Hlavní navigace

Vláda manipuluje, varují podnikatelé. Nový systém kompenzací řadu firem poškodí

10. 2. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda chce změnit systém kompenzací a nově místo různých Covid programů udělat jen jeden, který by se týkal všech, kterým klesly tržby alespoň o 50 %.

Výše příspěvku se má odvíjet pouze od počtu zaměstnanců. Podle vlády se tak zrychlí a zvýší pomoc podnikatelům. Jak ale upozorňují podnikatelské svazy, schválený systém nezohledňuje ani principiální rozdílnost nákladů v různých odvětvích, ani různorodé modely podnikání a řadu podnikatelů poškodí. Nový systém například znevýhodní podnikatele, kteří jsou v nájmu, nebo ty, u kterých charakter podnikání nevyžaduje mnoho pracovních sil a je principiálně postaven na nákladných investicích do technologií, prostor a vybavení.

Jak má vypadat nový systém kompenzací

Velkých rozruch mezi podnikateli způsobilo pondělní jednání vlády a schválený záměr ministerstva průmyslu a obchodu na změnu systému kompenzací. Podpora má být nově poskytována následovně:

  1. OSVČ bude poskytnuta pomoc novým kompenzačním bonusem 1 s tím, že hlavním kritériem pro jeho vyplácení bude splnění poklesu tržeb o minimálně 50 %. Kompenzační bonus bude dále zvýšen z 500 Kč na 1000 Kč.
  2. I nadále by měla pokračovat podpora náhrad mezd prostřednictvím programu Antivirus.
  3. Podpora zaměstnavatelům bude poskytována na základě počtu zaměstnanců, a to 500 Kč za jednoho zaměstnance (i za spolupracují osobu OSVČ) a den. Současně bude muset být splněna podmínka poklesu tržeb o minimálně 50 %.

Ruku v ruce s tím však mají skončit, respektive se nemají prodloužit, specializované COVID programy, jako jsou COVID – Ubytování, COVID – Nájemné nebo COVID – Sport.

Podle vlády změny přinesou zjednodušení a zvýšení pomoci podnikatelům. Rozhodli jsme se podporu pro podnikatele zjednodušit tak, aby se týkala prakticky všech firem a OSVČ. Dosavadní specializované Covid programy se převedou pod jeden, uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Nový systém přinese nejen rychlejší pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují, ale hlavně více peněz pro poškozené živnostníky a podnikatele, dodala ministryně financí Alena Schillerová.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Vláda nás podrazila, říkají podnikatelé

Jak ale upozorňují podnikatelské svazy, ve skutečnosti změna řadu podnikatelů poškodí. Schválený záměr je navíc v rozporu s tím, o čem ministerstvo jednalo se zástupci podnikatelů. Od začátku ledna sice zaměstnavatelské svazy spolupracovaly s ministerstvem průmyslu na tvorbě univerzálního a administrativně jednoduchého programu, pracovně označovaného jako program poslední záchrany nebo covid 2021, který by nahradil doposud roztříštěné odvětvové programy, měl však být nastaven zcela jinak.

Podle plánů měli mít na kompenzaci nárok ti podnikatelé, kterým meziročně poklesl obrat alespoň o 20 %, přičemž žádat o pomoc by mohly i polouzavřené podniky, a nejen přímí dodavatelé uzavřených a polouzavřených firem, ale i vládní uzávěrou postižení subdodavatelé. Hospodářská komora byla připravena diskutovat – a se zástupci státu také diskutovala – i o alternativním programu, který by vyšel z kompenzace v určité procentuální výši univerzálních nákladů podnikatelů (zejména odpisy, nájemné, leasing, energie a další média, pojištění podnikání) s výjimkou mzdových nákladů, které ošetřuje program Antivirus, respektive budoucí kurzarbeit, doplnil Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

Prezidium Hospodářské komory ČR navíc označilo za nepřijatelné, že se o tom, že se celá dosavadní diskuse včetně nezbytnosti kompenzování ztrát utržených v loňském roce hodí pod stůl, dozvědělo až ze včerejší tiskové konference vlády. Členové prezidia upozornili, že princip paušální platby za zaměstnance neobsahovala žádná z variant předložená Hospodářské komoře ČR ministerstvem průmyslu k vyjádření. Na vládní tiskové konferenci ministry průmyslu a financí ohlášený záměr kompenzovat podnikatelům podle počtu zaměstnanců – tedy jen podle jediného kritéria, navíc často zcela odtrženého od nemzdových nákladů i výnosů – bude nerovný a nespravedlivý, upozornil Miroslav Diro.

