Hlavní navigace

Pomocí systému PayPal můžete platit i faktury

20. 8. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Nákup a prodej přes Internet je pohodlný, snadný a rychlý. Jak ale bezpečně a rychle zaplatit zboží? PayPal umožňuje přesuny peněz mezi účty identifikovanými e-mailovými adresami, a to bez poplatku.

Internetový platební systém PayPal byl založen na konci roku 1998. Nyní je jedním z nejpopulárnějších způsobů plateb vedených přes Internet na světě. Systém PayPal se již rozšířil do více než sta zemí světa a neustále expanduje na trhy dalších zemí. I v České republice je již tento způsob platby velmi oblíben.

Současným majitelem internetového platebního systému je společnost eBay, která placení pomocí PayPal propojila s celým systémem eBay, takže při nákupu v systému eBay nemusíte přemýšlet, jak platbu provést, stačí vybrat volbu okamžité platby. Pak se jen přihlásíte ke svému kontu, kde platbu potvrdíte a odešlete peníze během pár vteřin. Čtěte více: Bankovní účty pro podnikatele: Co banky nabízejí?.

Rychlost převodu peněz mezi účty PayPal měříme v sekundách. Převod na jiné účty nebo z jiných účtů mimo systém PayPal může trvat 5 až 7 dní. Pro srovnání, převod peněz z bankovního účtu na jiný bankovní účet trvá obvykle 3 pracovní dny.

E-mail je podmínkou

K registraci do systému PayPal není třeba žádné smlouvy s bankou. Potřebujete jen svůj e-mail a velmi jednoduše a téměř okamžitě získáte účet, pomocí něhož můžete provádět či přijímat platby. Každý účet je propojen s jednou či více platebními kartami, pokud je využíván pro platby. Pokud je účet využíván pouze pro inkaso peněz, platební karta není potřeba.

Po založení účtu si „dobijete kredit“ a pomocí PayPalu pak můžete peníze posílat jiným uživatelům. Obdobně jako u běžného účtu v bance platíte poplatky. PayPal účtuje poplatky pouze za příchozí platby, při větších transakcích poplatky již účtovány nejsou. Při posílání peněz poplatky také účtovány nejsou.

Registrace v angličtině

Registrace účtu není složitá. Problémem může být jen to, že uživatelské rozhraní je v angličtině. Při registraci stačí vyplnit základní údaje – jméno, adresu a číslo vaší platební karty. Při první registraci je možné část o platební kartě přeskočit a doplnit ji později. Po potvrzení založení na e-mailové adrese se lze do systému poprvé přihlásit. Vaše e-mailová adresa je zároveň vaším uživatelským jménem.

Standardní účet na PayPalu je nazvaný „Personal“. Další variantou je „Premium“ a „Business“. Výchozím účtem je typ „Personal“. K zajištění plné funkčnosti účtu je nutné připojení kreditní, příp. i debetní karty k účtu. Čtěte více: Firemní karty.

Bez připojené karty není k dispozici velká řadu funkcí účtu. Pro plnou aktivaci účtu je potřeba karta embosovaná, tzn., že na ní musí být jméno vlastníka vystouplým písmem, např. VISA karta či MasterCard.

Při aktivaci platební karty je nutno zadat potřebné informace o kartě. PayPal si z karty strhne počáteční poplatek (do 50 Kč u účtu v CZK). Částka je vrácena jako bonus při prvním převodu peněz přes PayPal. Na výpisu z účtu je u položky bonus uveden čtyřmístný kód, jehož zadáním na webových stránkách PayPalu u vašeho účtu je provedena aktivace platební karty.

Výběr typu účtu

Poplatky za převody u standardního „Personal“ účtu nejsou. U tohoto typu účtu jsou však zavedeny limity, které zabraňují obchodovat s většími částkami peněz. Nevýhodou je i to, že u „Personal“ účtu nelze přijímat peníze zaslané kreditní kartou. To je možné až u účtu typu „Premium“. U účtu typu „Premium“ se ale už za příchozí platby platí.

Nakoupil/a jste již někdy prostřednictvím eBay?

Typ účtu „Personal“, jak už je z názvu patrné, je vhodný pouze pro občasné nákupy v zahraničních internetových obchodech a aukcích. Čtěte více: Bankovní účty v zahraničí pro české podnikatele.

Pro obchodníka, který také míní prodávat, je tento typ účtu nevhodný. Typ účtu „Business“ už využívají podnikatelské subjekty k významnějším převodům peněz.

