Gastro v Česku má problém. Živnostníci z něj utíkají

Sdílet

10.11.25 *šok, číšník, restaurace, úlek Autor: Depositphotos.com
Ilustrační obrázek

Česká gastronomie zažívá další restart, otevírají se nové restaurace, kavárny i bistra a počet podniků roste nejrychleji za poslední roky.

Má to ale i druhou stránku věci. Živnostníci, kteří obor dlouhou dobu drželi, z gastra hromadně odcházejí. Zatímco firem přibývá, OSVČ je rok od roku méně. A propad je obrovský. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti Dun & Bradstreet.

Češi milují malé podnikatele a nemají problém si připlatit Přečtěte si také:

Češi milují malé podnikatele a nemají problém si připlatit

Nové podniky vznikají nejrychleji za sedm let

Gastro se po pandemii a inflačním šoku konečně opět zvedá. V roce 2025 je v ČR evidováno 25 197 gastropodniků a jen od ledna vzniklo 1184 nových firem. Pokud trend vydrží, letošek se stane rekordním rokem za poslední sedmiletí.

Gastro se stabilizuje a láká nové podnikatele, uvedla předsedkyně tuzemské pobočky Dun & Bradstreet Kateřina Klosová.

Podnikání v gastru se zvedá. Od začátku roku vzniklo téměř 1000 nových restaurací Přečtěte si také:

Podnikání v gastru se zvedá. Od začátku roku vzniklo téměř 1000 nových restaurací

Růst je ale pomalejší než v celém podnikatelském sektoru. A hlavně, týká se především firem, ne živnostníků. OSVČ v gastru mizí. Za pět let skončilo přes 22 tisíc z nich. To je propad, jaký gastro nepamatuje.

Proč OSVČ končí?

  • Obrovské osobní riziko – živnostník ručí za dluhy celým majetkem.
  • Rostoucí administrativa a zpřísněná pravidla.
  • Drahý provoz – zdražené potraviny, energie, nájmy a mzdy.
  • Tlak velkých hráčů – franšízy, skupiny a investoři vytlačují malé provozy.
Hygiena v restauracích se zlepšuje, někdy ale nad špínou v kuchyních zůstává rozum stát Přečtěte si také:

Hygiena v restauracích se zlepšuje, někdy ale nad špínou v kuchyních zůstává rozum stát

Řada OSVČ přechází pod firmy, kde nenesou osobní finanční riziko, nebo podnikání ukončují úplně.

Gastro láká, ale hlavně firmy

Zatímco na cedulích přibývají nové kavárny a bistra, za jejich provozem stále méně stojí živnostníci. Gastronomie už dávno není snadnou startovní disciplínou pro jednotlivce. Pro OSVČ zůstává stále náročnější. Přežívají hlavně větší subjekty s kapitálem.

V ČR působí nejvíce OSVČ v historii. Do jaké míry za to může švarcsystém? Přečtěte si také:

V ČR působí nejvíce OSVČ v historii. Do jaké míry za to může švarcsystém?

Autor aktuality

Je redaktorkou Podnikatel.cz a zajímá se o aktuální dění a dopady novinek na podnikatele. 

Kvíz týdne

KVÍZ: Pravda, nebo lež? Jak dobře znáte legendární československé retroznačky?
1/10 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).