Chování ministerstva a vlády vadí i Asociaci hotelů a restaurací ČR (AHR ČR). Asociace hotelů a restaurací České republiky je velmi nemile překvapena z prohlášení vlády, že utlumí veškeré programy podpory a nahradí je kompenzací podle počtu zaměstnanců. Přitom ještě o víkendu připomínkovala AHR ČR spolu s HK ČR zcela jiný program, který zaslalo MPO k vyjádření, připojil se Václav Stárek, prezident AHR ČR.

Kolik vám přinese nový systém kompenzací?

Koho všeho změny poškodí

Podnikatelské svazy upozorňují, že schválené změny kompenzací řadu podnikatelů výrazně poškodí. Podle AHR ČR úprava způsobí, že podnikatelé v gastronomii a ubytovacích službách, kteří dosud nesou největší břemeno opatření proti pandemii koronaviru, budou čelit dalšímu celkovému snížení podpory až o 75 %. AHR konstatuje, že představený program podpory ze strany MPO není reálnou pomocí podnikatelům, kteří se snaží přečkat toto složité období, bez vize, kdy budou moci své provozovny opět otevřít, konstatoval Václav Stárek.

Systém podle asociací není spravedlivý a nezohledňuje ani principiální rozdílnost nákladů v různých odvětvích, ani různorodé modely podnikání. Například provozovatel vesnické hospody platí nájem 20 tisíc korun měsíčně, přičemž provozovatel restaurace v centru hlavního města platí za nájem 400 tisíc korun za měsíc. Nyní je oběma hrazeno nájemné za 3 měsíce, díky Antiviru výplaty zaměstnanců, kteří jsou doma, a také příspěvek v rámci programu Covid Gastro uzavřené provozy ve výši 400 Kč denně na zaměstnance.

Nově by při srovnatelném počtu zaměstnanců a zrušení programu Covid Nájemné byla kompenzace obou restauratérů stejná. Odlišné by ale zůstaly náklady na nájem a další náklady, výše úvěrových závazků, zajišťování služeb, servisování strojů a jiná je i energetická náročnost. Zmíněná pražská restaurace, za předpokladu 5 zaměstnanců, by tak místo 400 tisíc korun na nájemné a 60 tisíc Kč v rámci Covid Gastro dostala jen 75 tisíc Kč v rámci nového programu. Samotný majitel by sice díky vyššímu kompenzačnímu bonusu získal 15 tisíc korun navíc, celkově by ale daný podnikatel dostal o 370 tisíc korun méně.

Znevýhodněni budou i ti, kteří zaměstnávají několik pracovníků na dohody nebo u kterých jsou služby restauračnímu zařízení dodávány i osobami samostatně výdělečně činnými. Zvýhodněni naopak budou podle HK ČR ti, kteří zaměstnávají zaměstnance například za minimální mzdu. Kompenzace „přes zaměstnance“ je nevýhodná také pro ty, u kterých charakter podnikání nevyžaduje mnoho pracovních sil a je principiálně postaven na nákladných investicích do technologií, prostor a vybavení, příkladem jsou třeba ski areály, fitness centra a jiná sportoviště, podotkl Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Jde jen o pozlátko pro veřejnost, říkají podnikatelé

Ačkoliv nový program může být pro určité případy podnikání přijatelný, podle Hospodářské komory ČR vládní záměr nasvědčuje tomu, že vláda nechce nést odpovědnost za to, že přijatými zákazy znemožnila nebo výrazně omezila výdělečnou činnost podnikatelům a jejich zaměstnancům a že se nově nastaveným parametrem „na zaměstnance“ snaží jen marketingově přesvědčit veřejnost, že podnikatelům jsou pokrývány náklady za uzavřené provozovny a zajištěno jejich živobytí, zároveň ale chce, aby pomoc byla co nejmenší. Hospodářská komora proto vyzývá vládu, aby se vrátila k původním principům diskutovaného programu, a tedy aby stát kompenzoval podnikatele buď podle poklesu tržeb, nebo souboru nákladových položek, uzavřel Diro.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).