PayPal v praxi

Nakupujete prostřednictvím serveru eBay. Přečetli jste si veškeré informace, které jsou k dispozici, případné dotazy jste směřovali ke správci eBay a chcete koupit. Při dokončování nákupu jste přesměrováni na stránky PayPal pro zaplacení. U vyhrané aukce kliknete „Pay now“ a následně zvolíte PayPal. Přes e-mailovou adresu se přihlásíte ke svému kontu. Po přihlášení je pro vás připravena faktura, kterou pouze potvrdíte, tím odešlete peníze. Čtěte více: Zákon elektronickým fakturám vychází vstříc, je to rychlejší.

Součet ceny zboží a poštovného můžete převést i do českých korun. Systém PayPal umožňuje mít nastavenu českou korunu jako primární měnu. Při platbě v jiné měně je částka přepočítána podle aktuálního kurzu. Kurz pro převod najdete na stránkách PayPalu.

U dalších internetových obchodů či aukcí lze postupovat při úhradě obdobně.Zatím jsme hovořili pouze o platbách v internetových obchodech. Platební systém PayPal lze využít samozřejmě i při úhradách faktur. Pohodlně z domu či kanceláře můžete provést rychlou platbu 24 hodin denně. Pokud máte již účet u PayPal, po přihlášení vyplníte pouze název firmy a e-mailovou adresu a jednoduchým příkazem „Send money“ zaplatíte požadovanou částku. Druhou možností je úhrada platební kartou nebo úhrada z bankovního účtu. E-mailem je zaslán „Money Request“ s odkazem na stránky PayPal, kde provedete potvrzení a pokyn k úhradě.

V případě, že by disponibilní zůstatek nebyl dostačující pro úhradu požadované částky, je možno doplnit PayPal účet automaticky registrovanou platební kartou.

PayPal není jediná možnost

Platba po Internetu je stále oblíbenější. PayPal je pouze jednou z možností. Velmi rozšířená je přímá úhrada platební kartou na Internetu. Při tomto způsobu se vyplňuje do formuláře pro úhradu jméno, číslo karty a datum splatnosti. Často je nutno vypsat také krátké číslo (CVC, to jsou poslední hodnoty z čísla tištěného na podpisovém proužku druhé straně karty), které zaručuje vyšší bezpečnost. Čtěte více: Informační technologie.

Ačkoli jsou veškerá data přenášena zašifrovaná, je zde riziko zneužití údajů z platební karty. Platební karta pro úhradu přes Internet je součástí většiny balíčků nabízených k běžnému bankovnímu účtu.

Některé zásilkové obchody především v Evropě využívají možnosti klasické platby na fakturu. Zákazník tento způsob mnohdy preferuje pro naprostou bezpečnost. Peníze převádí až po obdržení zboží. Tento způsob přenáší riziko na prodávajícího, který dostává peníze se zpožděním.

Systém PayPal ovšem není jediný na trhu, i v Česku mu vyrostla konkurence a to v podobě systémů PaySec a mPenize.

PaySec se sice na počátku potýkal s problémem zabezpečení, nyní se však již situace zlepšila a PaySec se stává čím dál využívanější. V srpnu jej již využívalo přes sto e-shopů. PaySec také funguje na odlišném principu než PayPal. PaySec se zakládá na systému předplaceného konta, nejsou tedy třeba žádné platební karty. Konto si pak můžete nabít buď pomocí platební karty, či převodem z účtu. Vedení konta je zdarma, platí se ale poplatky za převod peněz.

Systém mPenize se blíží spíše PayPalu. Narozdíl od PaySecu nemusíte dopředu nic nabíjet a všechny prostředky máte k dispozici i pro platby mimo systém. Odlišností od PayPalu je to, že neuvádíte své údaje třetí straně. Za vedení a platby se nic neplatí.

školení květen 24 - novinky

Obdobou způsobu úhrady pomocí PayPal je platba mobilním telefonem nebo e-mailem. Mezi společnosti, které tuto možnost nabízí patří např. americký server PayPay.com či britský Moneybookers.com. Pro „mikroplatby“ jsou pak oblíbené prémiové SMS. Tuto formu placení známe např. u nákupu vyzvánění pro mobilní telefon nebo tapety. Po jednorázovém přihlášení do systému internetového placení Firstgate lze pouhým stisknutím tlačítka platit u obchodníků, kteří jsou do systému zapojeni.

Je nutno přiznat, že co se týká využití Internetu při platbách, většina z nás zůstane zatím věrna online platbám. Tuto službu nabízí banky ke klasickým běžným účtům. Bezpečnost se zvyšuje propojením systému s mobilním telefonem. Ke svému účtu se přihlásíte uživatelským jménem, což je přiřazený kód či číslo účtu a většinou zvoleným či přiřazeným heslem. Pak stačí jen vyplnit příkaz k úhradě. K potvrzení transakce je důležitý kód, který zašle banka formou SMS na mobilní telefon.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).