Hlavní navigace

Schillerová „zařízla“ OSVČ: Buď bonus, nebo ošetřovné. Nepomohl ani Senát

30. 10. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Buď kompenzační bonus, či ošetřovné, nastavilo ministerstvo financí s tím, že by souběh údajně nebyl v souladu s pravidly EU. Na jaře přitom nevadil.

Senát, který měl šanci to zvrátit, pak ale řešil jen Covid – Nájemné, u kterého ve stávající výzvě přitom být souběh může, a příspěvek pro kraje a pozměňovací návrh k ošetřovnému neschválil. Takže ať už projde jakákoli verze zákona, OSVČ nebudou moct čerpat kompenzační bonus a ošetřovné zároveň a budou si muset vybrat.

Kdo mohl čerpat na jaře

Na jaře byl kompenzační bonus určen všem OSVČ hlavním a společníkům eseróček, kterých se opatření či koronavirová krize aspoň částečně dotkla. Konkrétně měli nárok ti podnikatelé, kteří nemohli zcela nebo zčásti vykonávat činnost nad míru obvyklou v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu

  • nutnosti uzavření či omezení provozu provozovny subjektu kompenzačního bonusu nebo provozovny společnosti s ručením omezeným,
  • karantény subjektu kompenzačního bonusu nebo jeho zaměstnance,
  • péče o dítě v případě subjektu kompenzačního bonusu nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným nebo
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným.

Stačil tedy pokles poptávky po jejich zboží či službách a nemuselo se jednat jen o zavřené podniky. Program využily stovky tisíc OSVČ, desítky tisíc společníků eseróček a tisíce dohodářů.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Kompenzační bonus bude jen pro vybrané

V aktuální verzi kompenzačního bonusu však ministerstvo množství podpořených podnikatelů značně omezilo. Nově na bonus dosáhnou jen OSVČ, společníci malých společností s ručením omezeným a dohodáři, jejichž činnost (či činnost jejich firmy) byla bezprostředně zakázána či omezena protiepidemickými opatřeními v rámci aktuálně trvajícího nouzového stavu.

Nárok ještě mají mít i podnikatelé, kteří dodávají zboží, služby či jiné výstupy těm podnikatelům, jejichž činnost byla zakázána nebo omezena opatřeními vlády, popřípadě osoby činné na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, které pro uvedené podnikatele pracují. Aby na bonus dosáhli i dodavatelé (ať už jsou OSVČ nebo společníky), musí splnit podmínku, že jejich činnost byla, kvůli omezení či zákazu činnosti jejich odběratelů, vyloučena aspoň z 80 %.

Na jaře šlo podpory kombinovat

Ministerstvo navíc kromě omezení počtu podporovaných podnikatelů omezilo i samotnou podporu, respektive nepovolilo souběh některých příspěvků. Na jaře nešlo kompenzační bonus kombinovat pouze s podporou v nezaměstnanosti a u společníků také s tím, kdyby společník firmy byl zároveň zaměstnancem a zároveň sám na sebe jako zaměstnance podporu poskytovanou zaměstnavatelům (například z programu Antivirus) čerpal. Na jaře tak OSVČ mohly zároveň získat kompenzační bonus, ošetřovné pro OSVČ a třeba prostředky z program Covid Nájemné.

Souběh podpor nemá být umožněn

aktuální podzimní verzi, kterou připravilo ministerstvo, se však tato omezení rozšířila o nemožnost souběhu jakýchkoli podpor, které souvisí se zmírňováním následků výskytu koronaviru, s kompenzačním bonusem. Konkrétně je paragraf koncipován tak, že subjektu kompenzačního bonusu nevzniká nárok na kompenzační bonus za kalendářní den, za který obdržel v České republice nebo v některém z členských států Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru podporu související se zmírňováním následků výskytu koronaviru označovaného jako SARS CoV2.

