Hlavní navigace

Podle ekonomických modelů vyhraje MS ve fotbale Španělsko

14. 6. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
O spojení vědy a sportu se pokusili analytici rakouské Raiffeisen Zentralbank, když na základě ekonomických modelů odhadli výsledky právě probíhajícího mistrovství světa ve fotbale. Zatím však ekonomové příliš úspěšní nejsou.

Mistrovství světa (MS) ve fotbale se již rozběhlo. Do JAR, kde se šampionát koná, míří statisíce fanoušků a další miliony sledují zápasy na televizních obrazovkách. Přestože se Česko na mistrovství nekvalifikovalo, řada domácích fandů prožívá opravdovou fotbalovou horečku. Vyhraje MS favorizované Španělsko či našlapaná Argentina, která má však jednoho z nejhorších trenérů na světě? Stane se nejlepším střelcem Rooney, Messi, nebo úplně někdo jiný? Nejen tyto otázky si klade mnoho Čechů s hráčskou povahou, díky kterým zažívají žně tuzemské sázkové kanceláře. Bookmakeři vidí šampionát jasně, největším favorit je Španělsko, následované Brazílií, Argentinou a Anglií. Na opačném pólu by měly skončit týmy Nového Zélandu a KLDR.

Sázkové kanceláře však nejsou jediné, kdo týmy a předpokládané výsledky analyzoval. Se svojí troškou do mlýna přišli před mistrovstvím také ekonomové. Analytici rakouské Raiffeisen Zentralbank se podívali na probíhající šampionát z pohledu ekonomické analýzy. Na základě ekonomických modelů, kdy vzali v potaz například hodnotu jednotlivých fotbalistů, výsledky kvalifikace či dokonce předpokládané počasí v Africe, došli analytici k podobným závěrům jako bookmakeři. Mistrovství světa také podle nich vyhrají Španělé, ve finále by měli porazit Anglii 2:0.

Sázkové kanceláře očekávají stamiliony

První mistrovství světa ve fotbale na africkém kontinentu odstartovalo v pátek zápasem domácí JAR s Mexikem. Své první zápasy posléze odehrála i Argentina, Anglie či včera Německo. Přestože před šampionátem panovaly obavy kvůli bezpečnosti, vše zatím probíhá bez větších problémů. Po fotbalové stránce se však žádný zázrak nekoná a příliš branek v utkáních nepadá (až na včerejší představení Německa). Jedním dechem je však nutné dodat, že řada favoritů na svá utkání ještě čeká a fanoušci tak doufají, že se gólových hodů ještě dočkají.

Hody si tradičně od velkých sportovních akcí slibují také sázkové kanceláře. Už před zahájením šampionátu zaznamenaly tuzemské kanceláře sázky v hodnotě desítek milionů korun. Celkové tržby z MS všech českých sázkových kanceláří zřejmě přesáhnou jednu miliardu korun. Odhadujeme celkové tržby z MS v JAR až na 500 milionů korun. Jediným faktorem, který by mohl znamenat menší zájem o MS je neúčast české reprezentace, ale zatím nic takového nepozorujeme, komentoval mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Čtěte také: Hráčům recese nevadí, sázkové kanceláře čekají rekordní tržby.

Také společnost SYNOT očekává zvýšené tržby, které odhaduje na desítky milionů korun. Už teď máme přijaté sázky v řádech statisíců na vítěze MS – nejkurióznější je sázka na Chile v kurzu 70 za 15 000 (vítěz by vyhrál více než 1 000 000kč). Další sázející pak vsadil 10 000 na Austrálii s kurzem 200, dodal Vlastimil Zeman, hlavní bookmaker společnosti SYNOT TIP.

Lidé především sází na celkového vítěze, umístění ve skupinách, nejlepší střelce a samozřejmě na výsledky jednotlivých zápasů. Podle bookmakerů českých sázkových kanceláří jsou největšími favority na vítězství Španělé. Společnosti Tipsport vypsala na jejich triumf kurz 5 (tedy sázkař bere za 100 korun vsazených 500 korun). Konkurenční Chance nabízí na Španělsko kurz o něco vyšší v hodnotě 5,2. Stejný kurz poskytuje svým zákazníkům také SYNOT TIP. Druhým favoritem je podle sázkových kanceláří Brazílie, Tipsport ji přisuzuje na vítězství kurz 5,8, Chance kurz 6.

MS ve fotbale vyhraje...

Ekonomové favorizují také Španělsko

Bookmakeři však nejsou jediní, kdo přinášejí tipy a kurzy na vítěze. Se svou troškou do mlýna přispěchali také ekonomové. Analytici Raiffeisen Zentralbank (RZB) zhodnotili probíhající mistrovství světa ve fotbale z ekonomického pohledu a na základě svých modelů přinesli své tipy na favority. Při hodnocení vycházeli z ceny jednotlivých fotbalistů, výsledků kvalifikace, podpory fanoušků nebo dokonce z předpokládaného počasí v JAR. Počasí bude hrát velkou roli, na jižní polokouli je zima a některé zápasy se hrají v nadmořské výšce 1700 metrů. To odpovídá počasí v rakouských Alpách, vysvětlil hlavní ekonom RZB Peter Brezinschek.

dan_z_prijmu

Výsledné odhady analytiků se pak hodně podobají tipům bookmakerů. Také ekonomové spočetli, že největší šanci na vítězství mají Španělé (16 %). Mezi další favority však na rozdíl od bookmakerů řadí spíše evropské týmy Německa a Anglie. Podle našich prognóz je 85% pravděpodobnost, že zvítězí někdo ze sedmičky favoritů: kromě výše zmíněných tří týmů sem počítáme i Brazílii, Itálii, Holandsko a Francii, uvedl Peter Brezinschek.

Analytici RZB dokonce předložili tipy na výsledky každého zápasu. Ve finále se podle nich utkají Španělé s Angličany a vyhrají 2:0. S ohledem na doposud odehrané zápasy však ekonomové zatím moc úspěšní nejsou. Přesný výsledek netrefili ani jednou a pouze dvakrát odhadli správně vítěze utkání. Analýzu proto jako podklad pro vaše sázky raději nepoužívejte. Tato prognóza má především vyvolat úsměv a vzbudit vášnivé debaty. Chceme ale také ukázat, že vědecká práce a sport se dají kombinovat, uzavírá Brezinschek. Čtěte také: Na zákazu či omezení hazardu vydělá pouze mafie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).