Hlavní navigace

Platby kartou podléhají #EET, a to i když půjdou skrze platební bránu

1. 7. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zatímco dobírka se v rámci EET nebude muset evidovat, platbu kartou zaznamenat musíte. Nezáleží přitom, zda platba jde přes terminál nebo platební bránu.

Elektronická evidence tržeb (EET) ještě nezačala fungovat a už se objevilo několik úprav. Možná i proto panuje okolo EET řada nejasností a otázek.

EET se dobírky týkat nebude

Během týdne proběhla médii zpráva ohledně prvních potvrzených změn u EET. Novinky potěšily především e-shopy, jelikož se platba na dobírku, pokud nebude dopravní společnost předávat prodejci hotovost, nebude muset v rámci EET evidovat. Jestliže ovšem dopravní firma bude prodejci zpětně předávat fyzickou hotovost, pak bude muset e-shopař tržbu elektronicky zaevidovat. Na úlevě pro e-shopy se dohodla Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a ministerstvo financí.

Čtěte více: Dobrá zpráva pro e-shopy, dobírka bude vyloučena z #EET

Na sociálních sítích a v různých diskuzích se následně začaly množit spekulace, že e-shopy díky této výjimce zruší přijímání hotovosti při vydávání zboží osobně a budou požadovat platby předem. Podle Karla Havlíčka, šéfa AMSP, ale nic takového nehrozí. E-shopy se musí chovat tržně, a pokud někdo bude chtít platit hotově, pak ho těžko budou odmítat. V tuto chvíli se neudělalo nic jiného, než že se platba, která objektivně přijde na účet, byť zprostředkovaná, nebude vést v režimu EET, poněvadž je to zcela zbytečné, uvedl pro server Podnikatel.cz Havlíček.

Platba kartou spadá pod EET, i když jde skrze platební bránu

V diskuzích se rovněž objevily příspěvky, že když e-shop zruší při osobním odběru platbu v hotovosti a ponechá pouze platby kartou nebo na účet, vyhne se EET. Není tomu tak, jelikož jakákoli platba kartou EET podléhá. Ačkoliv platby kartou zanechávají „elektronickou stopu“, cílem e-tržeb je evidence většiny plateb v maloobchodě za zboží a služby. Platby kartou jsou druhou největší skupinou hned po platbách v hotovosti, není tedy možné je vyloučit. V takovém případě by data zasílaná finanční správě měla omezenou vypovídající hodnotu a nemohlo by dojít k naplnění slibu, že kontroly budou cílené a poctiví podnikatelé nebudou obtěžováni, vysvětluje finanční správa na svém webu e-trzby.cz.

Objevil se ale i názor, že platba kartou spadá do evidence tehdy, pokud jde o platby na terminálu (stacionárním i mobilním umístěném na provozovně). Jakmile jde o platbu kartou na webovém rozhraní, tedy na tzv. platební bráně, neměla by údajně pod EET spadat. Tento názor je však podle finanční správy mylný a vychází z chybného výkladu § 5 zákona. Ten říká, že za evidovanou tržbu se považuje bezhotovostní převod peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat.

Podle finanční správy se ale platební brána (jakožto místo, které umožňuje uskutečnit platbu plátce pro příjemce na internetu) chová obdobně jako platba on-line kartou. V prostředí platební brány v podstatě probíhá pouze autorizace a zúčtování transakce. V rámci autorizace je platba buď autorizována, nebo zamítnuta. Platbu přijímá prodejce, a pokud se u něho jedná o příjem z podnikání, bude prodejce účtenku vystavovat a údaje o příslušné tržbě posílat finanční správě i v těchto případech, upřesnila serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Jiná situace ovšem nastává, pokud přes platební bránu platí zákazník ze svého internetového bankovnictví. Tedy, že se uživatel přes bránu připojí do svého bankovnictví, kde má předvyplněné platební údaje. V případě, že by platební brána poskytovala pouze službu přesměrování na internetové bankovnictví kupujícího a předvyplnění příkazu k úhradě v internetovém bankovnictví kupujícího a požadovaná částka k úhradě by odcházela z bankovního účtu kupujícího na bankovní účet podnikatele, pak by se jednalo o klasický převod z bankovního účtu na jiný bankovní účet a tato transakce by evidenci tržeb nepodléhala. 

E-shopy rovněž nemají úplně jasno, zda musí vždy zákazníkovi vytisknout účtenku. Vzhledem k tomu, že zákon o evidenci tržeb neupravuje formát ani způsob předání účtenky zákazníkovi, může podnikatel vystavit účtenku i elektronicky (bez tisku a předat ji zákazníkovi, např. prostřednictvím e-mailu, MMS, přes bluetooth). Finanční správa nicméně upozorňuje, že na této formě předání musí být mezi zákazníkem a podnikatelem shoda.

Stále je ve hře, že nejmenších se EET nedotkne

Co se týče již domluvených změn EET, dobírka nebyla jedinou. Další novinkou se stal schválený postup podnikatelů při selhání zařízení na EET. Prodeje nakumulované v době nepoužívání EET budou moci po opětovném uvedení zařízení do provozu nahrát najednou, tedy jednou tržbou, nikoliv po jednotlivých dokladech. Současně jsme se dohodli, že se nemusí jednat o poslední úpravy a v nejbližších dnech opětovně sedneme k jednacímu stolu, uvedl k jednání Karel Havlíček, šéf AMSP ČR.

Jak Havlíček doplnil v rozhovoru pro server Podnikatel.cz, bude se AMSP ČR snažit ještě usnadnit režim pro B2B firmy, které prodávají vše na fakturu a velmi výjimečně prodají přímo z fabriky, ze skladu za hotové lidem tzv. z ulice. Pokud se jedná třeba o procento z celkové tržby, tak je na zvážení, má-li EET rovněž používat. Stále se snažíme s ministerstvem řešit i zatížení těch opravdu nejmenších, s obratem v řádu nízkých statisíců nebo spíše desetitisíců ročně, ale nic neslibuji. Navíc stále bereme v potaz, že nechceme jinou skupinu podnikatelů znevýhodnit. Vážíme na lékárenských vahách a moc dobře si uvědomuji, že každým opatřením, sebelépe míněným, naštveme někoho dalšího, uzavřel Havlíček.

Čtěte více: Havlíček: Také v #EET je skulina jak vrata. Kdo bude chtít podvádět, bude

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).