Hlavní navigace

Blíží se svátky. Budou mít obchody zavřeno?

3. 7. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depostiphotos.com, podle licence: Rights Managed
Stále panují zmatky, o jakých svátcích mají obchody zavřeno. Týká se to i dnů volna v následujícím týdnu? Přečtěte si přehled.

Přinášíme Týdeník, přehled nejdůležitějších témat za uplynulý týden. Nové články odebírejte také do mailu. Zapněte si newsletter, který můžete odebírat každý den nebo dle volby každý týden. 

Prodejní doba během svátků

Příští týden nás čekají dva státní svátky a vyvstává tak tradiční otázka – mohou během nich zůstat obchody otevřené?

Zákaz prodeje ve vybraných státních svátcích platí už skoro 6 let. Obchodníci nesmí otevřít na Nový rok, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den lze mít otevřeno jen do 12:00.

Během kterých svátků mohou obchodníci otevřít?

  • Velký pátek
  • 1. květen – Svátek práce
  • 5. červenec – Příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. červenec – Výročí upálení mistra Jana Husa
  • 17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii

Těmito bankovkami od 1. 7. v obchodě nezaplatíte

1. července 2022, již nezaplatíte staršími vzory bankovek nominálních hodnot 100 až 2000 Kč z let 1995 až 1999. Dokdy je možná výměna?

Konkrétně se jedná o tyto vzory: 100 Kč vzorů 1995 a 1997, 200 Kč vzorů 1996 a 1998, 500 Kč vzorů 1995 a 1997, 1000 Kč vzoru 1996 a 2000 Kč vzorů 1996 a 1999.

Bankovky lze od 1. července 2022 do 30. června 2024 vyměnit na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB. Od 1. července 2024 bude výměna probíhat pouze na pokladnách ČNB, avšak bez jakéhokoli časového omezení. Jak bankovky poznáte? Prohlédněte si fotogalerii.

Souhrn legislativních změn pro zaměstnance i zaměstnavatele

Polovina roku 2022 je za námi. Zaměstnavatelé, jejich mzdoví účetní a personalisté se opět museli vypořádat s řadou novinek a neobvyklých situací. Marně očekávají rok, kdy nebudou žádné převratné legislativní změny. Ten letošní to ale s jistotou nebude.

Již začátkem roku 2022 se měnily podmínky pro některé nemocenské dávky. Jednalo se o změnu podmínek a prodloužení otcovské, úpravy dlouhodobého ošetřovného a rozšíření osob, na které je možné čerpat krátkodobé ošetřovné o příbuzné mimo společnou domácnost.

Do konce února mohli zaměstnavatelé čerpat příspěvek z Cíleného programu na podporu zaměstnanosti Antivirus (již jen režim A). Současně končila takzvaná izolačka a krizové ošetřovné. S větší proočkovaností, promořením a pomalu ustupujícím covidem se nejedna účetní těšila po zpracování ročního zúčtování na klidnější pracovní období. Namísto toho přišly nové problémy spojené s válečným konfliktem na Ukrajině. Další podrobnosti v samostatném textu

Velký přehled změn od roku 2023, které pro podnikatele přináší daňový balíček

Daňový balíček, který od roku 2023 přináší pro podnikatele řadu změn, schválila vláda. Server Podnikatel.cz nabízí velký přehled všech novinek, které balíček obsahuje.

Jedná se například o zvýšení hranice pro registraci k DPH a využití paušální daně OSVČ na 2 miliony korun. Změny se dotknou i kontrolních hlášení. Celý balíček změn si přečtěte v tomto článku.

Čekací doba na nové auto je až 2 roky. Vyplatí se koupit ojetinu?

Na výrobu nových automobilů měl vliv koronavirus a s ním spojený nedostatek čipů i dalšího materiálu a následně také inflace. Jak jsme psali, na vozy se na konci loňského roku čekalo až jeden rok a letos se objevují další komplikace.

Preferencí výroby byly vozy s vyšší marží, tedy např. BMW X5 na úkor BMW X3, a to stejné platí i pro další výrobce. Nabídka nových vozidel je tedy ještě nižší než v loňském roce a čekací lhůty se pohybují minimálně od 6 měsíců až po 24 měsíců. Další podrobnosti v samostatném textu

Zaměstnavatelé hlásí potíže s odhlašováním Ukrajinců u ČSSZ

Zdržení způsobuje nepřidělené evidenční číslo pojištěnce. Ukrajincům, kteří u nás získali dočasnou ochranu, se rodná čísla nepřidělují. Jestliže při zaměstnání Ukrajince vznikne účast na nemocenském pojištění, zaměstnavatel standardně zaměstnance přihlašuje formulářem „Oznámení o nástupu do zaměstnání“. Formulář umožňuje odeslání bez uvedení rodného čísla (RČ) či evidenčního čísla pojištěnce (EČP). 

Políčko pro rodné číslo musí zůstat volné. Vyplní se pouze datum narození, adresa trvalého pobytu v zahraničí a adresa pobytu v České republice. Jiné je to ale s odhláškou z nemocenského pojištění. Tu totiž bez čísla pojištěnce odeslat nelze. Zjistili jsme podrobnosti.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).