Hlavní navigace

Zákaz kouření platí od zítřka, bude ale platit 90denní doba hájení bez pokut

30. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Od zítřka je zakázáno kouření ve vnitřních prostorech stravovacích zařízení. Sankce za porušení mohou činit až desetitisíce korun.

Ministerstvo zdravotnictví ale dnes oznámilo, že pokuty nebude 90 dní udělovat. První sankce se začnou tedy dávat až na konci srpna.

Kde se kouřit smí a kde nikoli

Zítra nabude účinnosti zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který přináší mimo jiné zákaz kouření mimo ve vnitřních prostorech všech provozoven stravovacích služeb, a to bez ohledu, zda se jedná o provozovnu provozovanou na základě hostinské činnosti či nikoliv. Podnikatelé by též neměli zapomenout, že musí v restauraci vyvěsit ceduli "Kouření zakázáno“.

Zákon počítá s úlevami. Kouřit půjde na zahrádkách (zakazuje se kouření jen ve vnitřních prostorách) a zákaz se nevztahuje na vodní dýmky a e-cigarety. Kuřárny budou moci i nadále fungovat v nákupních centrech a na letištích, s kuřáckým koutkem se počítá i pro zoologické zahrady. Omezení se ovšem dotkne také kuřáků elektronických cigaret, kteří je nebudou moci používat třeba v nemocnicích, ve školách a na dětských hřištích, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v zábavních zařízeních či ve sportovních halách, doplnila náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Zákon se netýká jen prodeje tabákových výrobků, nýbrž i prodeje alkoholických nápojů. Norma rozšiřuje okruh míst, kde bude zakázán prodej tabákových výrobků, elektronických cigaret a alkoholických nápojů, například o pojízdné prodejny.

Pokuty se 90 dní udělovat nebudou

Rovněž se stanovují sankce za porušení zákona. Za nevyzvání kouřící osoby, aby kouřit přestala či restauraci opustila, hrozí podnikatelům pokuta až 50 tisíc Kč, pokud pak zapomenou vyvěsit ceduli „Kouření zakázáno“, mohou dostat sankci až 10 tisíc Kč. Samotný kuřák pak může obdržet pokutu až 5 tisíc korun.

Právě sankce za porušení zákazu kouření ale restauratéři ještě řešit nemusí. Ministerstvo zdravotnictví totiž dnes na tiskové konferenci ohlásilo, že pokuty za porušování zákazu kouření začne ukládat nejdříve za 90 dní, tedy na konci srpna. Do té doby mají podnikatelé čas se novince v podobě zákazu kouření přizpůsobit.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).