Hlavní navigace

První nespolehliví plátci DPH se objeví nejdříve v únoru

8. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Institut nespolehlivého plátce DPH, který platí od nového roku, zatím čeká na své využití. První černé ovce se na webu daňové správy objeví nejdříve v únoru.

Od 1. ledna 2013 nabyla účinnosti novela zákona o DPH, která mimo jiné zavedla institut nespolehlivého plátce. Žádný samostatný seznam nespolehlivých plátců daně však finanční správa vytvářet nebude, jejich seznam naleznou podnikatelé na Daňovém portálu jako součást údajů v aplikaci „Registr plátců DPH“. První nespolehliví plátci se však objeví nejdříve v únoru.

Stahujte příručku k nové elektronické fakturaci DPH v roce 2013. Je zdarma

První nespolehliví plátci až v únoru

V současnosti správci daně žádné nespolehlivé plátce neregistrují, označit plátce za nespolehlivého totiž mohou až na základě okolností nastalých po účinnosti novely, tedy po 1. lednu 2013. Protože nespolehlivým se plátce stává v zásadě až na základě pravomocného rozhodnutí správce daně, lze očekávat, že první změny údajů o nespolehlivosti plátce budou publikovány na Daňovém portálu nejdříve v průběhu února, uvedla Petra Homolová, mluvčí Generálního finančního ředitelství ČR.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Na prvního nespolehlivého plátce DPH si podnikatelé počkají do února.

Homolová dále doplnila, že pro usnadnění orientace veřejnosti bude na internetových stránkách Finanční správy ČR i přímo na Daňovém portálu umístěno informace o zveřejnění prvního nespolehlivého plátci daně. Do té doby nebude u žádného plátce zveřejněna informace, že je nespolehlivým a daňová veřejnost nemusí tuto informaci samostatně vyhledávat. Finanční správa ČR pracuje na technickém řešení, které umožní on-line zjišťování spolehlivosti konkrétních plátců daně formou webové služby, upřesnila Homolová.

Status nespolehlivého plátce, který zavedla novela zákona o DPH, získají podnikatelé, kteří poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně. Jedná se hlavně o nesplnění těchto věcí:

  • povinnost podat daňové tvrzení,
  • povinnost uhradit daň,
  • povinnost součinnosti se správcem daně při daňové kontrole nebo při ověřování skutečností uvedených v daňovém tvrzení či registračních údajích.

Čtěte také: Vznikne „blacklist“ nespolehlivých plátců DPH. Kolika podnikatelů se to týká?

Daně III

Obchod s nespolehlivým plátcem zakládá ručení za daň

Kdo se rozhodne s nespolehlivým plátcem obchodovat, bude za něj automaticky ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od takového plátce přijme. Status nespolehlivého plátce totiž upřesňuje společné a nerozdílné ručení za odvod daně odběratelem a dodavatelem. Podnikatelé tak musí nově kontrolovat, zda jejich obchodní partner nemá status nespolehlivého plátce.

Ministerstvo financí při předkládání novely uvedlo, že na základě analýzy dostupných dat by mohlo být označeno nespolehlivým plátcem 23 až 28 tisíc subjektů. Vycházelo přitom z údajů, kolika plátcům byla zrušena registrace z moci úřední z důvodu neplnění povinností a kteří se zaregistrovali jako plátci DPH do 1 roku po zrušení registrace a vykazují i nadále znaky rizikovosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).