Pivo výrazně přispívá k celkovému obratu hospod a je tak důležitou součástí tuzemské gastronomie. Jak je to s jeho kvalitou?
Ocenění Hvězda sládků uděluje Plzeňský Prazdroj od roku 2019 hospodám, restauracím a barům za vynikající péči o čepované pivo. Z jeho výsledků vyplynulo, že se kvalita piva stále zvyšuje. Za šest let se počet oceněných hospod zvýšil skoro trojnásobně a pro rok 2025 ocenění získalo 892 podniků. To je o téměř sedm procent více než v loňském roce.
Také roste počet menších restaurací a hospůdek, které nemají obrovské výtoče, ale dokážou nabídnout pivo ve skvělé kondici. Zatímco v roce 2020 tvořily menší podniky jen 30 % oceněných hospod, letos je to 46 %. Navíc se ukazuje, že gastronomické provozy, kde dobře pečují o pivo, nejsou výsadou jen velkých měst, ale také těch menších a vesnic. V roce 2019 bylo téměř 40 % držitelů Hvězdy sládků z Prahy, letos je to jen 29 %, tedy 260 oceněných podniků.
Vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Vojtěch Homolka k výsledkům doplnil, že se podnikům péče o pivo vyplácí. Z jejich dat totiž vyplývá, že pivař spokojený s kvalitou piva si při jedné návštěvě dá v průměru o jedno malé pivo navíc.
Jaké pivo pijete nejraději?
Než je uděleno ocenění Hvězda sládků, dochází ke komplexnímu hodnocení podniku. Při něm se obchodní sládci Prazdroje soustředí na technické parametry, jako je správné skladování piva, správné používání tlačných plynů, pravidelnost a kvalita sanitace pivních cest, čistota výčepní techniky a mytí pivního skla. Také se hodnotí správné čepování během celého dne.