Hlavní navigace

Živnostenský zákon se změní, ubyde byrokracie, zároveň se ale „uzavře“ rejstřík

14. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu živnostenského zákona. Ta v některých věcech snižuje podnikatelům administrativu, zároveň však uzavírá rejstřík

Novela totiž umožňuje využívat data z rejstříku jen k osobním účelům a jakékoli jejich zveřejňování zakazuje.

Podnikatelům se sníží administrativa

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu živnostenského zákona, která odstraňuje některé byrokratické povinnosti podnikatelů. Nově už nebude platit omezení podnikatelů, kterým bylo zrušeno živnostenské oprávnění podle § 58 odst. 2 nebo 3 živnostenského zákona, provozovat živnost v příbuzném oboru, případně se na provozování živnosti v příbuzném oboru podílet.

Stejně tak se odstraňuje toto omezení pro osoby, které se ve funkci člena statutárního orgánu podílely na podnikání právnických osob, kterým bylo takto zrušeno živnostenské oprávnění, respektive pro podnikatele, na jejichž podnikání se tyto osoby ve funkci člena statutárního orgánu podílejí. Zároveň se odstraňuje nemožnost těchto osob po dobu 1 roku provozovat koncesovanou živnost v jiném oboru, resp. se na jejím provozování podílet ve funkci člena statutárního orgánu právnické osoby. Předmětné omezení vztahující se k provozování živnosti v příbuzném oboru se odstraňuje i u fyzických osob vykonávajících funkci odpovědného zástupce, doplňuje se v důvodové zprávě.

Dále se sjednotí délka trvání překážky provozování živnosti pro všechny kategorie osob, na které překážka provozování živnosti uvedená v § 8 odst. 6 živnostenského zákona dopadá. Stávající rozdělení délky trvání překážek provozování živnosti na dobu 3 let od právní moci rozhodnutí o zrušení živnostenského oprávnění a dobu neomezenou nemá totiž dle ministerstva reálné opodstatnění.

Další změna se týká informačních povinností podnikatelů. Novela totiž odstraňuje povinnost podnikatelů oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu právnické osoby a vedoucích organizačních složek obchodního závodu zahraničních osob zapisovaných do obchodního rejstříku. Právnické osoby nebudou muset při ohlášení živnosti nebo při podání žádosti o koncesi uvádět živnostenskému úřadu identifikační údaje členů svého statutárního orgánu, ani vedoucího organizační složky obchodního závodu zahraniční osoby.

Tyto údaje si totiž zajistí sám živnostenský úřad buď náhledem do příslušného veřejného rejstříku, nebo z informací, které mu následně přijdou elektronickou cestou z tohoto rejstříku a následně je zapíše do živnostenského rejstříku. Údaje vedené v živnostenském rejstříku tak budou odpovídat údajům uvedeným v příslušném veřejném rejstříku, do něhož se právnická osoba včetně údajů o členech svého statutárního orgánu zapisuje, píše se v důvodové zprávě.

Data z rejstříku nepůjde už zveřejňovat

Přestože si novela kladla za cíl zajistit přístup veřejnosti k aktuálním údajům z živnostenského rejstříku, ve skutečnosti spíše činí opak. Jak upozornil před časem server Lupa.cz, norma se snaží data co nejvíc uzavřít a jejich vydávání zájemcům a novinářům co nejvíce znepříjemnit. Údaje má být podle návrhu možné využívat jen k osobním účelům a jakékoli jejich zveřejňování má být zakázáno.

Čtěte více: Ministerstvo chtělo otevřít živnostenský rejstřík, nakonec navrhlo pravý opak 

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).