Nově tak nemá být podnikatelům umožněn souběh kompenzačního bonusu s ošetřovným, s různými dotačními programy Covid, pokud se vztahují ke stejným kalendářním dnům. Důvodem, proč došlo ke zpřísnění podmínek, je podle ministerstva to, že podpůrné programy nemají sloužit ke kumulování vládní podpory a tvorbě neopodstatněných duplicit, které by generovaly nepřiměřené rozpočtové dopady. Naopak jsou spravedlivě nastaveny tak, aby se vzájemně doplňovaly a zajistily, že nikdo nezůstane zcela bez pomoci. Připomínáme, že tento přístup doplňování, nikoliv kumulování programů přímé pomoci vychází z požadavků Evropské unie a jejích pravidel pro veřejnou podporu, uvedl serveru Podnikatel.cz Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Jak navíc na webu uvedlo ministerstvo financí, OSVČ nemohou bonus kombinovat ani s programem Antivirus. U společníků je kombinace možná, jelikož subjektem bonusu je společník – fyzická osoba, zatímco subjektem Antiviru firma – právnická osoba.

Lépe naplňujeme principy EU, tvrdí ministerstvo

Na doplňující dotaz, proč souběh podpor na jaře nevadil a zda tedy ČR neporušila při první vlně koronaviru pravidla EU, pak Tomáš Weiss odpověděl, že stávající nastavení vládních programů přímé pomoci ke zmírňování následků pandemie na rozdíl od jara daleko lépe naplňuje principy EU, jako jsou zajištění rovnosti a neutrality v rámci fungování vnitřního trhu a veřejné podpory s cílem nepokřivovat podnikatelské prostředí.

Příkladem takového pokřivení může být podle Weisse právě kombinace kompenzačního bonusu a ošetřovného pro OSVČ. Je-li podnikatel v důsledku vládních opatření nucen uzavřít svou provozovnu a zůstat doma, kompenzací za tuto újmu mu může být kompenzační bonus. Pokud jiný podnikatel v obdobné situaci navíc doma pečuje o dítě do 10 let, při povolení souběhu podpor by mohl navíc čerpat i ošetřovné, přestože mu v porovnání s prvním podnikatelem nevznikla dodatečná újma. Současné nastavení vládních podpůrných programů je proto nyní nastaveno tak, aby co možná nejvíce eliminovalo tyto neopodstatněné nespravedlnosti. Tento přístup k vládní pomoci je přitom plně v souladu s výše zmíněnými principy EU, komentoval Weiss. Sama ministryně financí nicméně včera při projednávání v Senátu uvedla, že vyloučení souběhu podpor požadovala ČSSD.

Senát nepomohl, Covid Nájemné nyní možné je

Právě Senát měl včera šanci zákon upravit a souběh dle jarního vzoru povolit. Senát sice normu Sněmovně vrátil, souběh různých podpor ale neumožnil. Senát totiž pouze doplnit větu, která explicitně umožňuje souběh bonusu s „podporu obdrženou v České republice, která slouží k úhradě nájemného“, tedy s programem Covid Nájemné. Kromě toho ještě Senát doplnil do návrhu kompenzace pro kraje ve výši 300 Kč na obyvatele kraje.

Jenže právě aktuální výzva v programu Covid Nájemné je koncipována tak, že souběh s bonusem je umožněn i bez výše zmíněné změny. Covid Nájemné se totiž nyní vyplácí za měsíce červenec, srpen a září. Kompenzační bonus se počítá až od 5. října. I kdyby tak prošla senátní verze, pomůže podnikatelům maximálně při nějaké budoucí výzvě k nájemnému, pokud k ní vůbec dojde. Souběh bonusu s ošetřovným, které se bude vyplácet rovněž za říjen a nepůjde tak kombinovat, však Senát neumožnil.

Ať už tedy projde původní vládní návrh, či senátní verze, je jisté, že OSVČ kompenzační bonus a ošetřovné nebudou moci kombinovat.

Je podle vás správné, že OSVČ nebudou moct kombinovat bonus s ošetřovným?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).