Hlavní navigace

Zvyšte minimální mzdu na 15 tisíc, trvají na svém odbory. Podnikatelé jsou proti

27. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Odbory potvrdily, že chtějí navýšit minimální mzdu na 15 tisíc korun. Podle podnikatelů to však neodráží ekonomickou realitu a hovoří o nižším zvýšení.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS) by bylo adekvátní navýšení minimální mzdy o 500 korun, tedy z aktuálních 13 350 korun na 13 850 korun.

Jak se má zvýšit minimální mzda?

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula potvrdil svá dřívější slova a pro Denik.cz prohlásil, že by se od ledna 2020 měla minimální mzda zvýšit ze současných 13 350 korun na 15 tisíc hrubého měsíčně. Česká minimální mzda patří v zemích Evropské unie, ve kterých je tento institut zavedený, mezi absolutně nejhorší. A to jak v poměru k průměrné mzdě, tak z hlediska kupní síly, komentoval Středula.

S tak výrazným navýšením minimální mzdy však nesouhlasí podnikatelé, podle kterých je mimo ekonomickou realitu. Dvanáctiprocentní navýšení, jak o něm nyní hovoří pan Středula, by velmi razantně ohrozilo velké množství českých firem a podnikatelů. Tento krok by ve výsledku zdražil služby a zboží a negativně ovlivnil existenci ekonomicky nejslabších občanů. Pokud bychom měli hovořit o skokovém navýšení, tak určitě ne o 12 %, ale za KZPS maximálně o 5 %, uvedl Jan Wiesner, prezident KZPS, a dodal: S růstem minimální mzdy vždy roste i zaručená mzda a další dávky. Dvanáctiprocentní skok by znamenal naprosto neúměrné navýšení mzdových nákladů českých firem v době nejistoty, kdy německým firmám klesly zakázky nejvíc za šest let, a z toho důvodu očekávají výrazný pokles produkce. Podle KZPS připadá v úvahu navýšení minimální mzdy o 500 Kč.

Podobně se k návrhu odborů staví i další podnikatelské svazy. Podle Hospodářské komory ČR (HK ČR) se dosud firmy snažily vysoký růst mezd zaměstnanců kompenzovat ze svého zisku. To ale již údajně nebude plošně možné a zaměstnavatelé budou nuceni promítat zvýšení mezd do svých cen. Ke zdražení by pak došlo především v oborech, kde je podíl nízkokvalifikované práce největší, tedy například v opravách a stavebních pracích v domácnostech, v úklidových a ubytovacích službách nebo autodopravě.

Čtěte více: Zvýšení minimální mzdy o 1650 Kč by se promítlo do cen, varují podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).