Hlavní navigace

Názory na paušální daň se různí: Nadšení, nedůvěra i nezodpovězené otázky

20. 1. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Do 11. ledna se podnikatelé mohli přihlásit k takzvané paušální dani. Jaké jsou na ni ohlasy na sociálních sítích?

Do paušálního režimu přešlo necelých šedesát tisíc OSVČ. Přitom daň mohlo využít přes 400 tisíc OSVČ a ministerstvo financí očekávalo, že na paušál přejde 140 tisíc OSVČ. Alena Schillerová nicméně i tak hovoří „o skvělé zprávě“ a takový zájem je podle ní skvělý s tím, že projekt rozjíždí v době extrémní nejistoty.

Někdo paušální daň přivítal

Podle Jakuba je zavedení paušální daně správný krok, ale když se tolika lidem nevyplatí, nepropagují to a zavedou ji v tom posledním možném termínu. Tahle vláda i správnou věc udělá totálně špatně, doplňuje na Twitteru. Radek se zde zase ptá, jestli vláda udělá něco i pro ty OSVČ, které mají příjmy okolo 300 až 400 tisíc ročně s tím, že tahle paušální daň je podle něj pro obyčejného člověka z finančního hlediska nevýhodná. Další uživatel píše, že paušální daň je až od letoška a stejně se mu nevyplatí. Dosáhnou na ni jen ti, co stejně většinou daň neplatí. Bavíme se tu o čtyřleté vládě a předtím čtyřech letech v jiné vládě. Už jsem to opakoval, byrokracie narostla násobně, účetní má asi třikrát tolik práce. Je toho více, vysvětluje. 

Vladimíra paušální daň pro živnostníky považuje za skvělou zprávu. Hlavně tedy nekonečně méně administrativy. A pak že to nejde…, doplňuje. Podobně také David přiznává, že ji využil, vyplatí se mu a je zvědavý, jak bude v reálu vše fungovat. Zatím však dává palec nahoru. Podle Jiřího je to individuální: jeho manželce se vzhledem ke struktuře příjmů paušální daň vyplatí, jemu by se asi vyplatila taky, ale protože je pro něj na druhou stranu výhodné zůstat plátcem DPH, nepřipadá pro něj v úvahu. Byl jsem rozhodnutý přejít, ale pronajímám byt, a to mi zhatilo celou podstatu. Nejen, že příjem z nájmu se toho vůbec netýká (takže je to pak pro mě nevýhodné), ale navíc musím podat přiznání i tak a tím padá i ta největší výhoda, píše zklamaně Jakub.

Lenka by zaplatila o 6000 ročně víc, než platí teď. Vládní web se mě k tomu snaží přesvědčit slibem, že mě pak už nebudou buzerovat. Děkuji, já bych raději, aby nebuzerovali nikdy nikoho, píše. Také David by zaplatil více a jako takovou velkou úlevu to nevidí s tím, že jen odpadnou dva jednoduché formuláře a návštěva na sociálce a zdravotní pojišťovně. Kateřina uvádí, že to podnikatelé vidí z jednoho úhlu pohledu. Pro mě jako člověka bez dětí pracujícího v IT je to super. Reálně nyní na daních platím víc (60 % paušál) a ještě musím posílat na x účtů + řešit účetní, popisuje.

Lidé čekají nějakou zradu

Mnoho podnikatelů překvapilo, že se ani při paušální dani nevyhnou evidenci a kontrolám. Upozorňovala na to Alena Schillerová v rozhovoru pro server Podnikatel.cz, která řekla, že sice odpadnou některé kontroly, ale na OSVČ může přijít kontrola z berňáku, zda splňuje výši příjmů. A přestože režim paušální daně je také o tom, že odpadne většina důvodů k daňové kontrole, případná kontrola se může týkat právě splnění limitu příjmů do 1 milionu Kč. Toto tedy poplatník bude muset být schopen prokázat, doplnila. 

On fakt někdo myslel, že si nebude muset dělat žádnou evidenci? ptá se Václav. Petra mu odpovídá, že ano, protože když ministryně financí řekne A (o nic už se nemusíte starat) a neřekne B (jen vedete evidenci příjmů), tak někteří lidé opravdu to B neumí domyslet, že když nic jiného, budou muset dokázat, že jsou stále pod 1 mil. příjmů. Prostě slyší jen to, co chtějí a co je jim už několik měsíců tlačeno přes média z úst paní ministryně – nestaráte se a stát si vás nebude všímat, podotýká. Podle Jitky se někomu paušální daň vyplatí. Mně jen vadí, že se něco slíbilo (bez evidence, bez kontrol) a pak to asi bude jinak. Já jí, potažmo Babišovi, nevěřím nic, píše dále v komentáři na Facebooku. Souhlasila s ní i další podnikatelka, která pořád čeká, jaký čertík z té krabičky ještě vyskočí. 

