Hlavní navigace

exPRESS: Podnikatelé neplatí faktury včas, může za to krize

27. 2. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Čeští podnikatelé opět obnovují nešvar s nesplácením faktur v termínu. Údajně za to může finanční krize, která zapříčinila, že nemají dostatek finančních rezerv. Podnikatelé kvůli tomu volají po změně režimu platby DPH.

Platební morálka firem je stále horší. Podnikatelé požadují změnu režimu platby DPH »

Platební morálka firem se díky krizi výrazně zhoršila. Vyplývá to z ankety Hospodářské komory (HKČR). Odběratelé a zákazníci více než 75 % tázaných firem se opožďují se svými platbami. Stejně tak každá druhá firma v anketě přiznala, že platí své faktury pozdě nebo žádá o odložení splatnosti díky nedostatečné finanční vybavenosti. Devět z deseti firem by podle HKČR podpořilo návrh změny režimu platby DPH, kdy by firma odváděla DPH až po zaplacení faktury. Zároveň se tři čtvrtiny tázaných podniků přiklonily k návrhu, že by firma nemohla nárokovat DPH a vést fakturu v nákladech do doby, než by byla faktura uhrazena.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Důvěra v českou ekonomiku klesá. Analytici zatím nečekají obrat k lepšímu

Podnikatelská důvěra se v únoru meziměsíčně snížila o 3,7 bodu. Spotřebitelská důvěra propadla o 1,7 bodu. Celkový indikátor důvěry se v České republice snížil o 3,3 bodu. Hodnocení ekonomické situace i zahraniční poptávky se zhoršilo v průmyslu, stavebnictví i obchodu.

Německá ekonomika se propadá. Pocítí to i Češi

Německá ekonomika se v posledním kvartálu minulého roku propadla oproti předchozímu čtvrtletí o 2,1 %. Od roku 1990 je to nejhorší výsledek vývoje německé ekonomiky. Analytici očekávají, že pokles bude mít negativní vliv i na českou ekonomiku, pro kterou je Německo hlavním obchodním partnerem.

Společnost Moravia Energo je vyřazena z obchodu s elektřinou. Zákazníci bez elektřiny nezůstanou

Společnost Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou. Vyplývá to ze zprávy Energetického regulačního úřadu. Zákazníkům společnosti budou elektřinu dodávat tzv. dodavatelé poslední instance, kterými jsou firmy ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Cena elektřiny by se tak zákazníkům mohla zvýšit. Ale pouze do stanoveného limitu.

Potravinářský průmysl zatěžuje neochota bank půjčovat a tlak obchodních řetězců

Potravinářský průmysl se potýká s dopady krize. Více než polovina výrobců má problémy v jednání s bankami a získáváním úvěrů. Dvě třetiny z potravinářských firem se pak v současnosti setkávají se zhoršenými obchodními podmínkami ze strany obchodních řetězců a zhoršením dodavatelsko-odběratelských vztahů. Vyplynulo to ze šetření, které uskutečnila Potravinářská komora ČR.

Ekonomická krize má zvýšit riziko krádeže firemních dat

Nastávající celosvětová recese může ohrozit bezpečnost informačních technologií firem. Během recese totiž řada podniků omezuje své investice a mezi prvními klesá rozpočet potřebný k zabezpečení dat. V důsledku krize dochází k propuštění více zaměstnanců, kteří si sebou mohou odnést důležité informace. To vše vyplynulo ze studie centra CERIAS (Center for Education and Research in Information Assurance and Security) na Purdue University a týmem Cybersecurity Experts Council společnosti McAfee.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

S jakými novinkami se podnikatel setká v oblasti sociálního pojištění? 

Vyměřovacím základem pro odvod pojistného je nejméně 50 % daňového základu (dříve příjmů z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení). Zároveň však tato částka nesmí činit méně než stanovený minimální vyměřovací základ pro daný kalendářní rok. Ten se od 1. ledna 2009 stanovuje pro hlavní činnost jako 12×25 % průměrné mzdy a pro vedlejší činnost 12×10 % průměrné mzdy, pokud je činnost vykonávána po dobu 12 měsíců.

Finanční úřady se poslední týden v březnu otevřou na delší dobu

S blížícím se koncem termínu pro podání daňového přiznání rozšíří daňová správa úřední hodiny. Většina občanů totiž nechává odevzdání daňové přiznání na poslední chvíli. Poslední březnový týden (od 23. do 27. března) tak budou mít všechny podatelny finančních úřadů otevřeno každý den až do 18 hodin. Současně se otevřou finanční úřady v okresních městech i v sobotu 28. března, konkrétně od 8 do 12 hodin.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

ČEZ nabízí na rok 2010 pokles cen o 15 %, podnikatelům to připadá málo

Společnost ČEZ nabídne na příští rok levnější elektřinu. Konkrétně by mělo dojít ke snížení cen o 15 %. Nabídka se týká jak domácností, tak firem. ČEZ tak reaguje na pokles velkoobchodních cen elektřiny. Program ČEZu si mohou zákazníci zvolit do konce dubna. Podnikatelé sice nabídku snížení cen vítají, nepřipadá jim ale dostatečná. I přes tuto skutečnost ale stále považujeme stávající ceny za vysoké, říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

školení květen 24 - novinky

Nákupy vozů klesají. Podnikatelé čekají na novelu o DPH

Podnikatelé s nákupy nových osobních aut čekají na schválení novely o DPH. Ta by jim měla nově umožnit DPH odečíst i u osobního automobilu. Registrace nových osobních automobilů v lednu meziročně poklesly o více než 12 %.

Podnikatelé mohou žádat o evropské zdroje o týden déle

Podnikatelé mohou žádat o dotace z EU v Programu rozvoje venkova o týden déle. Původní termín 2.3. 2009 byl ministerstvem zemědělství posunut na 9. března, jako pomoc zemědělcům v současné nepříznivé situaci. Cílem ministerstva je především dopřát podnikatelům více času na vyjednání bankovního úvěru a získání stavebního povolení.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).