Hlavní navigace

exPRESS: Krize neměla vliv na platy v oblasti účetnictví a financí

19. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Hospodářská krize se podepsala na mzdách prakticky ve všech odvětvích. Nejvýznamnější snížení bylo znát u nástupních mezd. Jediná oblast účetnictví a financí zůstala nedotčena.

Mzdy v oblasti účetnictví a financí krize neohrozila » 

Také loni pokračoval trend v podobě stagnace až poklesu mezd. Zatímco na některých pozicích, které dříve zaznamenaly růst až o desítky procent, mzdy klesly, v oblasti financí a účetnictví se mzdová úroveň nemění. Vyplývá to z průzkumu Salary & Benefits Guide 2009–2010 mezinárodní personální agentury Robert Half. Nejvýznamnější snížení se projevilo 
u nástupních mezd na pozicích vyžadujících nižší praxi, a to až na úroveň roku 2007, uvádí ALEŠ KŘÍŽEK, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Ten zároveň upozornil, že pracovní trh se nyní potýká především s nedostatkem odborníků, kteří mají dlouholetou praxi. Tato neuspokojivá situace na trhu práce je důsledkem opatrnosti na straně firem i uchazečů, doplnil Křížek.

exPRESS - Koleje 01
Finance

Maloobchod se nezahojil ani o Vánocích

Maloobchodníci v průběhu Vánoc nedohnali své propady za celý rok. V prosinci klesly maloobchodní tržby meziročně o 1,9 procenta. Celkový loňský propad byl o 4,3 procenta. Informoval o tom Český statistický údaj. Ekonomové upozorňují, že výsledky jsou ještě horší, než byly jejich původní odhady.

Penta koupila síť supermarketů Koruna

O novou akvizici posílila společnost Penta Investments svou maloobchodní síť prodejen Žabka. Koupila 100% podíl ve společnosti PR market. Ta provozuje 45 supermarketů značky Koruna, které působí na severní Moravě a ve Slezsku. Objem transakce dosáhl řádově stovek milionů korun.

Zemědělci mohou žádat o nové dotace

Čeští zemědělci mohou žádat o dotace pro rozvoj svých podnikatelských činností v agrární sféře. Ministerstvo zemědělství včera vypsalo další výzvy Programu rozvoje venkova (PRV).

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Kdy neplatit zálohy na zdravotní pojištění?

Zálohy na zdravotní pojištění nemusí platit ta OSVČ, která si podnikáním při zaměstnání přivydělává. Nemá na to vliv ani maximální vyměřovací základ.

Zvýšení finančních limitů od leteckých společností

Začaly platit nové finanční limity odškodnění od leteckých společností. Týká se to především zpožděných letů nebo ztráty zavazadel. Upozornil na to Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Nejefektivnější útoky hackerů přicházejí přes legitimní stránky

Již dávno neplatí, že útoky přicházejí pouze z webů s pochybným obsahem. Nejefektivnější útoky naopak přicházejí přes legitimní stránky, uvedl to na konferenci Trendy v internetové bezpečnosti KAREL OBLUK ze společnosti AVG Technologies.

Content First

Loni přijelo do Česka přes šest milionů turistů

Více než šest milionů turistů navštívilo v loňském roce Českou republiku. V porovnáním s rokem 2008 jde o 8,5% pokles. Ten není nakonec tak dramatický, jak předpovídaly statistiky na začátku roku. Největší propad zaznamenal příliv zahraničních turistů v prvním čtvrtletí, kdy se jejich počet snížil o sedmnáct procent, naopak nejnižší propad byl v posledním čtvrtletí. Vyplývá to z informací státní agentury CzechTourism.

Přenosy dat v mobilních sítích o 160 % vyšší

Přenosy dat v mobilních sítích se loni zvýšily o 160 procent. Vyplývá to ze studie společnosti Cisco, podle které bylo poslední měsíc v roce přeneseno 90 petabytů dat, což představuje ekvivalent 23 milionů DVD.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).