Hlavní navigace

Povinnosti internetových portálů a e-shopů při ochraně osobních údajů zákazníků

15. 6. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek
Zajistit dostatečnou ochranu osobních údajů je v době vzestupu moderních technologií stále důležitější. Jaké povinnosti mají konkrétně online prodejci?

Práva a povinnosti správců a zpracovatelů osobních údajů, do jejichž definice spadne značné množství provozovatelů e-shopů a internetových portálů zpracovávajících osobní údaje svých zákazníků a uživatelů, komplexně upravuje zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“). Jejich dodržování při zpracování osobních údajů představuje účinný způsob pro to, jak předejít možným únikům či zneužití osobních údajů, jakož i případným postihům ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů (dále jen „úřad“). Přehled těch nejzákladnějších z nich uvádíme níže. 

Oznamovací povinnost 

Podle definice obsažené v zákoně o ochraně osobních údajů je správcem osobních údajů každý subjekt, který určuje účel a prostředky jejich zpracování (jež současně provádí a odpovídá za něj), přičemž zpracováním osobních údajů může pověřit i jiného zpracovatele, nestanoví-li zvláštní zákon jinak. Za zpracovatele se proto považuje každý subjekt, který osobní údaje zpracovává buď na základě pověření správcem, nebo na základě zvláštního zákona.

Psali jsme: 7 kroků, jak se vyrovnat s tajemným GDPR, tedy ochranou osobních údajů ponovu

Internetové portály a e-shopy, které (zpravidla z pozice správců) zpracovávají osobní údaje získané od svých klientů či uživatelů nad rámec činností stanovených zákonem nebo nezbytných pro uzavření či plnění smlouvy, mají podle ustanovení § 16 zákona o ochraně osobních údajů povinnost tuto skutečnost oznámit úřadu, a to ještě před zahájením zpracování. Oznamovací povinnost se tak uplatní zejména na ty e-shopy a webové portály, které budou osobní údaje zpracovávat např. za účelem vytvoření databáze svých zákazníků nebo pro účely výkonu propagačních a marketingových aktivit. Oznámení se úřadu podává na standardizovaném formuláři, což splnění této povinnosti v praxi výrazně zjednodušuje. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).