníky a položil jim následující otázky:

1. Co doporučujete zájemci, který by chtěl zkusit hrát golf, ale ještě není rozhodnutý, že se mu bude věnovat vážněji?
2. Zájemce se rozhodne, že chce hrát golf pravidelně a zlepšovat se v něm: jaký postup mu doporučíte?
3. S jakými obtížemi se při golfových začátcích může hráč setkat, čím by se neměl nechat odradit?

Milan Pokorný, komerční manager Golf Beřovice

1. Pokud ještě nejste rozhodnutí, zda vás golf bude bavit, doporučíme vám tzv. Zkušební půlhodinu nebo Dvouhodinový minikurz. V ceně kurzu je práce trenéra, zapůjčení vybavení a vstupní poplatky. Chytne-li vás golf, a my pro to uděláme maximum, můžete pokračovat v základních a pokračovacích kurzech naší Beřovické golfové akademie.

2. Doporučíme absolvovat golfovou akademii, tedy Základní kurz, Pokračovací kurz a Zkoušku způsobilosti. Po základním kurzu vám trenér dle vašeho golfového nadání doporučí golfové vybavení, se kterým dál pokračujete. Dál existuje jen jediná rada, a to trénovat… Absolvujete-li úspěšně zkoušku způsobilosti, bude vám přidělen handicap 54, vyberete si klub, kterého se budete chtít stát členem a začnete hrát golf, v lepším případě i snižovat handicap.

3. Rozhodně to chce trpělivost, než to začne „lítat”. Ne každému to jde hned na začátku. Pak to chce nějaký ten aspoň trochu pravidelný trénink. No a v neposlední řadě není potřeba se stydět hrát, i když máte pocit, že vám to ještě nejde. Každý golfista někdy začínal…

Martin Laimar, HEAD PRO Golf Brno

1. Navštívit golfový areál Kaskáda, objednat si profesionálního trenéra. Ten mu dokáže udělat demo hodinku na golfu, tzn. ukáže mu základy pohybu, aby si to zájemce smysluplně vyzkoušel.

2. Rozhodně doporučuji začít trénovat pod dohledem zkušeného profesionálního trenéra. Bez něj to jde sice taky, ale trvá to výrazně déle a hlavně vznikají špatné návyky, které se v budoucnu velmi špatně a pomalu odstraňují. Trénink by měl být jako v každém sportu pravidelný. Tzn. udělejte si na své začátky na golfu čas. Jakmile si projdete začátečnickou fázi, pak už to stačí jen udržovat. Pokud nebudete mít sportovní ambice.

3. Největší problém téměř všech začátečníků je jejich nedostatečná trpělivost. Začátky v golfu jsou těžké, je třeba se naučit spoustu her – dlouhou, krátkou, patování, pravidla golfu, pohybu po hřišti.

Monika Mikšíčková, Park Golf Club Hradec Králové

1. Začít trénovat s trenérem bez zavedení členství. Pokud ho to začne bavit, může se stát členem a poté si i udělat kurz na zelenou kartu (pozn. red.: tj. handicap).

2. Pravidelně si chodit trénovat, plus docházet na lekce s trenérem na doladění golfových dovedností, případně opravení chyb.

3. Než si uvědomí správné polohy hlavy, ramen, boků, zad, nohou, přenesení váhy (míčky ze začátku nelétají podle jeho představ, ale není důvod truchlit). Opravdu záleží na srovnání celého těla a na soustředěnosti.

Ivan Svoboda, Manager Alfrédov-golf

1. V každém případě navštívit nejbližší golfové hřiště, kde se ho ujme osoba odpovědná za trénink a zasvětí ho do základů hry.

2. Pokud se chce hráč zlepšovat, doporučuji pravidelný trénink s PRO trenérem, kterého má každé golfové hřiště.

3. Za největší problém úplných začátečníků považuji fakt, že v televizi vypadá hra velice jednoduše a v praxi každého zaskočí, jak technicky obtížnou věcí je golfový švih, nebo spíše vůbec poprvé trefit míč.

Adéla Frýbová, Golf Mladá Boleslav

1. Rozhodně se nebát přijít na golfové hřiště, respektive do kvalitního golfového resortu, kde zájemcům poradí, popřípadě zajistí profesionálního trenéra, který budoucímu hráči vštípí správnou techniku, postoj a ostatní golfové základy.

