Hlavní navigace

Zvýší se hranice pro odvody pojistného u dohod?

17. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Desetitisícový limit pro odvod pojistného z dohody o provedení práce byl stanoven v roce 2011. Od té doby i přes zvyšování životních nákladů stagnuje.

Situace by se však mohla změnit. A to návrhem novely zákona o nemocenském pojištění, který limit zvyšuje o 1500 korun.

Server Podnikatel.cz o některých změnách připravovaných v oblasti nemocenského pojištění informoval článkem Vyšší mateřská i vyrovnávací příspěvek. Dotknou se změny i podnikatelů? Není jasné, kdy a zda vůbec nabudou účinnosti. Obdobně je tomu v případě další novely, kterou aktuálně čeká první čtení. Jde o novelu s číslem sněmovního tisku 182.

Zvýšení limitu „zpojistnění“ pro dohody o provedení práce

Dohoda o provedení práce uzavřená s jedním zaměstnancem u jednoho zaměstnavatele s úhrnnou měsíční odměnou do 10 000 Kč nepodléhá odvodům sociálního ani zdravotního pojištění. Limit 10 000 Kč zůstává od roku 2012 nezměněn, přestože mezitím došlo k poměrně výraznému nárůstu platů a mezd, ale i životních nákladů. Návrh novely zákona stanovuje hranici měsíční odměny z dohody o provedení práce na roveň 11 500 Kč.

Dohoda o provedení práce slouží k překlenutí dočasné zvýšené potřeby práce. Využívají ji zejména studenti na brigádách, rodiče na rodičovské dovolené a pracující důchodci. Je ale možné ji využít k nejrůznějším přivýdělkům při zaměstnání či podnikání. Za posledních sedm let se desetitisícová hranice „nezpojistnění“ odměny nezměnila. Návrh, kterým by se tato hranice zvýšila o 1500 Kč, zohledňuje inflaci od roku 2011, kdy došlo k jejímu stanovení.

Samozřejmě jde o odvod sociálního i zdravotního pojištění. Novela by v případě schválení nabyla účinnosti 1. ledna roku následujícího po roku jejího vyhlášení.

O dalších připravovaných změnách v oblasti zaměstnání pro rok 2019 čtěte v článku Legislativní novinky roku 2019 pro zaměstnavatele. Nové i „staronové“

Vláda se zvyšováním limitu nesouhlasí

Je otázkou, zda se návrh podaří prosadit. Vláda již v červenci vyjádřila ke zvyšování limitu nesouhlasné stanovisko. Podle jejího názoru má dohoda o provedení práce sloužit ke krátkodobým přivýdělkům. Realita je však jiná, v praxi existují případy, kdy je dohoda o provedení práce využívána i po dobu mnoha měsíců až několika let, např. kombinací několika dohod od různých subjektů. Co se může na první pohled jevit jako výhoda, se může změnit v nevýhodu. Problém totiž je, že „dohodář“ s odměnou do 10 000 Kč měsíčně není důchodově ani nemocensky pojištěn. Předně nemá nárok na dávky nemocenského pojištění a doba důchodového pojištění bude scházet při případné žádosti o invalidní či starobní důchod.

Vláda rovněž upozorňuje na zvýhodnění oproti zaměstnancům pracujícím v rámci jiného pracovněprávního vztahu. Z hlediska odvodů pojistného není žádný důvod, aby zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce byli oproti ostatním zaměstnancům vyloučeni z účasti na pojištění při výkonu stejné práce.

Návrh novely zákona kalkuluje pouze s odvody sociálního a zdravotního pojištění. Zcela opomenuta zůstala oblast daně z příjmu fyzických osob. U dohody o provedení práce má stanovená hranice příjmu pro účast na nemocenském pojištění ve výši 10 000 Kč přímou návaznost na stanovení takzvané srážkové daně pro tento druh příjmu. V souladu s ustanovením § 6 odst. 4 písm. a) zákona o daních z příjmů se odměna z dohody o provedení práce nepřesahující měsíčně částku 10 000 Kč při nepodepsaném prohlášení k dani zdaní srážkovou daní.

Zvýšení hranice pro odvody sociálního a zdravotního pojištění by při zachování hranice pro zdanění srážkovou daní způsobila nejen poplatníkům, ale i zaměstnavatelům, zbytečné administrativní potíže.

Dopady zvýšení limitu do praxe

Jak vyplynulo ze stanoviska vlády, návrh na zvýšení limitu pro „zpojistnění“ dohody o provedení práce může být přínosný, ale na druhou stranu také nevýhodný. Minimálně by měl být provázán se zákonem o daních z příjmů. Následující tabulka zobrazuje současnou situaci, kdy dohoda o provedení práce nepodléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění v limitu do 10 000 Kč měsíčně. Zdanění se odvíjí od podepsaného případně nepodepsaného prohlášení k dani.

Dohoda o provedení práce (současnost) Měsíční odměna v Kč Měsíční čistá odměna v Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 10 000 Kč 10 000 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (srážková daň) 10 000 Kč 8 500 Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 11 500 Kč 9979 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (zálohová daň) 11 500 Kč 7 909 Kč

V případě zvýšení limitu pro odvod sociálního a zdravotního pojištění by se situace výrazně změnila. V tabulce není kalkulováno se současným zvýšením limitu v zákoně o daních z příjmů pro srážkovou daň. 

Dohoda o provedení práce (zvýšení limitu na 11 500 Kč) Měsíční odměna v Kč Měsíční čistá odměna v Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 10 000 Kč 10 000 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (srážková daň) 10 000 Kč 8 500 Kč
Podepsané prohlášení k dani (uplatněná sleva na poplatníka) 11 500 Kč 11 500 Kč
Nepodepsané prohlášení k dani (zálohová daň) 11 500 Kč 9 775 Kč
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).