Hlavní navigace

E-government schválil i Senát. Revoluce se blíží

17. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Senát schválil návrh zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Nová právní úprava definitivně staví na stejnou úroveň elektronický a papírový dokument. Dle ministerstva se jedná o revoluci ve veřejné správě.

Podle mého hlubokého přesvědčení se jedná o dvě reformy, které představují zásadní revoluci v české veřejné správě. Tyto normy znamenají zásadní průlom, který veřejná správa nezažila od dob panování Marie Terezie. Jsou to zákony, které definitivně znamenají možnost zjednodušení, zrychlení, zlevnění a efektivnější fungování české veřejné správy, uvedl v Senátu ministr vnitra. Čtěte více: E-Government, kladivo na byrokracii už klepe na dveře.

Zákon má umožnit několik průlomových věcí. Orgány státní správy díky datovým schránkám budou moci mezi sebou vzájemně komunikovat elektronickou cestou. Datové schránky budou povinné pro všechny orgány veřejné moci a právnické osoby. Další podstatnou novinkou je postavení autorizovaných elektronických dokumentů na úroveň papírových. Čtěte více: E-Government: Datové (poštovní) schránky pro každou firmu.

Osobně se domnívám, že je to zákon průlomový, že takových norem a změn člověk v životě příliš mnoho nepotká a věřím, že se setká s podporou odborné i laické veřejnosti, dodal Ivan Langer.

Daně x

Pokud zákon podepíše i prezident, vstoupí v platnost 1. července 2009.

Reklama

ŠKOLENÍ: Elektronická komunikace s úřady a datové schránky

Datové schránky - logotyp větší

Školení je určeno běžným uživatelům datových schránek z řad podnikajících i nepodnikajících fyzických osob, ale také právnických osob, které budou datovou schránku používat bez zřízení spisové služby. Dozvíte se, co je datová schránka, komu je určena povinně a kdo si ji může aktivovat dobrovolně. Ukážeme si, jak datovou schránku zpřístupnit, zasílat jejím prostřednictvím dokumenty a jak komunikovat s orgány veřejné moci.

Proč kurz absolovat?
Před samotnou aktivací datové schránky se seznámíte s její obsluhou, naučíte se přijímat a ukládat dokumenty, včetně jejich konverze do listinné podoby. Zjistíte, že používání schránky není vůbec složité a její zřízení může uživateli ušetřit spoustu času. Na školení bude hostovat odborník, který prozradí více o použité technologii a dalších technologických možnostech a výhodách elektronické komunikace. Registrovat ihned

Aktuální cena: 1 245 Kč bez DPH

Tlačítko: Registrovat

Myslíte si, že projekt e-Government zlepší Vaši komunikaci se státními orgány?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).