Hlavní navigace

Ručení za DPH při platbě na neregistrovaný účet se lze jednoduše vyhnout

11. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Přestože by podnikatelé měli kontrolovat, na jaký účet svých obchodních partnerů posílají platby, případnému ručení za DPH se mohou jednoduše vyhnout.

Od roku 2014 musí podnikatelé kontrolovat, na jaké účty svých obchodních partnerů posílají peníze. Pokud by totiž uskutečnili platbu na jiný než zveřejněný účet, ručili by za DPH. Podle odborníků však systém nic neřeší. Ručení totiž vzniká až při úhradách vyšších než 700 tisíc korun a podnikatelé tak mohou platbu rozložit do více faktur.

Čtěte více: Při platbách do 700 tisíc korun nemusíte kontrolovat účty kvůli ručení za DPH

Ručení se lze vyhnout rozdělením faktur

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Odborníci upozorňují, že nový institut ručení při platbě na neregistrovaný účet nic neřeší a pouze komplikuje život podnikatelům. Z mého pohledu je to stejně pouze v případě úhrady na jiný účet, než je zveřejněný nebo v případě nespolehlivého plátce, a pokud už jsou tam tyto podmínky, tak není problém udělat 2 faktury za 690 tisíc korun. Podle mě budou platby nad limit poukazovány vždy na zveřejněný účet. Pokud v tom bude nějaká levota, stejně se dodavatel a odběratel spolu domluví, protože o riziku vědí a ručení obejdou, tvrdí Jiří Sonek, obchodní ředitel společnosti PREMIER system, která se zabývá podnikovými informačními a účetními systémy. Řada podnikatelů navíc povinnost uvést své účty nesplnila. Aktuálně nemá žádný účet zveřejněno 14,3 % podnikatelů.

Už rok navíc podnikatelé musí kontrolovat, zda jejich obchodní partner nepatří mezi nespolehlivé plátce DPH. Jestliže by se tak stalo, opět by vznikalo ručení za DPH. Zatím se ale nenaplňují původní odhady, které hovořily o desetitisích nespolehlivých plátcích. V současnosti jich finanční správa registruje 42. Přesto Registr plátců DPH navštěvují denně kvůli kontrole nespolehlivých plátců statisíce uživatelů, a to je v současnosti pouhých 42 nespolehlivých plátců. Průměrný denní počet přístupů k webové službě je v lednu zatím 220 000, v prosinci byl asi 300 000, upřesnila serveru Podnikatel.cz před několika týdny Petra Petlachová, mluvčí mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Pro firmy navíc existuje možnost se jakémukoli ručení vyhnout. Mohou totiž využít institut zvláštního způsobu zajištění daně dle § 109a zákona o DPH a uhradit daň za poskytovatele dotčeného zdanitelného plnění přímo správci daně (tj. finančnímu úřadu poskytovatele plnění).

Brand24

Čtěte více: Ručení za DPH se lze vyhnout, stačí vzájemná dohoda

Inspiraci může stát hledat na Slovensku

Jestliže chce stát omezit daňové úniky a zároveň při tom nezatěžovat podnikatele, měl by podle odborníků zvolit jiné metody. Na Slovensku je současné zveřejnění kontrolního výkazu DPH (detailní XML výkaz po fakturách) mnohonásobně účinnější než nynější podoba českých opatření. V konečném důsledku je slovenská varianta i pohodlnější, neboť neobtěžuje neustálým zjišťováním informací o dodavateli. Jednou měsíčně se zašle soubor na příslušný úřad, vše ostatní zajišťuje software, vysvěrluje ředitel slovenské pobočky firmy PREMIER system Otto Bárta.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).