Hlavní navigace

Minimální mzda má od roku 2016 opět vzrůst, a to na baťovských 9900 korun

4. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvýšit minimální mzdu na 9900 korun. Jde prý o kompromisní řešení mezi názorem zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Pokud projde návrh nařízení, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové, stoupne od roku 2016 opět minimální mzda. Podle plánu ministerstva by měla vzrůst na 9900 Kč. V ruku v ruce s tím se plánuje i zvýšení úrovní zaručené mzdy a také zvýšení minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem.

Čtěte také: Nové sazby minimální a zaručené mzdy od roku 2015

Minimální mzda už se blíži 10 tisícům Kč

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Přestože se minimální mzda zvyšovala letos v lednu, a to na 9200 korun, chce ji ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) brzy opět zvýšit. Od ledna 2016 totiž navrhuje její nárůst o dalších 700 korun na 9900 korun. Podle MPSV se tím podaří přiblížit závazku, který vyplývá z Programového prohlášení vlády. Vláda v prohlášení totiž přislíbila postupné zvyšování minimální mzdy, jehož cílem je přiblížit se 40 % průměrné mzdy. Při navrhovaném zvýšení minimální mzdy lze v roce 2016 předpokládat zvýšení jejího podílu k průměrné mzdě na 36,0 %, upřesnilo ministerstvo v důvodové zprávě.

V návaznosti na zvýšení minimální mzdy se navrhuje i valorizace nejnižší úrovně zaručené mzdy. Její výše má u některých skupin prací vzrůst o více než tisíc korun. Kromě toho se má zvýšit minimální mzda také zaměstnancům s invalidním důchodem. Pro ně aktuálně platí nižší sazba minimální mzdy ve výši 8000 korun. Podle ministerstva to však narušuje rovné příležitosti a i této skupině by minimální mzda (a na ní navázaná úroveň zaručené mzdy) měla vzrůst. MPSV navrhuje dvě varianty zvýšení minimální mzdy, a to buď nárůst na 9000 korun, nebo dokonce na 9300 korun.

Čtěte také: Skokové zvýšení minimální mzdy od roku 2015 dopadne na zaměstnavatele

Jde prý o kompromis mezi zaměstnanci a zaměstnavateli

Předložený návrh ministerstva je prý kompromisem mezi návrhem zaměstnavatelů a zaměstanců. Sociální patrneři se totiž na zvýšení minimální mzdy neshodli. Zatímco zástupci zaměstnavatelů navrhovali zvýšení základní sazby minimální mzdy o 500 Kč, zástupci zaměstnanců požadovali zvýšení základní sazby o 1 000 Kč. Protože nedošlo ke vzájemné dohodě o úrovni zvýšení minimální mzdy mezi sociálními partnery, měla by v souladu se závěrem 118. Plenární schůze RHSD ČR o její výši od 1. ledna 2016 rozhodnout vláda, píše se v důvodové zprávě.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).