Hlavní navigace

Lhůta pro výpočet i odeslání daní je od listopadu kratší

3. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Za den platby se nově považuje den, kdy došla na účet finančního úřadu. S výpočtem i s odesláním daní si tedy musíme pospíšit. Od roku 2010 se opatření týká i pojistného. Na druhou stranu i převod by měl být nyní rychlejší.

Dnem 1. listopadu vstoupila v platnost novela zákona o správě daní a poplatků, která nově upravila „Den platby“. Doposud se za den platby zálohy nebo daňové povinnosti považoval den, kdy platba odešla z účtu poskytovatele platebních služeb, tj. banky poplatníka. Od listopadu je však tímto dnem den, kdy platbu obdrží poskytovatel platebních služeb, který vede finančnímu úřadu účet. Prakticky to znamená, že pro včasné zaplacení daní je nutné počítat také s časem, který budou banky potřebovat na převedení příslušné částky na účet finančního úřadu. Opatření se týká veškerých daní a daňových záloh. Platby v hotovosti na pokladně finančního úřadu se nemění. Dnem platby zůstává i nadále den převzetí hotovosti. Čtěte více: Živnostníci nejčastěji sahají po běžném účtu 

Urychlit musíme nejen platbu, ale i výpočet daňové povinnosti

Daňový poplatník bude muset vypočítat a odeslat platbu přibližně dva dny před datem splatnosti. Například u daně z přidané hodnoty za říjen 2009 bude nutné stanovit daňovou povinnost a odeslat příslušnou finanční částku nejpozději do 23. listopadu, aby měl jistotu, že platba bude připsána 25. listopadu na účet příslušného finančního úřadu. Ovšem je třeba počítat i s jistým zpožděním v případě, že den splatnosti připadne například na pondělí. Může se tedy stát, že zálohu nebo daňovou povinnost budeme zasílat i 4 dny přede dnem splatnosti.

Přestože bankovní převod má od listopadu trvat nanejvýš jeden pracovní den, není jisté, zda tomu tak opravdu bude. Za zpoždění vždy odpovídá plátce a penále, zvláště při větších finančních částkách, určitě nebude zanedbatelné. V mimořádných případech je možné využít expresní bankovní platby. Každá banka má stanoveny pro prioritní platby vlastní podmínky. Poplatník by se měl předem informovat, do kdy je možné takovou platbu uskutečnit. Jak řekla business serveru Podnikatel.cz IRENA ZATLOUKALOVÁ, specialistka externí komunikace, Československá obchodní banka přijímá prioritní příkazy po předchozí dohodě, a to maximálně do 11,30 hodin. Platby jsou připsány na účet příjemce tentýž den. Čtěte více: Expresní platba může zachránit od penále, vyjde ale draho 

Budete daně od listopadu zasílat dříve?

Podnikatel zasílá minimálně o den dříve. Stát má na odeslání 30 dní

Poplatník si tedy musí minimálně o jeden den pospíšit. Naopak, finanční úřad má na vrácení daňových přeplatků celých 30 dní. Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků BEDŘICHA DANDY nezbývá podnikatelům, než se přizpůsobit. Na druhou stranu banka musí peníze doručit do druhého dne. Už se těšíme, jak to bude fungovat a jaké z toho budou eventuelní sankce. V našem případě musíme tedy posílat peníze vždy o den dřív před termínem. To, že stát vrací do 30 dnů, s tím jsme se jaksi již smířili, protože nám stejně nic jiného nezbývá, než čekat a čekat. Má to ale jednu dobrou vlastnost. Pokud stát nezbankrotuje, tak mate jistotu zaplacení, dodává Danda. Čtěte více: Neplníte daňové povinnosti? Draze za to zaplatíte

Vzhledem k možným negativním dopadům této změny na podnikatele neznalé nových pravidel, budou banky své klienty informovat. Součástí informace bude i doporučení, kdy nejpozději provést platbu, aby prostředky byly na účtu poskytovatele platebních služeb včas, tedy v den platby. Všichni klienti budou informováni krátkou zprávou na výpisech k účtu a klienti jako podnikající fyzické a právnické osoby navíc prostřednictvím message boxu v aplikacích Mojebanka, Profibanka, EDI KB, Multicash a Přímý kanál, uvedla MONIKA KLUCOVÁ, tisková mluvčí Komerční banky.

Brand24

Novela zákona o platebním styku urychlí lhůty platebního styku. Tisková mluvčí DENISA SALÁTKOVÁ potvrzuje, že Poštovní spořitelna připisuje od listopadu všechny došlé platby na účet příjemce v den připsání peněžních prostředků na její účet, pokud obdrží všechny potřebné podklady. Příkaz k úhradě nebo k inkasu bez uvedení data splatnosti předaný v provozní době, je zpracován, tj. peněžní prostředky odepsány z účtu plátce, druhý následující pracovní den po dni jeho podání na obchodním místě České pošty.

Změna se týká i sociálního a zdravotního pojištění

V souvislosti s přijetím zákona o platebním styku se mění některé související zákony. Jejich účinnost je, až na výjimku § 19 zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku, shodná. V oblasti výběru pojistného tedy dochází ke změnám až od 1. ledna 2010. Od tohoto data bude za den platby považován den, kdy platba bude připsána na účet příslušné správy sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovny. Do 31. 12. 2009 platí současný stav, kdy za den platby je považován den, kdy platba byla odepsána z účtu plátce pojistného. U hotovostních plateb na pokladně příslušné správy sociálního zabezpečení se nic nemění ani po 1. 1. 2010, za den platby zůstává den převzetí hotovosti, vysvětluje KAMIL VAŘEKA, ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).