Hlavní navigace

Daňové prázdniny? V původní formě jen těžko

29. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Aktualizováno: aktualizováno (29. 2. 2008 17:34)
Před týdnem se objevila v médiích informace, že ministr Martin Říman (ODS) plánuje opět navrhnout daňové prázdniny. Podnikatelé tento nápad vítají, ale vzhledem k postoji ostatních parlamentních stran se nezdá průchozí. Jsou však varianty daňových úlev, které by měly v parlamentu šanci na úspěch.

Vyhlášení tzv. daňových prázdnin (tj. odpuštění daně z příjmu) byl jeden z předvolebních slibů Občanské demokratické strany. Po složitém sestavení vlády a neustálých koaličních problémech tento návrh zapadl. Až před týdnem jej opět s odvoláním na ministra průmyslu a obchodu Martina Římana oprášila tuzemská média. Opravdu vláda plánuje vyhlášení daňových prázdnin? Má vůbec takový návrh šanci projít parlamentem? V jaké formě o něm lze uvažovat? A co na tento nápad říkají samotní podnikatelé?

Původní návrh by narazil již v koalici

O tom, že komunisté a sociální demokraté budou proti daňovým prázdninám, lze jen ztěží pochybovat. I když se tyto strany k dotazům business serveru Podnikatel.cz na daňové prázdniny nevyjádřily, dá se předpokládat z jejich dřívějších prohlášení, že se vysloví proti tomuto návrhu. Levice tvrdila, že by na daňové prázdniny doplatili zaměstnanci. Lehké to ale nebude mít Říman ani ve vládě. V programovém prohlášení sice stojí, že vláda zváží vyhlášení daňových prázdnin, ale ani lidovci nejsou návrhu Římana zrovna nakloněni. Původní verze, kterou ODS prezentovala již před volbami, počítala s tím, že podnikatelé si budou moci sami vybrat jakýkoli rok ve volebním období, ve kterém by nemuseli platit daně. Jenže to se již před volbami nelíbilo KDU-ČSL. Dnešní lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek tehdy vyjádřil obavy, že by podnikatelé kalkulovali a převáděli zisky do nedaněného období. Hrozily by též různé převody a fúze mezi společnostmi, aby se tak firmy vyhnuly placení daní.

Současný postoj ministerstva financí se zřejmě o mnoho nezměnil. Jedná se o pracovní návrh ministra Římana, který není ještě připraven k projednávání. Není to návrh MF, proto jej nebudeme až do projednání ve vládě komentovat, uvedl pro business server Podnikatel.cz Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí. I pozice zelených se dá po koaličních konfliktech při volbě prezidenta jen těžko předvídat. Kdyby tedy s původním návrhem daňových prázdnin Martin Říman přišel, nezdá se teď pravděpodobné, že by prošel celým legislativním procesem. I přesto je ale ministerstvo průmyslu a obchodu optimistické.

Všechny zákony, které MPO během funkčního období ministra Římana předložilo do vlády a Parlamentu, byly schváleny, a to v takové podobě, že pro ně často hlasovala i opozice. Šance tu tedy určitě je i nyní, myslí si tiskový mluvčí MPO, Tomáš Bartovský. S čím přesně chce ale ministerstvo na vládu přijít, odmítl sdělit. Konkrétní návrh změny zákona ještě není zpracován, a proto nyní není možné tuto problematiku komentovat, odůvodnil postoj ministerstva Bartovský.

Zpětné odpuštění daní je reálnější

Verze, že by se daňové prázdniny vyhlásily dopředu, vypadá neprůchozí. Proto přišli úředníci s obměnou tohoto návrhu. Jako nejpravděpodobnější se jeví nápad vyhlásit daňové prázdniny se zpětnou platností. Vláda by tak např. vyhlásila v roce 2009, že rok 2007 by byl pro podnikatele rokem, kdy by nemuseli platit daně. To se ale třeba nelíbí Bedřichu Dandovi, předsedovi Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. Zpětně ani omylem, pouze na budoucí rok, řekl pro business server Podnikatel.cz Danda. Podle názoru Bedřicha Dandy by měly daňové prázdniny pomoci hlavně začínajícím podnikatelům a to by při zpětném vyhlášení nebylo možné. Ale i on připouští nebezpečí kalkulací při vyhlášení daňových prázdnin dopředu. Je zde určité nebezpečí, neb jsme v české kotlině, že by mohl někdo udělat zisk několik milionů a poté prázdniny, dodal k problému Danda.

I v případě retrospektivního vyhlášení daňových prázdnin existuje více alternativ. Je možnost, že by se nevrátila celá částka, nýbrž jen část peněz zaplacených na daních. Dále se také řeší, jakým způsobem by stát živnostníkům peníze navrátil. Zda přímo hotově, či třeba úlevou na stávajících daních. Už na počátku devadesátých let přitom daňové prázdniny proběhly, sleva na dani však byla vázána na další podnikání. Konkrétně museli živnostníci stejnou sumu, kterou jim stát odpustil, investovat v dalším období do pořízení hmotného majetku. Tato verze by byla přijatelná i pro podnikatelské sdružení. Z realizovaných investic do podnikání v určitém roce umožnit část odepsat z daní. Např. při investici do strojního vybavení ve výši 1 mil. Kč umožnit snížení daní o 10 % investované částky. Tím by došlo k určité daňové úlevě, avšak současně k investování finančních prostředků do budoucnosti, navrhuje Břetislav Ošťádal, místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků (AMSP ČR). Další varianta je neodpouštět vlastní daně, ale vyhlásit jednorázovou amnestii na všechny penále vzešlé z případů starších např. tři roky, doplňuje Ošťádala Karel Havlíček, místopředseda asociace.

Sami živnostníci samozřejmě jakýkoli návrh daňových prázdnin vítají. Pro podnikatele je každá ušetřená koruna velmi vítaná. Z toho plyne, že by daňové prázdniny určitě pomohly k získání finančních prostředků pro další rozvoj, uvedl pro business server Podnikatel.cz Břetislav Ošťádal. Není možné od asociace hájící malé a střední firmy očekávat odmítání jakékoliv daňové úlevy, potvrzuje jeho slova Karel Havlíček. Zároveň ale dodává: Otázka ale je, do jaké míry je to systémové a nejedná-li se spíše o politické gesto.

Daně x

Za nesystémové považuje daňové prázdniny například Hospodářská komora ČR. Přínosnější by bylo snižovat daně kontinuálně, ne jednorázově. Opatření by podnikatele jistě potěšilo, ale mnohem efektivnější a motivující k dalším aktivitám by byla systémová podpora, která by neměla pouze jednorázový efekt, řekla pro business server Podnikatel.cz Viktorie Plívová, tisková mluvčí Hospodářské komory ČR. Navíc se živnostníci obávají, že návrh daňových prázdnin bude jen těžko prosaditelný.

Návrh bude těžko realizovatelný, protože všichni, kdo mají možnost tento návrh ovlivnit a případně schvalovat, budou dopředu hledat teorie, jak podnikatelé tento návrh a případnou realizaci zneužijí, obává se Ošťádal. Současně se ale shodují, že zavrhnout myšlenku daňových prázdnin by bylo unáhlené. Byla by škoda se ale takového návrhu, byť je určitě politicky motivován, vzdávat, myslí si Karel Havlíček.

V jaké formě byste uvítali daňové prázdniny nejraději?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).