Hlavní navigace

10 nejvýznamnějších českých podnikatelů historie dle samotných podnikatelů

26. 10. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Podnikatelem století se stal podle hlasování členů Hospodářské komory ČR Tomáš Baťa. Do první desítky se nedostal ani jeden současník.

Za podnikatele století byl zvolen zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa. Na druhém místě se umístil průmyslník Emil Škoda a na třetím technik a vynálezce František Křižík. V první desítce se neumístil ani jeden současník a pouze jedna žena. Osmou skončila módní návrhářka Hana Podolská.

Životní příběhy nejvýznamnějších tuzemských podnikatelů historie mapuje i nový seriál serveru Podnikatel.cz Příběhy podnikatelů století.

Na Tomáše Baťu nikdo neměl

Podnikatelé sdružení v Hospodářské komoře ČR (HK ČR) vybrali za podnikatelskou osobnost století zlínského rodáka a zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu. Baťa značně předběhl svou dobu. Proslul nejen originálními metodami řízení, výroby a obchodu, ale i třeba tím, že vytvořil dílny a oddělení, v nichž zaměstnanci mohli přispívat svými nápady a ovlivnit svůj vlastní výdělek úsilím o vyšší ziskovost oddělení. Své zaměstnance vzdělával, proměnil Zlín a díky značce Baťa se významně podílel na rozšíření dobrého renomé československých výrobků do celého světa, na kterém dnes Češi i Slováci stále mohou v zahraničí stavět, uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Druhou příčku obsadil Emil Škoda, který založil strojírenské továrny v Plzni, které patřily mezi největší evropské průmyslové konglomeráty dvacátého století. Pomyslnou bronzovou medaili získal technik, vynálezce a průmyslník František Křižík, který se zasloužil především o rozmach elektrického proudu, veřejného osvětlení a dopravy v českých zemích.

Podnikatelé století dle členů HK ČR:

  1. Tomáš Baťa
  2. Emil Škoda
  3. František Křižík
  4. Václav Klement & Václav Laurin
  5. Emil Kolben
  6. Antonín Petrof
  7. Josef Hlávka
  8. Hana Podolská
  9. Jan Kašpar
  10. Dušan Jurkovič

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).