Hlavní navigace

Co je to účtová osnova a účtový rozvrh?

15. 5. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Definice účtové osnovy a účtového rozvrhu patří mezi základní účetní pojmosloví. Co tyto pojmy definují a jaký je mezi nimi rozdíl?

V praxi poměrně často dochází k záměně pojmů účetní (účtová) osnova a účetní (účtový) rozvrh. Zjednodušeně řešeno účtová osnova je „nadřazena“ účtovému rozvrhu, protože právě podle ní sestavují účetní jednotky účtový rozvrh.

Co se dozvíte v článku
  1. Účetní osnova
  2. Účtový rozvrh
  3. Syntetické účty
  4. Analytické účty
  5. Využití analytické evidence pro daně

Účetní osnova

Účetní osnovu lze považovat za tzv. standardizovaný „seznam účtů“, které se v účetnictví využívají k zaznamenávání účetních transakcí. V České republice je účetní osnova regulována právními předpisy, aby byla zajištěna jednotnost a srovnatelnost účetních dat mezi různými účetními jednotkami.

CIF 24 - tip - superearly cena

Právní úprava účetní osnovy je zachycena v účetních předpisech, konkrétně potom k vyhlášce k zákoně o účetnictví. Pokud budeme řešit účetní osnovu pro podnikatele, budeme právní úpravu hledat ve vyhlášce č. 500/2002 Sb.

Účetní osnova se potom dělí do tříd, skupin až na jednotlivé účty. Vyhláška k zákonu o účetnictví dělí účetní osnovu do deseti účetních tříd s tím, že účetní třída 8 a 9 se používá pro účely vnitrofiremního účetnictví. Každá účetní třída potom pojímá jiný druh účetních transakcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).