Ondřej si myslí, že na dva roky nechají paušální daň v „základu“ a pak ji zvednou. Vždyť je to jasné každému, jak přemýšlí, doplňuje. Milan mu říká, že se v takovém případě může odhlásit, protože přestat je možné kdykoliv. No, já to vidím tak, že nejdřív dají vybrat, následně to zvednou a zavedou jako povinnou pro neplátce DPH, odpovídá. Nemůžu si pomoct, ale ze všeho, co vláda označí jako výhodu, pomoc či zjednodušení pro podnikatele a živnostníky, mám velmi nedobrý pocit. Prostě jim nevěřím, shrnuje Štěpánka. Podobně to vidí i Milan: Této vládě může věřit upřímnost ve snaze o omezení administrativní zátěže a fakt, že ho nechají na pokoji, jenom ten, kdo nepodniká. Nevyšlo EET, vyjde paušální daň. Nějak ty lidi bude třeba podchytit a pak se uvidí. Snad nepůjde jen o pokus-omyl. Čas ukáže. Teď je příliš brzo.

Podívejte se na příspěvky na sociálních sítích: 

S úvěry je to nejasné

Další podnikatelé se také ptají, jak budou banky posuzovat bonitu OSVČ uplatňující paušální daň, když nebude existovat žádné daňové přiznání. To jim bude stačit čestné prohlášení „mám obrat 900 tisíc ročně a 300 tisíc náklady“? Nebo u každé žádosti o hypotéku jim budu muset doložit všechny vydané faktury za poslední rok? zamýšlí se Jára. Helena uvádí, že banky zajímá příjem, tedy ne obrat, a když nebudete mít DP, tak ho nemáte čím doložit. Metodiky bank zatím nejsou, ale počítejte s tím, že banky budou přísné. Zpřísňování podmínek je vidět už teď. Pokud uvažujete o úvěru někdy v roce 2022 a později, tak zůstaňte u DP, radí dále.

Petr podotýká, že to banky aktuálně nemají dořešeno, protože je to čerstvé a až bude v bankách jasno, tak podnikatel buď splní metodiku, nebo poruší podmínku pro tu paušální daň, vrátí se k normálu a posléze podá klasické daňové přiznání. Myslím si, že tohle bude pro banky oříšek. A až čas ukáže, jak budou na toto reagovat. Jestliže nebude DP, tak i ze strany banky bude vyšší riziko chyby při schvalování, a tak tito paušalisté budou hozeni na druhou kolej. Osobně si myslím, že budou prosazovat u těchto hypo spoluúčast další osoby nebo jim bude zamítána, popisuje Josef. Serveru Podnikatel.cz banky zatím nesdělily žádné podrobnosti s tím, že na  přípravu mají ještě čas a budou se snažit najít klientsky přívětivé řešení.

Brand24

Otázky vzbuzuje i rušení

A počkejte až vláda svým jednostranným rozhodnutím zvýší paušální daň například na 10 tisíc a vy s tím nic neuděláte, protože jste se do toho režimu zaregistrovali svobodně a dobrovolně, píše Lukáš. Jana přichází s řešením, že si sežene příjem, který se s paušálním režimem vylučuje a vypadne z něho. Na možnost odejít se ptá také Eva: Když si po nějaké době usmyslím, že se chci vrátit k původnímu způsobu placení minima zdravotního a sociálního, půjde to? a dotaz se objevil také v naší poradně, kde ministerstvo financí odpovědělo, že vystoupit z paušálního režimu je možné dobrovolně vždy ke konci zdaňovacího období, tedy na konci každého roku. V takovém případě je potřeba podat oznámení o dobrovolném vystoupení, a to nejpozději do desátého dne následujícího roku (10. ledna). 

K ukončení může dojít i automaticky, a to pokud příjmy podnikatele přesáhnou 1 milion Kč, stane se plátcem DPH, společníkem veřejné obchodní či komanditní společnosti, přestane být účasten pojištění v ČR nebo za dalších zákonem stanovených podmínek. Tyto možnosti zmiňují podnikatelé jako jednoduchou cestu. Dobrovolně to nelze, ale stačí se nechat zaměstnat na DPČ, vydělat víc než 3500 korun a oznámit FÚ, že nesplňujete podmínky paušálu a je to, vysvětluje v závěru Michal.

Láká vás na paušální dani, že byste nemuseli odevzdávat daňové přiznání?

  • ANO, je to snížení administrativy.
    41 %
  • NE, není takový problém jej odevzdat.
    43 %
  • ANO, ale paušální daň neplánuji využít.
    16 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).