Hlavní navigace

exPRESS: Hospodářská komora nabízí pomoc při aktivaci datových schránek

30. 10. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Stále nedostatečný počet právnických osob si aktivovalo datovou schránku. Po 1. listopadu však budou aktivovány všechny. Hospodářská komora ČR proto přišla s nabídkou kontaktních míst pro datové schránky, které jsou prakticky ve všech regionech.

Hospodářská komora spustila kontaktní místa pro datové schránky »

V souvislosti s ostrým startem datových schránek spustila Hospodářská komora ČR (HK ČR) provoz regionálních kontaktních míst pro datové schránky. „Zájemci zde mohou získat informace o všem, co s touto revoluční změnou v komunikaci souvisí. Síť pokrývá všechny kraje,“ uvádí ve svém prohlášení HK ČR. Ta zároveň garantuje, že zájemcům budou k dispozici každý pracovní den specializovaní poradci přímo v kontaktních místech, ale také na telefonu a prostřednictvím e-mailu. Komora zpřístupní informace k datovým schránkám v celkem 50 kontaktních místech. Jejich seznam zveřejnila na svém webu. Datové schránky jsou od 1. listopadu povinné pro všechny právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku a také pro všechny orgány státní správy. Ostatní si datové schránky mohou zřídit dobrovolně.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Privatizace ČSA definitivně zastavena, stát by totiž musel ještě doplácet

České aerolinie (ČSA) zůstanou v rukou státu, rozhodla o tom na dnešním zasedání vláda. Kabinet tak přihlédl ke stanovisku ministra financí Eduarda Janoty, který doporučil privatizaci zastavit. Jediný zbylý uchazeč, konsorcium firem Unimex a Travel Service, tak odchází z tendru s prázdnou.

Ernst & Young: Automobilový průmysl se nevzpamatuje dříve než v roce 2011

Až rok 2011 označují přední evropští výrobci automobilů a jejich dodavatelé jako průlomový pro zlepšení situace v automobilovém průmyslu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young. Podle něj téměř 70 % společností očekává mírné zlepšení situace v průběhu roku 2010, třetina respondentů počítá s velmi pozvolným návratem k rostoucím tržbám – nejdříve v roce 2011.

Americká ekonomika se vymanila z recese

Hospodářství USA se po více než roce dostalo opět do kladných čísel. Podle zveřejněných dat se americká ekonomika dostala z nejhorší recese od Velké deprese z třicátých let. Tempo růstu HDP ve třetím kvartále letošního roku totiž dosáhlo 3,5 %. Přitom ještě ve druhém pololetí se hospodářství USA propadalo 0,7% tempem.

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Zákon na zpřísnění podmínek finančního poradenství bude hotov v roce 2011

Ministerstvo financí intenzivně pracuje na sjednocením podmínek distribuce na finančním trhu. Právě probíhají odborné diskuse Ministerstva financí s Českou národní bankou, profesními asociacemi působícími na finančním trhu a spotřebitelskými sdruženími. Výsledkem by měl být zákon, který zpřísní a bude regulovat podmínky nabízení, zprostředkování a poradenství v oblasti služeb na finančním trhu. Dokončen by měl být v roce 2011.

Úřady ignorovaly žádost premiéra Fischera, datové schránky si aktivovala jen hrstka z nich

Ani výslovná žádost premiéra Jana Fischera nedonutila úřady, aby si do konce minulého týdne aktivovaly datové schránky. Jak pro business server Podnikatel.cz potvrdil Petr Stiegler, šéf eGovernmentu České pošty, k dnešnímu dni má datovou schránku aktivováno 2533 úřadů z celkového počtu 9088 orgánů veřejné moci.

Svoboda: U Evropského soudu leží 5200 žalob, státní kasu to může přijít na stovky miliard korun

Stát riskuje, že bude muset majitelům bytových domů vyplatit až stovky miliard korun kvůli případně prohraným soudním sporům, které leží u Evropského soudu pro lidská práva. Upozorňuje na to ve svém exkluzivním komentáři pro business server Podnikatel.cz Stanislav Svoboda, ředitel vládních vztahů realitní skupiny RPG Real Estate.

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Nemocný podnikatel zálohu na pojistné platit nemusí

Zálohy na pojistné nemusí platit osoba samostatně výdělečně činná, která je celý kalendářní měsíc v pracovní neschopnosti nebo v karanténě. Tuto skutečnost ovšem musí zdravotní pojišťovně doložit, protože plátcem nemocenských dávek je ČSSZ a zdravotní pojišťovna o případné nemoci podnikatele nemůže vědět.

Brand24

Při hledání dodavatele hraje hlavní roli cena

Při výběru vhodného dodavatele je pro firmy čím dál důležitějším faktorem nabízená cena. Od října loňského roku se cena stala klíčovým kritériem pro 46 % poptávajících, zatímco předtím se hlavně podle ní rozhodovalo 42,5 % dotázaných. Vyplynulo to ze statistik společnosti B2M.CZ ze systému ePoptavka.cz.

Zaměstnání malého rozsahu neplatí zdravotní pojištění a nemocenskou

Pokud pracujete a váš příjem nedosahuje dvou tisíc korun, nebo dokonce nebyl vůbec sjednán, váš úvazek se nazývá zaměstnání malého rozsahu. Nemocenské pojištění tak zaplatíte pouze tehdy, když se váš příjem vyšplhá přinejmenším na dva tisíce korun. Při uzavřené dohodě o pracovní činnosti se také do 2000 korun zdravotní pojištění neodvádí.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

  • Státy a centrální banky.
    73 %
  • Trhy.
    6 %
  • Všichni zúčastnění.
    18 %
  • Nikdo, krize je jen shodou náhod.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).