2. Golf je časově náročný sport. Proto doporučuji soustavně se zlepšovat s profesionálním trenérem. Trénink nemusí být 3× týdně, stačí 1× v týdnu, nebo 1× za 14 dní, kdy trenér upraví švih/techniku. Dále si golfista může koupit vlastní hole. Cena se pohybuje od 5000 do 100 000 Kč. Začátečníkům doporučuji tzv. startovací set, ve kterém jsou nejpoužívanější hole. Tento set se pohybuje kolem 10 000 Kč. Dá se trénovat také na golfové akademii, která má stejné náležitosti jako klasické hřiště, jamky jsou však kratší. Po několika lekcích s trenérem a přiměřené vlastní píli může hráč složit Zkoušku způsobilosti, opravňující ke vstupu na 90 % golfových hřišť. Je to oprávnění, které dokládá, že hráč zná pravidla golfu, etiketu, umí se chovat na hřišti a umí hrát golf. Takovému hráči, po složení zkoušky, je přidělen handicap 54. HCP udává výkonnost hráče. Čím menší má HCP, tím je lepší.

3. Určitě počátečními neúspěchy. Pokud se některé odpaly nepovedou, není to rozhodně důvod házet flintu (golfovou hůl) do žita. Ty nádherné, rovné, vysoké rány to vyváží. A zvuk prvního míčku padajícího do jamky, to je skutečná rajská hudba. Mýtem je také představa golfu jako sportu pro určitou skupinu lidí. Golf je sport jako každý druhý. Tato nálepka je možná pozůstatkem minulého režimu, který tento gentlemanský sport zatracoval a vybudoval právě v lidech mínění, že je to buržoazní sport a přežitek první republiky. V této době golf v české kotlině doslova kvetl a důkazem je i rok 1905, kdy slavnostně otevíral mariánskolázeňské hřiště sám anglický král Eduard VII.

Golf bag

Tomáš Pražák (HCP 3,2), cvičitel golfu v Golf Resortu Barbora v Teplicích

1. Zájemci o golf bych určitě doporučil navštívit profesionálního odborníka, jímž je jakýkoliv golfový trenér PGA. Golf se hraje především hlavou, jsou to šachy, kde každá partie je zcela jiná. Aneb – střelec je postaven do nespočet alternativních situací, které vytváří tak unikátní hru, jako je golf. Neomezený věk hráče a různá fyzická kondice jsou tím nedůležitým faktorem pro lepší výkonnost, avšak psychika se považuje za hlavní úspěch. Když se na golf podíváme ze společenské perspektivy, je to hra, která spojuje lidi, příjemná procházka v přírodě na čerstvém vzduchu. Určitě je důležité zdůraznit, že golf by neměl být viděn jako hra pro „vyšší třídy”. Když budete vybírat přiměřené golfové vybavení a golfové resorty, náklady jsou podobné třeba jako u tenisu či hokeje. Nenechte se odradit počátečním neúspěchem, poněvadž golf je hra, kde se po náročném trénování snaha zaručeně vrátí.

Brand24

2. Začal bych rozhodně zvyšovat kvantitu tréninků, ovšem pozor na přetrénování, to by pak naopak vedlo k únavě svalových tkání a neúspěchu. Tréninky by měly být rozděleny do několika fází. Jelikož je krátká hra považována za nejdůležitější, měli bychom trávit 3/4 tréninku na putting (pozn. red.: tj. cvičné jamkoviště) a chipping (pozn. red.: tj. jamkoviště pro trénink přihrávek) greenu. Na hru dlouhými železy použijeme zbylou 1/4. Důležité je, abychom udrželi kvalitu tréninku a nepálili jeden míček za druhým. Každý hráč má svou rutinu, kterou bychom měli aplikovat před každou ránou, jak na tréninku, tak i na hřišti. Musíme se naučit porozumět a všímat si chyb, které děláme, poté bude snadnější je opravit.

3. Golf je jedním z nejobtížnějších sportů světa. Začátky každého golfisty jsou odlišné a proto je důležité se učit správným pohybům a vyhnout se zlozvykům. I přesto, že pohyb (drill), který děláte, se zdá být poněkud nepohodlný, je to jen otázka času, kdy si zvyknete. U golfu musí být hráč velmi trpělivý, než se dostaví výsledky jeho usilovné dřiny. Nesmíte se nechat odradit případným neúspěchem v začátcích, jelikož golf je sport, kde se neúspěch většinou láme ve velký úspěch. Nejdříve se musíte postavit tváří tvrdému a často nudnému tréninku, avšak poté vás polapí chtíč soutěživosti s golfovým hřištěm a tato aktivita se pro vás stane legální drogou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).