Hlavní navigace

exPRESS: Lék na krizi zatím nezabral

11. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Lék na krizi v podobě záchranného balíčku 700 mld. USD zatím nezabral. Burzy se po celém světě propadají dále. Krize již naplno propukla také v Evropě, kde hrozí státní bankrot ostrovnímu státu Islandu.

Pád na amerických burzách potopil i tu pražskou

Pokračující propad americké burzy naplno ovlivňuje vývoj v Asii i Evropě. Ani pražská burza není výjimkou, oslabují všechny její tituly. Investoři přestali věřit v účinnost záchranných opatření. Lék na krizi tak zatím nezabral. Obchodování na americké burze mělo v posledních dnech doslova tragický vývoj.

Její akcie se ve čtvrtek prudce propadly díky hromadnému vyprodávání obchodníků v poslední hodině obchodování. S tímto vědomím také začínala obchodovat v pátek pražská burza, jejíž index PX během prvních deseti minut ztratil 11,5 %. Podobné ztráty prožívají i burzy v Asii. Index pražské burzy se tak ocitl na hodnotě, na které byl naposledy v listopadu roku 2004. Pesimistická očekávání, že záchranné plány nebudou fungovat způsobují, že klesají všechny burzovní tituly.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Průzkum: polovina českých firem se chce podílet na tvorbě zákonů

Polovina českých firem by stála o to se více zapojit do tvorby zákonů. Podnikatelům se zdá česká legislativa nepřehledná a nesrozumitelná, chtěli by mít možnost ji přes internet připomínkovat.

Islandu hrozí národní bankrot

Islandský premiér prohlásil, že jeho země stojí před národním bankrotem. Situaci sleduje mise Mezinárodního měnového fondu. Kromě krize mají na situaci podíl i nezodpovědné banky.

Skláři žijí v nejistotě. Chystají se demonstrovat

Zaměstnanci skláren Sklo Bohemia nevědí, co s nimi jejich zaměstnavatel zamýšlí. Od vedení nedostali žádné informace ani výplatu. Chystají se proto protestovat.

Zrušení poboček České pošty musí povolit obce

Pobočky České pošty, které měly být v některých obcích zrušeny dále zůstanou. Jejich případné zrušení budou muset schválit dotčené obce. Hůře dostupné lokality by měly obsluhovat mobilní pošty.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Kalousek dostane cenu pro ministra financí roku 2008

Ačkoli podnikatelé ministru financí ČR Miroslavu Kalouskovi vytýkají řadu věcí, zahraniční odborníci jejich názory zcela nesdílí. Kalousek totiž obdrží 10. října cenu pro ministra financí roku 2008 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik.

Projekt eJustice představil další novinku

Projekt eJustice má novou službu infoJednání. Rozšiřuje uživatelům množství informací o soudním řízení poskytnutých prostřednictvím internetu. Služba bude informovat i o spisových značkách, jménech soudců, předmětech jednání a jeho účastnících a zda na jednání má přístup i veřejnost.

Digitalizace se blíží. Pro dotazy je tu informační linka

Na přelomu října a listopadu by mělo dojít ke spuštění státní informační linky. Ta se bude věnovat dotazům ohledně digitálního televizního vysílání. V dohledné době bude spuštěn i informační web.

Co všechno je potřeba při založení firmy?

Začínající podnikatel musí při zakládání firmy vyřídit mnoho dokumentů. U zakládání s.r.o. je jich minimálně jednadvacet, což obnáší zhruba 14 návštěv úřadů. Stále více lidí raději šetří čas a svou firmu nechává založit na klíč.

Ministerstvo umožní připomínkovat změny v zákoníku práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu zveřejnilo materiál s řadou doporučení ke změnám v zákoníku práce. Občané mají možnost zveřejněný dokument připomínkovat do 28. října.

Jak trávíte víkend?

  • U televize.
    6 %
  • U internetu.
    36 %
  • Doma, ale u netu ani u TV nesedím.
    5 %
  • Sportovně, aktivně.
    7 %
  • V nákupním centru.
    1 %
  • Venku, v přírodě.
    20 %
  • V práci.
    7 %
  • Jinak než z uvedených možností.
    18 %
exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

HKČR: U nových staveb by se měly uvádět náklady na provoz

Hospodářská komora České republiky požaduje, aby se u nových staveb povinně uváděla nejen cena za metr čtvereční, ale i částka, na kterou vyjde provoz této plochy. Důvodem je pomoci nakupujícím při rozhodování o investici do stavby.

Evropská komise poskytuje nástroje usnadňující vývoz do třetích zemí

Evropská komise podporuje své vývozce. K odstranění překážek vývozu do třetích zemí vytvořila nástroje, jež podnikatelům mohou pomoci překonávat bariéry uplatňované třetími zeměmi.

skoleni_15_4

Změny živnostenského zákona přilákaly nové podnikatele

Začátkem července vstoupily v platnost změny živnostenského zákona. Podnikatelé reagovaly pozitivně – za třetí čtvrtletí narostl počet nově podnikajících občanů o 31 000 osob. Počet nových živnostníků byl ve třetím kvartálu roku 2007 ve výši 19 500 občanů.

Jihomoravský kraj připravuje další podnikatelské inkubátory

Na jihu Moravy by měly vzniknout minimálně dva nové podnikatelské inkubátory podporující informační technologie a kreativní průmysl v celkové hodnotě 300 miliónů korun. Vzniknout by mělo také interaktivní Science Centrum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).