Hlavní navigace

Konec legislativním překvapením? MPO chce jednotné termíny účinnosti zákonů

22. 12. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 258398
Ministerstvo průmyslu a obchodu chce, aby zákony, které se týkají podnikání, nabývaly účinnosti vždy jen v několika přesně stanovených termínech v roce. Skepse však panuje kolem toho, zda to dokáží splnit i ostatní ministerstva.

Firmy a OSVČ by se do budoucna měly vyhnout nepříjemným překvapením, které jim způsobovaly nově schválené zákony, o kterých nevěděly, že již nabyly účinnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) totiž přichystalo novinku v podobě tzv. “dnů právní účinnosti”. V praxi jde o to, že nové zákony, které se týkají podnikatelů, by nabývaly účinnosti vždy jen v konkrétně stanovené dny, například jednou za pololetí. Podnikatelé by tak věděli, že se stačí na legislativní změny připravit právě jen v tyto dny, což by jim podle ministerstva výrazně usnadnilo činnost.

Sami podnikatelé tento návrh vítají, řada z nich však má pochybnosti, zda se jej podaří prosadit napříč jednotlivými resorty. Někteří zástupci firem dokonce považují plán ministerstva za nereálný, jelikož podle nich půjde těžko definovat, které zákony se vztahují na podnikání a které nikoli. Návrh nicméně čeká na vyjádření Legislativní rady vlády. Pokud jej rada schválí, šlo by dny právní účinnosti zavést do praxe prakticky ihned usnesením vlády. Čtěte také: Přehled připravovaných daňových změn roku 2011

Konec legislativních překvapení pro podnikatele?

Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno sestavilo balíček 21 bodů, které označilo za hlavní byrokratická omezení podnikání, která je potřeba zrušit, změnit nebo opravit. Mezi navrhovaná opatření patří také dny právní účinnosti. Jedná se o zavedení nového pravidla, které by stanovilo, že nová legislativa, která se vztahuje k podnikání, by nabývala účinnosti vždy jen v několika přesně stanovených termínech v roce.

Podle ministerstva je pro živnostníky a malé a střední podnikatele neustálé sledování možných legislativních změn časově velmi náročné a řada z nich za to také raději platí externím poradcům. Podnikatelé by tak věděli, že jim stačí se na legislativní novinky připravit právě jen v tyto dny. Čas, který teď musí strávit sledováním toho, jestli se průběžně nemění legislativa, by jim tak zůstal na to hlavní – na jejich podnikání, komentoval již dříve Jiří SochorMPO.

Jak ministerstvo samo přiznává, inspiraci si mimo jiné vzalo i ze zahraničí, podobná pravidla má například Velká Británie. Na ostrovech se jednotná data účinnosti podnikatelských zákonů používají již 5 let a podle odhadů díky nim ušetří britské malé a střední podniky až 20 milionů liber ročně. Zahraniční zkušenosti ukazují, že ideální je vyčlenit pro to dva dny v roce; každý v jednom pololetí, například začátek prvního a čtvrtého čtvrtletí, doplnil serveru Podnikatel.cz Jiří Sochor.

Legislativní rada vlády se k dnům právní účinnosti měla původně vyjádřit do konce prosince, ale v současnosti to vypadá, že se toto opatření projedná až na začátku příštího roku. Podnikatelé se však nemusí obávat velkých průtahů, jelikož pravidlo lze uvést do praxe “pouhým” usnesením vlády. Není kvůli tomu tedy třeba navrhovat nový zákon, který by musel dlouze schvalovat parlament. Čtěte také: Termíny pro doplacení zdravotka a sociálka se sjednotí, asi už v příštím roce.

Podnikatelé by uvítali i tři termíny

Podnikatelé dny právní účinnosti vítají a například podle Hospodářské komory České republiky jde o jednu z priorit. Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela zástupci podnikatelů potřebují vědět, co se na podnikatele chystá a mít možnost je na nové změny připravit. Školení a informování našich členů ohledně nové legislativy je jedním z našich základních úkolů, který často musíme řešit ve spěchu a podnikatelé se na novou legislativu nemohou kvalitně připravit, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Petr Kužel a zároveň doplnil, že by se tím snížila administrativ­ní zátěž.

Podnikatelé současně upozorňují, že návrh ministerstva se týká pouze české legislativy, zatímco žádoucí by podle nich bylo, aby jednotná data účinnosti platila na evropské úrovni, tedy i pro nařízení Evropské komise. Zasazujeme se o to již několik let prostřednictvím našich partnerských asociací, jejichž členem jsme. Evropská komise toto opatření sice zmínila jako jeden z principů tzv. Aktu pro drobné podnikání, nicméně toto přání prozatím zůstalo jen na papíře, kritizuje dále Kužel.

Zatímco ministerstvo počítá s dvěma daty v roce, podnikatelé by rádi spíše měli tři termíny. Jak upřesnil serveru Podnikatel.cz Petr Kužel, ideální by byl začátek roku, konec dubna a přelom září a října. Čtěte také: Změny v sociálním a zdravotním pojištění v roce 2011

Bude opatření fungovat i mimo MPO?

Ne všichni podnikatelé mají ale k plánům ministerstva důvěru. Třeba Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků ČR, považuje návrh za nereálný, jelikož podle ní půjde těžko definovat, které zákony se budou týkat podnikání a které ne. Navíc, jak se mezi sebou dohodnou jednotlivé resorty o třeba půlročních intervalech, když se nejsou schopny dohodnout ani na snižování administrativní zátěže? MPO nemá žádnou páku na ostatní resorty, aby své sliby dodržovaly. Když je nedodrží, nic se nestane, tvrdí Svobodová.

S tím souhlasí i Petr Kužel, který se vyjadřuje skepticky k tomu, že by se to všem ministerstvům podařilo najednou a v krátkém čase. Nicméně pilotní projekt pro legislativu MPO by šéf komory podpořil a dle výsledků by šlo podle jeho slov uvažovat o rozšíření na další ministerstva. Jsme si vědomi, že to pro státní aparát bude znamenat velkou změnu, ale tento aparát si musí uvědomit, že podnikatelé jsou motorem ekonomiky a potřebují pro svůj růst kvalitní podnikatelské prostředí, uzavírá Kužel. Čtěte také: Letošní žhavá novinka v dani silniční, snížení daně až o 100 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).