Hlavní navigace

Poslední den na daňová přiznání k dani silniční a z nemovitých věcí

30. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Konec ledna je nejzazším termínem pro podání hned dvou daňových přiznání. Berňák musí mít přiznání k dani silniční a přiznání k dani z nemovitých věcí.

Nejpozději do zítra, pátku 31. ledna, musí ti, kterých se to týká, podat daňové přiznání k dani silniční a taky k dani z nemovitých věcí. 

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí

Přiznání k dani z nemovitých věcí podávají především ti, kteří v loňském roce nabyli nemovitosti. U koho se změní pouze koeficienty, přiznání podat nemusí. 

Lhůta pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí končí v pátek 31. ledna. Pokud ale poplatník termín nestihne, nemusí se ihned obávat pokuty. Penále začíná nabíhat až od šestého pracovního dne od uplynutí lhůty a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně (maximálně 300 tisíc korun). Pokuta se ale nepředepíše, pokud částka nepřekročí 200 Kč.

Všechny potřebné informace k podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí najdete v článku Co se změnilo u daně z nemovitých věcí v roce 2020?

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Daňové přiznání k dani silniční

Poplatníkem silniční daně je fyzická nebo právnická osoba, která provozuje vozidlo registrované v České republice a je zapsána v technickém průkazu. Poplatníkem daně může být také zaměstnavatel, který vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití jeho osobního automobilu při výkonu práce, jestliže daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla. Pokud existuje u jednoho vozidla poplatníků více, hradí daň společně a nerozdílně.

Přiznání k dani silniční se podává, stejně jako přiznání k dani z nemovitých věcí, do 31. ledna. Silniční daň se ale na rozdíl o daně z nemovitých věcí neplatí dopředu, ale zpětně. S přiznáním se mohou podnikatelé beztrestně o několik dnů opozdit, jelikož penále začíná nabíhat až od šestého pracovního dne. V případě zpoždění se platí pokuta 0,05 % stanovené daně, pokud ale nepřekročí částku 200 Kč, nepředepíše se. 

Pokud se vás týká daň silniční, využijte textu, který nabízí všechny potřebné údaje a termíny: Používáte při podnikání auto? Musíte podat přiznání k silniční dani za rok 2019

Podnikatel.cz nabízí pro splnění těchto dvou daňových povinností formuláře ke stažení, které díky interaktivnosti usnadní vyplnění. 

Přiznání k dani z nemovitých věcí:

K dispozici je také přiznání k dani silniční 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).